hirdetés

Elkezdődtek a sötét hónapok: ezért adj láthatósági mellényt kutyádra

Ferenczi Deborah

2021. november 7

A november eljöttével beköszöntöttek a sötét hónapok. Ilyenkor az esték tulajdonképpen már délután elérkeznek, így sokkal nehezebben tájékozódni, kutyát sétáltatni ismeretlen terepen. Éppen ezért érdemes az ebek számára láthatósági mellényt, világító nyakörvet venni, hiszen így a baleseteket is elkerülhetitek.

hirdetés

Annak ellenére, hogy a kutyák nagyon jól tájékozódnak a sötétben, ez a gazdikra bizony nem igaz. Bár az ebek minden esetben látják a körülöttük lévő mozgást, legyen szó bármelyik napszakról, az emberek bizony nem biztos, hogy észre fogják venni az arra somfordáló kutyust, így könnyen balesetet okozhat.

Milyen megoldás van arra, hogy a kutya és a gazdi is látható legyen?

Ha sötétben sétálsz kutyával, ami télen igen gyakran megesik, érdemes nemcsak a kutyádnak, hanem magadnak is beszerezned olyan láthatósági mellényt, mellyel a külvilág tudtára hozod a jelenlétedet. Ilyen a fényvisszaverő ruházat, esetleg világító cipő, vagy akár végtagokra pattintható fényvisszaverő csíkok. Ha bárki megy veled – különösen, ha gyerekről van szó – , rajta is legyenek ugyanilyen eszközök. Így biztonságban lesztek a legnagyobb sötétben is.

A kutya mindenhol legyen látható

Míg a te esetedben nem feltétlenül kötelező, csupán erősen ajánlott a láthatósági megoldások használata, addig a kutyára akkor is adj ilyet, ha csak egy egyszerű sétára indultok. Egy sötétebb szőrzetű kutya nagyon könnyen beleolvad a környezetbe. Éppen ezért már akkor is, ha csak a szemközti kutyafuttatóba mész, a kutyusodat szereld fel megfelelő darabokkal. Ilyen lehet a láthatósági kutyamellény, vagy éppen olyan kutyaruha, ami direkt ilyen jellegű fényvisszaverő csíkokkal van ellátva. Továbbá jó ötlet lehet az olyan nyakörv és/vagy póráz, amely világít. Ha ezt nem szeretnéd, szerelj lámpát a kutya nyakörvére. Ezek olykor akár életmentőek is lehetnek. Ha kutyád nem látható, nagyon könnyen elütheti autós, de akár biciklis is. Ő maga is okozhat balesetet. Emellett pedig te magad sem találod meg, ha elkószál és éppen nem tudod behívni.

( Képek: Getty Images Hungary)

biztonság kutya láthatóság kutya sötétben kutyasétáltatás este láthatósági hám világító nyakörv világító póráz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink