hirdetés

Ezért ne vidd adventi vásárba a kutyát: 4 szabály a biztonságáért

Szénási Szimonetta

2023. december 13 - Képek: Az én kutyám; Getty Images Hungary

Az ünnepi hangolódás részeként a legtöbben ellátogatnak valamely adventi vásárba. Ám nem feltétlenül jó ötlet a házi kedvencet is magunkkal vinni a programra!

hirdetés

A szépen feldíszített, finom ételektől-italoktól illatozó, karácsonyi kincseket kínáló bódék sorának végiglátogatása testnek és a léleknek is üdítő. Ám az adventi vásár a kutya számára sokkal inkább stresszes, mintsem örömteli kikapcsolódás. Ennek pedig több oka is van, amit az alábbiakban sorra veszünk. Ha pedig mégis úgy ítéled meg, hogy kedvenced mindezek ellenére élvezni fogja a programot, a biztonsági előírásokra is kitérünk.

A kutyák eltérő érzékenységgel reagálnak a hangos-zsúfolt programokra.

Az adventi vásár veszélyei

1.) Tömeg

Az egyik legnagyobb probléma a hasonló helyszínekkel, hogy rengeteg az ember (és a kutya.) Azok az ebek, akik rosszul viselik a zsúfoltságot és az idegenek közelségét, nyugtalanok, feszültek lesznek.

2.) Zajok

Ahol sokan vannak, ott értelemszerűen a zajártalom is nagyobb. A látogatók nyüzsgéséhez általában hozzáadódik a hangszórókból játszott zene (néha egyszerre többféle is), esetenként a különféle játékok – például a kisvonat – ricsaja. Ennyi inger hamar sok lehet a kutyának.

3.) Könnyű elveszni

Szintén a tömeg miatt nagy a kockázata annak, hogy kutyádnak nyoma veszik.

4.) Csábító falatok

Az adventi vásár a kutya számára is ínycsiklandozó hely, olyan ingerlő finomságokkal, mint a lángos, a sült kolbász, a fánk, a rétes, a sokféle csokoládé, és még sorolhatnánk. Ám a felsorolt – és a kínálatban általában szereplő – ételek nem valók neki! Sőt, a csoki egyenesen mérgező a számára! Ilyenkor pedig a föld is terülj-terülj asztalkám a sok lepotyogó falatnak hála, amiket a szemfüles eb pillanatok alatt be is takarít.

Házirend

Ha mégis úgy ítéled meg, hogy kutyádnak nem fog gondot okozni sem a tömeg, sem a zajok, és tudsz is rá megfelelően figyelni, úgy az alábbi szabályok, illetve tanácsok betartásával teheted a legbiztonságosabbá a programot.

1.) Olvasd el az adott helyszín házirendjét!

Sok adventi vásár szabályzatában külön kitérnek a kutyás látogatásra. Az óbudai karácsonyi vásárba például csak pórázon, szájkosárban vihető be eb, és kérik, hogy a gazda neve és elérhetősége is szerepeljen a bilétán. A mikrochip megléte is feltétel. Ezen felül a biztonsági szolgálat emberei elkérhetik az oltási könyvet is. Azt is kiemelik, hogy csak a közfelfogás szerint szelíd, pórázon jól vezethető kutyákat várnak, valamint felszólítják a gazdákat, hogy ügyeljenek a higiéniára.

2.) Legyen látható!

Ehhez hozzátennénk, hogy mivel igen hamar sötétedik, így már a délutáni látogatás alkalmával is legyen kedvenceden valamilyen láthatósági holmi – mellény, világító nyakörv, stb. –; csakúgy, mint a sétáltatások idején.

Nagyon fontos, hogy kedvenced messziről észrevehető legyen.

3.) Ügyelj a szükségleteire!

Ahogy az idézett házirend is kéri, teljesen jogosan, nagyon kell vigyázni arra, hogy az állat ne piszkítson a vásár területére. Ugyanakkor arra is figyelned kell, hogy el tudja végezni a dolgát! Amellett, hogy elviszed pisilni (vagy mást), úgy legyen nálad víz is. Az etetési időt is tartsd be, ne kellejen kedvencednek éhes hassal rónia a fabódék illatösvényeit!

4.) Mérlegelj!

Ami pedig minden program esetén fontos: figyeld kedvenced jelzéseit! Ha azt látod, hogy elfáradt vagy valamitől ideges lett, akkor eljött az ideje a hazaindulásnak.

Reméljük, tanácsainkat megfogadva valóban sikerül örömtelien hangolódni a közelgő ünnepre. Ha pedig szeretnéd, hogy a karácsony se borítsa ki a kutyát, akkor ebben a cikkünkben választ kapsz arra, miként kímélheted meg a vendégsereg okozta stressztől.

advent karácsony kutya láthatóság tömeg ünnep

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!