hirdetés

Illóolajokkal, illatokkal nyugtatnád a kutyád? A kutatók szerint nem feltétlen hatásos

László Enikő

2021. november 22

Elterjedt vélekedés, hogy egyes illóolajok, illatok nyugtatóan hatnak a kutyákra. Éppen ezért stresszes helyzetekben gyakran alkalmazzák ezeket a készítményeket a gazdik, mivel természetesek és hatásosak. Utánajártunk, valóban azok-e.

hirdetés

Közeledik az évnek azon időszaka, ami a kutyák rémálma. A petárda, tűzijáték hangja szinte minden ebet megrémít, egyesek akár komoly sokkba is kerülhetnek miatta. A felelős gazdák igyekeznek előre felkészülni, hogy kedvenceiket biztonságba helyezzék, megnyugtassák. Sokan választják a különböző illóolajokat vagy azokat tartalmazó készítményeket, mondván, hogy az illat csökkenti a stresszt. Valóban hatásos és biztonságos ez?

Menhelyi kutyákat vizsgáltak

A menhelyi környezet megterhelő a kutyák számára a hangos zaj és az ismeretlen környezet miatt. Korábbi kutatások kimutatták, hogy egyes illatoknak való kitettség az aktivitás és a vokalizáció csökkenését okozza a menhelyi kutyáknál. Egy újabb kutatásban két nyugtató (levendula és vetiver) és két stimuláló (citrom és rozmaring) illóolaj hatását vizsgálták a szakértők. Hetente 8,5 perces megfigyeléseket végeztek az ebeken. A vizsgálat szerint a kutyákon egyik hatás sem mutatkozott meg számottevő mértékben. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy az illat önmagában kevés ahhoz, hogy jelentős hatással legyen a menhelyi, kifejezetten stresszes állapotban lévő kutyákra.

Mégis hatásos lenne?

Egy korábbi kutatás a fentivel ellentétben azonban jelentős pulzusszámcsökkenést mutatott ki öt beagle esetében. Fontos hozzátenni, hogy ezek az ebek nyugalmi állapotban voltak levendulaolaj illatának kitéve. Ebből az következhet, hogy lehet, hogy az efféle készítmények hatásosak, viszont egy stresszes helyzetben lévő kutyánál már jóval kevésbé. Egy másik vizsgálatban a tesztelt 32 eb utazás közben volt kitéve a levendula illatának, és ezen kutyák jóval több időt töltöttek nyugton, mint normál esetben. Viszont itt is számottevő lehet maga a szituáció. Egy menhelyen lévő eb általában igen nagy stressznek van kitéve. Az új ingerek, a kicsi helyen lévő sok kutya jelentősen növeli reaktivitásukat is. Lehetséges, hogy a két helyzet nem összehasonlítható, mivel más mértékben okoz stresszt az állatoknak. Emellett természetesen egyedtől is függ, melyik kutyát hogyan érinti egy-egy szituáció.

Mik azok az illóolajok?

Az illóolajok a növények illékony, szerves összetevői, amelyek minden növénynek jellegzetes illatát és ízét adják. Ezek a vegyületek megtalálhatók a gyökerekben, a szárban, a levelekben, a magvakban és szinte a növény minden részében. Illékonynak tekinthetők, mert molekuláik folyékony vagy szilárd halmazállapotból gyorsan gázzá vagy aromává alakulnak. Ez teszi lehetővé az aromaterápiát. Amikor kinyitsz egy üveg illóolajat, nagyon gyorsan megérezed az aromát, mivel a molekulák gáz formájában távoznak a palackból.

Az illóolajok akár ártalmasak is lehetnek?

Néhány állatorvos szerint az illóolajok akár ártalmasak is lehetnek a kutyákra, illetve más házi kedvencekre is. Véleményük szerint az elsődleges probléma az, hogy az emberek keveset tudnak az illóolajokról, azok helyes használatáról. Nem feltétlen olyan készítményeket szereznek be, amik bizonyítottan biztonságosak háziállatok számára is.

Az utóbbi években az állatorvosok egyre gyakrabban találkoznak illóolaj okozta mérgezéssel, amit legtöbbször teafaolaj, kúszó fajdbogyó, csobormenta vagy fenyőolaj okoz. A szakértők kiemelik, hogy a mérgezéses esetek nem ezen összetevőket alacsony mértékben tartalmazó készítmények használatának következtében történtek, hanem bőrrel, illetve szájon át történő alkalmazással (ez lehet, hogy egyszerűen lenyalta az eb egy felületről, amire ráment a permet).

Manapság a diffúzorok használata nagyon népszerű, de a szakértők szerint ezzel is vigyázni kell. Főleg azért, mert ezek a levegőbe lövik az olajat, ami aztán olyan helyeken landolhat, amivel a kutya közvetlenül érintkezik. Emellett az is fontos, hogy néhány illóolajat egyáltalán nem ajánlatos állatok közelében használni, ilyen például a teafaolaj, a fahéj, az eukaliptusz, a geránium, a szegfűszeg, a csobormenta, illetve a kakukkfű. A tipikusan nyugtatásra használt levendulát nem sorolják ezek közé, de érdemes ezzel is vigyázni, és biztonságos alkalmazásáról kikérni az állatorvos véleményét.

(Képek: Getty Images Hungary)

illat illóolaj kutya szilveszter nyugtató nyugtatás stresszes kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink