hirdetés

A kutyád még egy bogarat is észrevesz éjjel: ilyen élesen lát a sötétben

Ferenczi Deborah

2021. augusztus 9

Számos kutatást született már arról, hogy vajon milyen élesen látnak a kutyák, mennyire érzékelik a színeket és milyen lehet a világ az ő szemükön keresztül. Érdekes kérdés, hogy vajon a többi állathoz hasonlóan ők is nálunk élesebben látnak a sötétben?

hirdetés

Miután a kutya őse a farkas, aki az egyik legéberebb és legügyesebb szürkületi ragadozó, így biztosra vehetjük, hogy a kutyák is kiválóan látnak a sötétben. Annak ellenére, hogy az ebek leginkább kifinomult érzékszerve a szaglás, a másodlagos pedig a hallás, az éjjeli látásuk is klasszisokkal fejlettebb, mint az emberé. 

Milyen élesen lát a kutya a sötétben?

A kutyák retináján találhatóak fényérzékeny pálcikák és csapok lehetővé teszik, hogy négyszeresen jobban lássanak a sötétben, mint az ember. Pupillájuk jobban ki tud tágulni, így több fény áthaladását teszi lehetővé. Színlátásuk ugyan gyengébb, de ezen a területen kárpótolta őket a természet. Az olyan, szinte tapintható sötétségben, amelyben mi csak bukdácsolnánk, ők gond nélkül tájékozódnak. Paul Miller a Wisconsin-Madison Egyetem szemészeti klinikájának professzora úgy tartja, hogy a kutyák kiváló látása a sötétben leginkább szemük tükörszerű szerkezetének köszönhető. A szem hátsó felén visszatükrözik a fényt, így a retina világosabban vetíti eléjük a képet, mint amilyen az valójában. Emiatt olyan élesen látnak a legnagyobb homályban is, hogy akár egy bogarat is képesek kiszúrni a távolban. Mindemellett a professzor kihangsúlyozta, hogy egészen pontosan nem tudja megmagyarázni a tudomány, hogy milyen élesen látnak a kutyák a sötétben.

Félnek a sötétben?

Érdekes kérdés, hogy annak ellenére, hogy a kutyák rendkívül jól látnak a sötétben, vajon félnek-e tőle. A válasz megdöbbentő, ugyanis vannak olyan ebek, akik bizony tartanak tőle. Dr. Mary R. Burch állatviselkedési szakértő, az American Kennel Club (AKC) Family Dog Program igazgatója szerint a kutyák alapvetően nem félnek a sötétben, mivel jobban látnak, mint az emberek. Ugyanakkor előfordulhat, hogy látásromlás vagy szeparációs szorongás folytán félelem alakul ki bennük. Ennek pedig úgy adják jelét, hogy ha egyedül vannak, rombolnak környezetükben, vagy inkább elbújnak és meghúzzák magukat. A látáromlás okozta félelmet csökkentheti, ha a kutya alvóhelyén nincs teljesen sötét, a félelmet pedig oldhatja, ha olyan helyen pihen, ahonnan legalább hall minket.

Előfordulhat, hogy fél a kutya a sötétben.

Romlik-e a látásuk? 

A kutyák szemének ereje csak nagyon idős korukra gyengül, ahogy az idősödéssel retinájuk rétegei elkezdenek vastagodni. Ekkortól tekintetük szemmel láthatóan ködösödik. A romlásnak az időskori mellett más oka is lehet: specifikus szemproblémák vagy komplex betegség, mely többek között az állat látására is kihat. 

Honnan tudhatod, hogy valami baj van kutyád látásával? 

Amennyiben még nem annyira idős a kutyusod, hogy indokolt legyen fátyolos, ködös tekintete, vagy az, hogy nekimenjen tárgyaknak, feltétlenül fordulj állatorvoshoz. Elképzelhető, hogy hályog keletkezett a szemén, mely akadályozza a látásban. Ha ettől megszabadul, ugyanolyan élesen lát majd a sötétben is. Az az eb, aki napnyugta után lesz nyugtalan, de az orvosi kivizsgálás nem mutat ki látáskárosodást, valószínűleg különleges figyelemre vágyik. Érdemes szakértő tanácsát kérni a probléma megoldásához. Egészséges, lelkes kedvenceddel pedig a legközelebbi sétánál próbáld ki, hogy mi történik, ha az ő fejlettebb látására és tájékozódási képességére hagyatkozol!

(Képek: Getty Images Hungary)

 

homályos szemek idős kutya látása kutya látása kutya sötétben látás szembetegség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink