hirdetés

7 dolog, amiből a kutyád tudja: végtelenül szereted

Kövess Péter

2024. március 1 - Képek: Getty Images Hungary

Nem csak neked kell a szeretet, a kutya számára is biztonságérzetet nyújt, ha szereted és tiszteled. Mutatjuk, hogyan fejezheted ki felé érzéseidet.

hirdetés

Hasvakarászás, apportírozás, rendszeres séták és gondos etetés. A kutyáról való napi gondoskodás olyan módon a képes kifejezni a szeretetet a kutya felé, amit az állat is megérthet. Bár ez nem ugyanaz a szeretetnyelv, mint ami az emberek között működik, erősíti a köteléket a kutya és gazdája között.

A kutya életében is fontos szerepet játszik a szeretet

A kutya számára egy kicsit mást jelent a szeretet

Bár néhány eb szinte azonnal közel kerül gazdájához, másoknak hosszabb időre van szükségük ahhoz, hogy erős köteléket alakítsanak ki. Ez különösen érvényes a mentett kutyákra, aki gyakran csak hosszú hónapok után oldódnak fel.

A kutyák nem tudják kimondani, hogy szeretlek, de testbeszédükkel – például farokcsóválással, hetykén tartott fülükkel vagy a gazdi nyalogatásával – képesek kifejezni érzéseiket.

Kutatók szerint a szeretet jelei elég nyilvánvalóak a kutya és az ember biokémiájában, mivel mindkét félben örömöt okozó hormonok szabadulhatnak fel már egymás puszta látványától vagy hangjától is. Nem igaz tehát, hogy a kutya csak azért szeret minket, mert ételt kap tőlünk.

Így mutasd ki a kutyádnak, hogy szereted

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is megvan a maguk szeretetnyelvük az érzelmek kifejezésére és fogadására. Legközelebb, amikor azt szeretnéd, hogy kedvenced szeretve érezze magát, az alábbi 7 eszköz valamelyikéhez nyúlj.

1. Kommunikáció

A szeretetet kifejező cselekedetek fontosak, de ne becsüld alá annak az erejét, hogy szóban mondod el kutyádnak, milyen sokat jelent a számodra – pláne akkor, ha ezt éneklős, vidám hangnemben teszed.

Egy tanulmány úgy találta, hogy amikor a kutyák választhattak az étel vagy a gazditól kapott szóbeli dicséret között, szinte mindig az utóbbi mellett döntöttek.

„Tudjuk, hogy milyen érzés, ha valaki megdicsér minket: pozitív érzés kapcsolódik hozzá. Ez hasonló lehet ahhoz, amit a kutyák éreznek” – magyarázta Gregory Berns idegkutató. Ha szoros kapcsolatban vagy kedvenceddel, akkor tovább erősítheted ezt a hatást, ha a dicséret közben felveszed vele a szemkontaktust. Ellenkező esetben viszont ne erőltesd, mert fenyegetően hathat.

Ha kedvenced összenyalja az arcod, azzal azt üzeni, hogy szeret

2. Jutalomfalatok

Sok kutyára is érvényes, hogy a szívükhöz a gyomrukon keresztül vezet az út. Egy Ozzie névre hallgató terrier keverék például a fenti vizsgálatban az esetek 100 százalékában a finomságokat választotta az emberi dicséret helyett. A jutalomfalat hasznos kellék lehet a kutyák képzéséhez is, de fontos, hogy megfelelő keretek között alkalmazd (tehát ne etesd túl vele kedvencedet.)

3. Táplálás

Ha kedvencedet egy meghatározott ütemterv szerint, tápláló étrenddel látod el, az önmagában is hozzájárulhat a boldogságához, illetve ahhoz, hogy szeretve érezze magát. Nem szabad azonban túlesni a ló túloldalára, mert a kutya túltáplálása megnöveli az elhízás kockázatát, ami számos súlyos egészségügyi probléma forrása lehet.

Étel = boldogság

4. Tisztelet

A kölcsönös tisztelet az ember és a kutya között elősegíti a bizalom kialakulását, biztonságérzetet nyújt, és azt az üzenetet közvetíti az állat számára, hogy szeretet veszi körül. Ha ki akarod fejezni kedvencednek, hogy tiszteled, ezt az alábbi módokon teheted meg:

  • Odafigyelsz a testbeszédére, és hallgatsz rá.
  • Nem veszed el tőle „erőszakkal” az élelmet, és nem is fenyegeted ezzel.
  • Nem érsz hozzá ott, ahol nem szereti.
  • Nem bünteted, nem kiabálsz vele, és kerülsz más, félelmen alapuló interakciókat is.
  • Megfelelő módon simogatod és ölelgeted.
  • Gyermekeidet és vendégeidet is megtanítod ezekre a szabályokra.

5. Simogatás

A gyengéd simogatás, fül- és hasvakarás az egyik legjobb lehetőség arra, hogy kifejezhesd szívből jövő szereted kedvenced felé. Bár nem minden kutya kedveli a túl gyakori vagy szoros fizikai kontaktust, a személyes teredben való tartózkodás arra utalhat, hogy kedvenced az érintésedre vágyik, csakúgy mint az, ha melléd vagy rád fekszik.

A simogatás fiziológiai szempontból is előnyös lehet, hiszen növeli az oxitocinszintet, miközben csökkenti a stresszt a kutyánál.

Nagy jelentősége lehet annak is, hogy hol simogatod meg a kutyád. Miközben a fülek körüli és a nyak alatti rész, vagy a mellkas és a felső hát megérintése pozitív reakciót válthat ki, addig a farok, az ágyék és a lábak alsó tájéka általában tiltott zónának számítanak. Mindig figyelj oda kedvenced testbeszédére, és ha úgy tűnik, hogy nincs ínyére a simogatás, ne folytasd tovább.

Egy kis fülvakarászás csodákra képes

6. Játék

A játék minden kutyánál mást jelenthet, de általánosságban elmondható, hogy olyan formáját érdemes választani, ami testileg és szellemileg is megmozgatja a kutyát. A mentális tevékenységek a kötődést is erősítik, a kutyák pedig szeretik, ha a figyelem rájuk irányul, így ettől fontosnak érezhetik magukat.

Erre azért is érdemes odafigyelni, mert játék nélkül a kutyák unatkozni kezdhetnek, ami akár destruktív viselkedésben és bizonyos esetekben depresszióban is kiütközhet.

7. Gyakorlatok

Ha kellő időt szánsz arra, hogy olyan fizikai tevékenységekben vegyél részt kutyáddal, mint a séta, az úszás vagy az agility gyakorlatok végzése, azzal szeretet tanúsíthatsz felé, és erősítheted a köztetek lévő köteléket.

A közös játék és gyakorlás révén közelebb kerülhettek egymáshoz

Nem szabad elfejteni azt sem, hogy a testmozgás – főként, ha szabadtéri körülmények között történik – lehetőséget ad a kutya agyának stimulálására a különféle ingereken, szagokon és hangokon keresztül. Ez abban is segíthet a kutyának, hogy megőrizze izomzatának egészségét és mozgékonyságát.

Tudtad, hogy az agility az egyik legnépszerűbb kutyás sport a világon? Ebben a cikkünkben bemutatjuk, hogy mi zajlik egy versenyen, miért érdemes kipróbálni.

érzelmek kötődés kutya szeretet testbeszéd tippek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink