hirdetés

Így ápold a kutyád szőrét télen: fontos, hogy hóesés után is megszárítsd!

Ferenczi Deborah

2022. január 12 - Képek: Getty Images Hungary

A téli ápolás komplikáltabb, mint a többi évszakban, hiszen sokkal több mindenre kell odafigyelni annak érdekében, hogy a kutyád maximálisan egészséges maradjon. Nem szabad kiengedni vizesen a szabadba, és mindig meg kell szárítani a nedves szőrét, ugyanis nagyon könnyen kaphat tüdőgyulladást. Összegyűjtöttünk még néhány tanácsot, melyeket érdemes megfogadnod ezekben a hónapokban.

hirdetés

Mivel a kutya tartózkodási helyétől függetlenül ki van téve az évszakok változásainak, ezért az időjárásnak megfelelő módon kell ápolnod. Mivel a tél minden esetben több nedvességgel jár, így könnyebben kaphatnak el a kutyák mindenféle bőr- és fülfertőzést, amiket rendszeres ápolással ki lehet küszöbölni.

Miért fontos a bőr és a szőr egészsége a téli hónapokban?

Elsősorban azért, mert a hideg és meglehetősen száraz levegő nagyon rossz hatással van a kutya bőrére. Könnyen kiszárítja és allergiát, illetve irritációt okozhat. Fakó lesz, elkezd hullani, sőt súlyosabb esetekben bőrpír és kiütések is jelentkezhetnek. A párásítás jó megoldás lehet, de vigyázz, milyen készüléket használsz, az illóolajokkal kapcsolatban pedig mindenképpen kérd ki állatorvosotok tanácsát.

Az ápolás és a védelem szerepe

Bár nincs vedlési időszak, a folyamatos kefélés ne maradjon el, hiszen így a bunda egészséges és ragyogó marad. Ezenfelül azokat a kutyákat, akik nem bírják a hideget, érdemes felöltöztetni ebben az időszakban, illetve kintről beengedni. Ha megfáznak, az nem csak egészségükre, hanem szőrük állapotára is kihat. A legfontosabb a téli időszakban, hogy amikor vizes a kutya, akkor szárítsd meg, vizesen ne engedd ki a lakásból. Szintén érdemes figyelni a mancsok megfelelő tisztítására, ugyanis a nagyvárosokban a jégszilánkok, a fagyott hó, a sózás szétmarhatja a lábat. A mosás, szárítás, krémezés sokat segít ez ellen.

A nedvesség hatása a fülekre

Ebben az időszakban könnyeben kaphat az állat fülfertőzést, főleg ha valamilyen jellegű allergiától szenved. A legfontosabb, hogy por- és szennyeződésmentes legyen a kutya környezete. Ennek érdekében érdemes gyakrabban porszívózni, illetve ajánlott többször mosni a kutya fekhelyét és játékait egyaránt. Annak érdekében, hogy ne legyen nedves a kutya hallójárata, fürdetés közben alkalmazz specifikusan kutyáknak kifejlesztett füldugót, ezzel megelőzve azt, hogy víz kerüljön a fülébe. Érdemes heti kétszer megtisztítani a fül körül elhelyezkedő szőrt, illetve a külső hallójárat egész területét. Amennyiben furcsa szagot érzel, azonnal fordulj állatorvoshoz, ugyanis a kellemetlen aroma fertőzésről árulkodhat.

A megfelelő táplálkozás a kulcs

Végezetül fontos tudni, hogy az ápolás a táplálkozásnál kezdődik. Ameddig belsőleg nincs rendben az állat, addig hiába alkalmazod a legprofesszionálisabb szőrápoló szereket, alig hatnak majd. Az egészséges szőrhöz elengedhetetlen, hogy a kutya megfelelő mennyiségű omega-6 és omega-3 zsírsavakat fogyasszon, melyek a leggyakrabban a halolajban és a lenmagban fordulnak elő. Ezek esszenciális zsírsavak, melyek a bőr egészségét, a szem élességét, és az agyműködést is stimulálják, de ezen felül pozitív hatásuk van a bél- és ízületi gyulladások kezelésében is. A helyes arány megtalálásához mindenképpen kérd ki szakember vagy orvos véleményét. Továbbá elengedhetetlen, hogy a téli időszakban olyan ételeket adj a kutyádnak, melyeknek  magasabb a kalóriatartalma. Illetve figyelj oda arra is, hogy ne egyen havat, ugyanis ez könnyen mandulagyulladást okozhat számára.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

bőrfertőzés fülfertőzés kutya ápolása télen kutya megfázás kutya tüdőgyulladás téli szőr téli szőrápolás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink