hirdetés

Tévéző kutyák: mit látnak valójában, és élvezik egyáltalán?

László Enikő

2020. december 24

Néhány évvel ezelőtt népszerű elmélet volt, hogy a kutyák egyszerűen nem látják a tévéadást. Ez azonban nem feltétlenül van így, sőt lehet, hogy még tetszik is nekik.

hirdetés

Nincs is annál pihentetőbb, mint amikor egy fárasztó nap után ledőlsz a kanapéra, magadhoz öleled szeretett kedvencedet és bekapcsolod a tévét. De vajon ő is azt látja, amit te? A válasz nem is olyan egyértelmű. Köztudott, hogy a kutyák nem úgy látnak, mint mi emberek. Színérzékelésük csak a kék és sárga spektrumon mozog, pirosas árnyalatokat egyáltalán nem észlelnek. Ebből adódóan a tévé képernyője sem olyan izgalmas számukra. Ám nem ez az egyetlen eltérés ember és kutya tévénézése között.

A filmek rengeteg egymás után helyezett képkockából állnak. A régebbi típusú televíziók általában 60 képkocka/másodperc sebességgel dolgoznak. A kutyák agya átlagosan 75 képkockát képes feldolgozni, az embereké ennél jóval kevesebbet – csupán 15-öt –  annak érdekében, hogy összefüggő filmként lássák azokat.

Ebből következik, hogy az ebek számára kevésbé lesz érdekes az adott műsor, mivel jóval gyorsabban dolgozzák fel a képanyagot. Az általuk látott kép villódzó lesz, mintha mi egy folyton fel- lekapcsolt lámpát néznénk, pontosan látjuk, mikor ég és mikor nem. Az újabb készülékek gyorsabban vetítik a képkockákat, így ha megfelelő televíziónk van, kutyánk akár egybefüggő filmként érzékelheti az adást, villódzás nélkül.

Az alábbi angol nyelvű videó remekül szemlélteti ezt a példát:

Élvezik a tévézést?

Az élvezeti faktor függ a kutya fajtájától és személyiségétől is. A pásztorkutyák nagyobb arányban lesznek izgatottak egy műsor láttán, mivel a vizualitás fontos számukra. A vadászkutyáknak kevésbé, ők főleg a szaglásukra támaszkodnak, a képernyő pedig nem nyújt számukra ilyesfajta élvezetet.

Ők is szívesen szundítanak egyet filmezés közben.

Egy kutatásból kiderül, hogy a kutyák képesek felismerni fajtársaikat a képernyőn keresztül, sőt egyéb állatokat is. Akkor is, ha még sosem találkoztak velük a valóságban. Számukra az a legizgalmasabb, ha egy másik ebet láthatnak a televízióban. De nem a vizualitás fogja meg őket a leginkább, hanem a hangok. Ezekre igen fogékonyak, odafigyelnek az ugatásra, szirénára és az ismert vezényszavakra is. Egy idő után azonban figyelmük elvész, inkább a rövid klipeket kedvelik.

Milyen hatást vált ki belőlük?

Mindegyik kutya más. Valamelyik négylábút egyáltalán nem köti le a tévé, és vannak, akik izgatottan követik az eseményeket. Mások kifejezetten agresszívan is viszonyulhatnak hozzá.

Az alábbi videóban egy border collie nézi vissza saját magát a tévében:

Tévéműsor kedvenceknek

Az elszánt gazdik előfizethetnek egy külön kutyáknak kifejlesztett csatornára is. A Dog TV olyan műsorokat gyárt, amiket a négylábú kedvencek élvezhetnek, olyan színekkel és karakterekkel operálnak, amik lekötik a kíváncsi ebeket. Unaloműzéshez, egyedülléthez, hosszú autóúthoz és pihenéshez is ajánlják videóikat.

Néhány videójuk YouTube csatornájukon is megtekinthető:

A válasz tehát, hogy élvezik-e a képernyőn megjelenő műsorokat, a kutyától függ. Bizonyos ebek kifejezetten érdeklődnek a tévénézés iránt, egyeseket pedig teljesen hidegen hagy. Az biztos, hogy látják és fel is ismerik a képernyőn látható szereplőket.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya televízió kutya tévét néz látás tévéző kutya viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink