hirdetés

Innen tudhatod biztosan, hogy boldog-e a kutyád

Kövess Péter

2023. december 13 - Képek: Getty Images Hungary

Sok gazdi fejében fordul meg a kérdés, hogy vajon boldog-e mellette a kutya. Összeszedtük, hogy ezt minek alapján lehet eldönteni.

hirdetés

A kutya nem rendelkezik olyan fejlett verbális készségekkel, mint mi, ezért nem tudja elmondani nekünk, hogy boldog vagy boldogtalan-e. Lelkiállapotáról így csak testbeszédét és viselkedését megvizsgálva alkothatunk közelebbi képet. Az állati viselkedési-szakértő segít értelmezni a jeleket.

Ha a kutya boldog, a testbeszéde is ezt közvetíti

Így viselkedik a boldog kutya

Bár nem teljesen azon a szinten, mint egy felnőtt ember, a kutya hozzánk hasonlóan éli meg az érzelmeket. Boldogságot, haragot és félelmet tapasztalhat. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a simogatás hatására megnő a kutyában az oxitocin néven ismert boldogság- és szeretethormon szintje (ami egyébként fordítva is igaz, tehát az emberre is jótékonyan hat), ami befolyásolhatja aktuális érzéseit.

Az egyes kutyák ugyan valamelyest eltérőképpen nyilvánulhatnak meg, de van néhány dolog, ami elárulhatja, hogy mikor érzik magukat kiegyensúlyozottnak és boldognak. Azon kívül, hogy testbeszédük nyugalmat sugároz, a szakemberek az alábbi 8 testi jelet és viselkedésformát sorolják ide:

 1. Puha vonású, részben nyitott száj
 2. Nyugodt fülek, amelyek nem húzódnak hátra (ez a feszültség vagy az éberség jele).
 3. Laza testtartás, emelt fejjel.
 4. Farokcsóválás.
 5. Hempergés és a has felfedése.
 6. Meghajlás
 7. Zoomies, vagyis eszeveszett rohangálás.
 8. Rajtad vagy a közeledben való alvás.

„A boldog kutyák általában nyugodt, semleges pozícióban csóválják a farkukat” – teszi hozzá Jennifer Malawey okleveles kutyakiképző és viselkedési tanácsadó. Ha a kutya lazán tartja a farkát, és széles ívben lengeti azt, az pozitív jelként értelmezhető.

Ha ezt a pozíciót veszi fel, biztosan jól érzi magát

A fent említett zoomies néven ismert kitörések azonban stresszt vagy szorongást is kifejezhetnek. Ezt a szakértő szerint úgy tudod megkülönböztetni a boldogságról tanúskodó örömköröktől, hogy a kutya testbeszédének más elemeit, például a gesztusait, izmainak feszülését és feléd irányuló interakcióit is figyelembe veszed.

Így viselkedik a boldogtalan kutya

A destruktív viselkedésformák – mint a vad ugatás, a játékok tönkretétele vagy a megrögzött ásás – gyakran a kutya nyugtalanságát, boldogtalanságát fejezik ki, de itt is igaz, hogy viselkedését kontextusában kell értelmezni. Ilyenkor érdemes feltenned magadnak néhány alapvető kérdést:

Olyan a helyzet, ami kényelmetlenül érinti a kutyát? Mit üzen a testbeszéde?

Íme, 8 jel, ami arra utal, hogy kedvenced stresszes vagy boldogtalan:

 1. Túlzott ugatás, vonyítás vagy morgás.
 2. Körbe-körbe szaladgálás.
 3. A bútorok megrongálása.
 4. Bepisilés vagy bekakilás a lakásban.
 5. Meghátrálás vagy rejtőzködés.
 6. Étvágytalanság.
 7. A gyakorlatok és a játék iránti érdeklődés elveszése.
 8. A mancsok folyamatos nyalása vagy rágása.
A rongálás arra utalhat, hogy stresszes és feszült

Ezt teheted, hogy kedvenced boldogabb legyen

Ha a fentiekből úgy látod, hogy boldogtalan a kutyád, szívleld meg az alábbi tanácsokat, amelyek segíthetnek a megfelelő irányba terelni.

Figyelj oda rá. Biztosíts számára kiegyensúlyozott, egészséges étrendet, gondoskodj elegendő fizikai és mentális stimulációról, illetve éreztesd vele a szereteted (olyan formában, ahogy ez neki is jó).

Gondolj magadra is. Boldog gazdi = boldog kutya. Kutatások azt mutatják, hogy a kutyák képesek felismerni és átvenni gazdáik érzelmeit, ezért sok múlhat azon, hogy milyen képet mutatsz neki.

Fontos, hogy lekösd a fölös energiáit

Adj pozitív megerősítést. A dicséret és a jutalmazás által a kutya megtanulhatja, hogy melyek azok a viselkedésformák, amelyeket a jövőben érdemes megismételnie, illetve kellemes közérzetet okozó oxitocint szabadíthat fel.

Fogadd el, hogy neki is lehet rossz napja. A kutya hangulata és érzelmi állapota éppen olyan gyorsan változhat, mint az emberé, ezért ne várd azt, hogy mindig boldog legyen. A legjobb, amit tehetsz, hogy a rosszabb pillanataiban is megpróbálsz megadni neki mindent, amire szüksége lehet.

Arról, hogy honnan tudhatod, ha a kutyád nagyon szeret, itt írtunk részletesebben.

boldog boldogság boldogtalan érzelmek kutya testbeszéd viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink