hirdetés

Kutyaruha kisokos: így tudod eldönteni, kell-e már kabát a kedvencedre

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 27 - Képek: Getty Images Hungary

Egyre hidegebb az idő, előkerülnek a meleg ruhák – a kedvenceknek is. Mutatjuk, mikor van itt a kutyaruha ideje.

hirdetés

A kinti közös programok nélkülözhetetlenek kutyád mentális és fizikai egészségéhez. Séta, rohangálás, kirándulás – mind a kedvenced számára élvezetes tevékenységek. Ám a tél közeledtével egyre hidegebb van – mikor válhat a kutya számára veszélyessé a kint tartózkodás, ha nincs felöltöztetve? Lássuk, milyen tényezőket kell figyelembe venned ahhoz, hogy kedvencedet a leghidegebb napokon is biztonságban tudhasd.

Vedd figyelembe a kutyád egyéni tulajdonságait

Az a hőmérséklet, ami az egyik kutyának komfortos, egy másiknak kellemetlen lehet. Az alábbi tényezők befolyásolják, hogyan reagálnak az ebek a hidegre.

A szőr típusa
Általában a vastag, két rétegű bundával rendelkező kutyák a leghidegtűrőbbek; ilyen például a szibériai husky, az újfundlandi vagy a szamojéd. A legtöbb ilyen fajta északi klímából származik, és olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik számukra a hidegben való túlélést. Ezzel ellentétben a vékony szőrzettel rendelkező állatok, mint a basenji, hamar elkezdenek fázni.

A szőr színe
Napos időben egy fekete vagy más sötét bundájú kutya jelentős mennyiségű hőt tud magába szívni a napsugarakból, aminek köszönhetően kevésbé fázik, mint világosabb szőrű társaik.

A kutya mérete
A kutyák a hő nagy részét a bőrükön keresztül veszítik el. A kistestű kutyák a nagyobb felület/térfogat arány miatt viszonylag több felületen veszítenek hőt, mint a nagyobb testű fajtársaik, így hamarabb elkezdenek fázni. Emellett az állat magassága is mérvadó: az alacsonyabb kutyákat a hideg talaj is tovább hűti.

A kutya súlya
A testzsír jó szigetelő, így a vékony kutyák hamarabb megérzik a hideget. Azonban a túlsúly egészségügyi kockázatai messze meghaladják az esetleges előnyöket, ezért inkább ne hagyd a kedvencednek, hogy a tél közeledtével fókatestet csináljon magának.

A kutya kora és egészségi állapota
A kölyökkutyák, az idősebb kutyák és azok, akiknek egészségügyi problémáik vannak, nem tudják olyan jól szabályozni testhőmérsékletüket, mint az egészséges állatok. Kevésbé tűrik a hideget, így a kutyaruha hamarabb kellhet.

A kölyökkutyáknak hamarabb kellhet a kabát

Ne csak a hőmérsékletre figyelj

Az emberek számára sem csak az mérvadó, mennyit mutat a hőmérő; ahogy a mi, úgy kedvenceink hőérzetét is számos egyéb tényező befolyásolja.

Szél: Egy hidegebb szellő képes bejutni a kutya szőrzetébe, jelentősen csökkentve a bunda szigetelő képességét.
Csapadék: Az eső, a hó vagy a ködszitálás könnyen átáztathatja a bundát és lehűtheti az állatot még enyhébb hőmérséklet mellett is.
Felhőzet: A felhős napokon a kutyák is jobban fáznak, hiszen nem tudnak felmelegedni a napon.
Tevékenység: Ha a kutyád aktív mozgással tölti a szabadban az időt, képes lehet elegendő testhőt termelni ahhoz, hogy komfortosan érezze magát még akkor is, ha a hőmérséklet viszonylag alacsony.

Kutyaruha útmutató

Bár a széles körű általánosítások nem a legpontosabbak, a fenti tényezők mérlegelése mellett az alábbi szabályokat érdemes betartani.

A hidegre érzékenyebb kutyák (világos, vékony, rövid szőrű fajták, apró termetű ebek, idős, beteg állatok) már akkor elkezdhetnek fázni, amikor a hőmérséklet 7°C alá esik. Ilyenkor érdemes egy vékonyabb kutyaruhát adni rájuk

0°C környékén a legtöbb kutyának szükséges a kabát. A kistestű, alacsony fajtáknak mindenképp olyan darabot válassz, ami az állat hasát is védi. Fontos továbbá, hogy ha az állat nem végez aktív mozgást, a kint töltött idő mennyiségét is csökkentsd.

-7°C alatt a leghidegtűrőbb fajták kivételével minden kedvencre kell kutyaruha.

Amikor kint vagytok a kutyáddal, figyeld az állat viselkedését. Ha azt tapasztalod, hogy a kedvenced fülei hidegek, reszket, szorong, lelassul, vagy emelgeti a lábait, ideje hazamenni.

Ha kinti tartású az eb, feltétlenül gondoskodj olyan búvóhelyről, ahol felmelegedhet, ám ha az éjszakai hőmérséklet -10°C alá süllyed, legalább az előszobába engedd be a hipotermia elkerülése érdekében.

kutya hidegben kutyaruha séta a hidegben

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink