hirdetés

Ezek a dolgok semmiképpen se kerüljenek a karácsonyfára, ha kutyád van

Molnár Enikő

2023. december 23 - Képek: Getty Images Hungary; Az én kutyám

Érkezik a karácsony, advent harmadik vasárnapja is elmúlt. Ilyenkor a legtöbb otthon már a karácsony színeiben pompázik, így vagy úgy, ezért érdemes arról is szót ejteni, hogy mire kell fokozottan figyelni egy kutya mellett.

hirdetés

Sokak számára az év egyik leghangulatosabb időszaka a december, pontosabban a karácsony körüli napok. Ahogyan közeledünk felé, egyre több dekoráció a helyére kerül, ám ha kutyánk van, akkor érdemes kétszer is meggondolni, hogy pontosan hová is rakjuk a kedvenc díszeket. Nem csak arról szeretnénk beszélni, hogy milyen karácsonyi veszélyek leselkednek kedvencünkre, hanem arról is, hogy hogyan tehetjük kevésbé stresszessé számukra a karácsonyt.

Karácsonyi veszélyek

A karácsony egy teljesen más világ, mint az év többi időszaka. A legtöbben ilyenkor kidekorálják az otthonukat, a konyhában tüsténkednek, hogy ünnepi hangulatot teremtsenek, vagy csak egyszerűen több időt szánnak magukra és a szeretteikre… Bárhogy is legyen, érezhetően más az atmoszféra, és más a környezet is. Éppen ezért egy kicsit több mindenre kell figyelni, ha kutyával (vagy macskával) élünk.

Szerencsés esetben kedvencünk nem rombol, nem lop és nem keresi a bajt. Viszont ez nem mondható el minden ebről, ezért szeretnénk kiemelni néhány karácsonyhoz kapcsolódó dolgot, ami könnyedén veszélybe sodorhatja kutyádat. Lehet, hogy van, aki ezekről már régóta tud, és nem éri meglepetésként a felsorolás, de az is lehet, hogy egy tapasztalatlanabb gazdi nem is gondolna rájuk. Emiatt mindenképpen fontos megemlíteni őket.

Karácsonyi ételek

A karácsonyi veszélyek sorát az ételekkel kezdenénk. Ezekről csak említésképpen beszélünk, mert egy külön témát is megérnek. De mindenképpen szerettük volna felhívni a figyelmet már ebben a cikkben is arra, hogy ne adjunk olyan ételeket kedvencünknek, amikről nem tudjuk, hogy mit tartalmaznak. Semmiképpen ne kínáljuk édességekkel, édesítőszeres ételekkel, alkohollal… A lista még tovább folytatható a csontos húsokkal, a mazsolás, szőlős finomságokkal, a hagymafélével ízesített étkekkel és a csokoládés nasikkal. Mind mérgezőek!

A lényeg, hogy mindig figyeljünk arra, hogy mit kaphat egy kutya és mit nem. De még abból se adjunk neki túl sokat, amiből ehet, hiszen mi is tudjuk, hogy egy kiadós karácsonyi lakoma mennyire meg tudja ülni a gyomrunkat. Ettől lehetőleg kíméljük meg kedvencünket.

Karácsonyfa és dekorációi

Maga a karácsonyfa, tehát a fenyő nem erősen mérgező, de nem tesz jót az ebnek, ha fogyaszt a lehulló tűlevelekből. Egyrészt az olaj, amit termel, már kisebb mennyiségben is gyomorproblémákat idézhet elő. Másrészt a tűlevelek bélelzáródást okozhatnak, ezért semmiképpen nem előnyös egy élő vagy vágott fa olyan ebek mellé, akik még mindent megesznek, amit érdekesnek találnak. Arról nem is beszélve, hogyha nem szedjük fel a tűleveleket, és belelép az eb, akkor megsérülhet a mancsa is, bár ez csak egy kis kényelmetlenség az eddigiekhez képest.

 

Ha nem ragaszkodunk a terebélyes fenyőfákhoz, akkor az eb biztonsága érdekében érdemes lehet magaslatra helyezni a karácsonyfát. A dekorációkat olyan magasra tegyük, ahol nem csak egy „mancsnyújtásnyira” vannak. Így az esetlegesen törékeny, vagy fulladásveszélyes díszekhez nem férhet hozzá, hacsak el nem borítja a fát. Ez jó esetben nem fog megtörténni, de a biztonság kedvéért, ha tehetjük, stabilizáljuk valamilyen módon.

Visszatérve a díszekre, ha valaki mézeskaláccsal vagy szaloncukorral díszíti a fenyőfáját, extrán figyeljen az előző szabályra, hogy kedvence nehogy el tudja érni őket. Ha gyertyát gyújtunk, értelemszerűen az is kerüljön minél messzebb a kíváncsi mancsoktól vagy a boldogságot sugárzó farkincáktól. Végül, de nem utolsó sorban pedig ne hagyjunk a földön ajándékokat felügyelet nélkül, ha kedvencünk hajlamos kíváncsiskodni.

A veszélyes dekorációkhoz még hozzátartoznak a fényfüzérek. Ha nem vagyunk otthon, mindenképpen húzzuk ki az áramforrásból, ám erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk. Így mindenképpen ajánljuk az elolvasását, hogy azt is megtudd, miként kerülhető el az áramütés.

Mit tehetünk kedvencünkért az ünnepek alatt?

Nem csak azzal tehetjük a karácsonyt biztonságosabbá kedvencünk számára, hogy távol tartjuk a számára veszélyes dolgoktól. Az ünnepi időszak elég stresszes lehet a kutyák számára, főleg, ha sok vendég jön, és nagy a hangzavar. Ezért fontos, hogy legyen egy saját kis területe, ami egy kicsit csöndesebb részén van az otthonnak, és ahová elvonulhat, hogy kipihenje a fáradalmakat. Figyeljünk arra, hogy ne kergessék keresztül a család csöppségei az ebet az egész házon. Ugyanolyan fontos a gyermekeknek megtanítani, hogy hogyan viselkedjenek egy kutyával, mint a négylábúnak. Ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat és figyelünk kedvencünkre, akkor egy eseménymentes, nyugodt karácsonyunk lehet, ahol tényleg az együtt töltött idő kerül középpontba.

Végezetül még hozzátennénk, hogy attól még, mert van egy nyugodt helye, még nem biztos, hogy magától el is vonul. Figyeljünk a testbeszédére, és ha úgy látjuk, hogy kezd feszültté válni, akkor küldjük a helyére, és szakítsuk ki a számára túl intenzív környezetből. Ha nem tudod, hogy pontosan milyen jeleket kell figyelned, vagy, hogy honnan tudhatod, hogy kedvenced stresszes, ezt az írásunkat ajánljuk.

biztonság biztonságos karácsony karácsony karácsonyi veszélyek stresszes kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!