hirdetés

7 jel, hogy kutyád fázik: a hideg fülek azonnal elárulják

Hangai Lilla

2022. december 29 - Képek: Getty Images Hungary

Háziasított kedvenceink tőlünk függenek, így kiemelt felelősségünk van abban, hogy megvédjük őket a környezeti hatásoktól is. Bár az ebek alapvetően jól alkalmazkodnak a hűvös időjáráshoz, érdemes szem előtt tartani azt is, hogy egy átlagos blöki a legtöbb időt már a házban tölti el melegben és kényelemben. Emiatt előfordulhat, hogy legjobb szándékod ellenére sem méred fel jól, hogy mikor fázik kedvenced.

hirdetés

Hogy ez a jövőben nem okozzon gondot és elkerülhessétek a csípős idő által okozott betegségeket és sérüléseket, mutatjuk, honnan tudhatod biztosra, hogy kutyád fázik; és azt is, hogy mit tehetsz ellene.

A hideg időjárással kapcsolatos kockázatok

Függetlenül attól, hogy milyen dús és milyen hosszú bundája van kutyádnak, érzékeny lehet a hideg időjárásra. De az biztos, hogy a vékonyabb testalkatú, kistestű és a rövidebb szőrű ebek még magasabb kockázatot vállalnak, ha a szokásos sétájukra indulnak a zimankóban. Ha a bunda nedves lesz egy esetleges fürdőzés vagy az eső/hó/havaseső által, még a hosszabb szőrű egyedek is sokkal könnyebben átfagynak.

Ha a kutyák túl sokáig vannak kitéve a hidegnek, fennáll a hipotermia veszélye. Ez akkor fordul elő, ha kutya hőmérséklete jóval a normál testhőmérséklet alá esik huzamosabb időre. Az ebek normál testhőmérséklete 38-39 fok, a hipotermia pedig 33 és 35 fok körül áll be, amely akár halálos is lehet.

A fagyás akkor következik be, amikor a szervezet átirányítja a véráramlást a test legfontosabb szerveihez a tartós hideg következtében. Ez veszélyezteti a kutya farkát, lábait, mancsát, orrát és a fülét is. Ha a testrészek bármelyike élénkvörös vagy fekete, akkor kutyusod fagyási sérülést szenvedhet. Azonnal fel kell melegíteni a kérdéses testrészt és a legjobb, ha egy állatorvos is megnézi.

A blökik is megbetegedhetnek a hidegtől, akárcsak mi. Nem önmagában a hidegtől lesznek betegek, de olyan környezetet teremt számukra, ahol a kórokozók könnyebben megtapadhatnak rajtuk. A legtöbb kutya megfázásos tünetei a tüsszögés, gyengeség, valamint szem- és orrfolyás.

7 biztos jel, hogy kutyád fázik

1. Reszketés
A kutyák minden esetben látható reakciót mutatnak a hidegre. Ha kedvenced didereg vagy remeg, valószínűleg túl hideg van ahhoz, hogy kint legyen. Általános szabály, hogy ha úgy érzed, hogy számodra túl hideg van ahhoz, hogy huzamosabb időt kint tölts, akkor a kutyádnak is.

2. Hideg fülek
Még akkor is, ha a kutyád fázik, testét melegnek érezheted a szőr miatt és a magasabb normál testhőmérsékletük miatt is. A hideg fül viszont azonnali és biztos jele annak, hogy az eb fázik. Ha bevitted, jó megoldás lehet egy takaróval is segíteni a mihamarabbi felmelegedést.

3. Lassú mozdulatok
Egy másik remek tipp, hogy figyeld a mozgását. Amikor a kutyák fáznak kint, pont úgy néznek ki, mintha nem szeretnének már kint lenni; lassan sétálnak, meg-megállnak. Ha hirtelen azt veszed észre, hogy kedvenced a séta alatt különböző tárgyak mögött és alatt próbál elbújni, vagy ha hozzád bújik, ideje bemenni.

4. Összegömbölyödés
Amikor a kutyák fáznak, megpróbálják felmelegíteni magukat testük melegével. Ha kedvenced a futtató egyik sarkában összegömbölyödik ahelyett, hogy játszana a többiekkel, biztosan fázik

5. Sántítás
A kutya mancsai érzékenyek a hideg időjárásra, ezért különösen jól jöhet főleg a hóban és a fagyban a kutyacsizma. Ha azt veszed észre, hogy sántikálni kezd, felkapkodja a mancsát vagy nyalogatja, jobb, ha a séta azonnal véget ér.

6. Nyüszítés
Az ebek ha kényelmetlenül érzik magukat, általában nyüszítenek. Vedd ezt egyértelmű, megdönthetetlen jelnek, és egy gyors vécészünet után szaladjatok is vissza a jó melegbe.

7. Álmosság, letargia
Ha a kinti séta alatt úgy tűnik, mintha az eb álmos vagy szomorú lenne, sokkal valószínűbb, hogy inkább csak fázik. Erre a jelre különösen érdemes nagy figyelmet fordítani, ugyanis a hipotermiát is jelezheti előre.

Kezelés és megelőzés

Kistestű, vékony testalkatú vagy rövid szőrű kutyák esetében mindenképpen javasoljuk a dzseki, kabát vagy vastag pulóver használatát. Esős időben szuper választás lehet az esőkabát is, ugyanis a nedves szőr miatt könnyebben átfagyhatnak.

A kutyacsizmákat is érdemes bevetni, ha fagyos vagy havas az időjárás, esetleg nagy mennyiségű csapadék esett le. Nemcsak a hideg ellen nyújtanak szuper védelmet, de óvják is a mancsokat a hó és a fagy okozta sérülésektől.

Ha a fenti tünetek közül bármelyiket is tapasztalod, mindenképpen azonnal vidd fel a blökit és jól szárítsátok meg a bundáját, majd takargasd be. Ha rövid időn belül nem tapasztalsz az állapotában javulást, megmerevedik és nehezen lélegzik, azonnal hívd az állatorvost!

állatorvos beteg a kutya csizma fázik a kutya hideg hideg és kutya hipotermia hipotermia kutyáknál kutya és a hideg kutya fagyási sérülés kutya fázik kutya füle kutya füle hideg kutya hidegben kutya megfázás kutya nyüszít kutya sántítás kutyacipő kutyakabát kutyaruha letargia megfázás összegömbölyödik a kutya reszkető kutya séta hidegben tél téli kutyacipő viharkabát vízálló kutyacipő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink