hirdetés

Az 5 leggyakoribb ok, ami miatt megszöknek a kutyák

Kövess Péter

2023. december 5 - Képek: Getty Images Hungary

A szökés az egyik legkétségbeejtőbb helyzet, ami egy gazdi életében történhet. Most megtudhatod, leggyakrabban milyen okok állnak mögötte, és mit lehet ellene tenni.

hirdetés

A jó hír, hogy a szökés sok esetben megelőzhető lehet, csak némi felkészülést, előre gondolkozást igényel. Ezért is fontos megismerned, hogy mi járhat a kutya fejében, mi veheti rá arra, hogy szeretett gazdiját hátrahagyva külön utakra tévedjen. Ha a kutya szökik, annak mindig nyomós oka van, máris soroljuk!

Egy macska jelenléte is ingerelheti a kutyát arra, hogy elhagyja a biztonságos udvart.

Ezért lehet opció a kutya számára a szökés

Szakemberek szerint a kutya szökésének számos magyarázata lehet, de az leggyakrabban az alábbi 5 ok valamelyikére vezethető vissza:

1. Könnyű „menekülési” útvonalak

„A kutyák többsége kíváncsi természetű, és aktív életre, felfedezésre vágyik.” – mondja Sharon Crowell-Davis, a Georgiai Egyetem Állatorvosi Főiskolájának munkatársa. Éppen ezért az alacsony kerítés, a törött kapu vagy a nyitott ablak arra sarkallhatja az ebet, hogy ösztöneinek engedve felfedezőútra induljon.

Persze a szellőztetésről ettől még nem kell lemondanod, de győződj meg arról, hogy kedvenced hozzáférhet-e az ablakokhoz, és ha el akarod kerülni a szökés kockázatát, szükség esetén fontold meg biztonsági rácsok beszerzését. Sőt, felszerelhetsz egy kutyarácsot (vagy babarácsot) is a lakásba, ami megakadályozza, hogy egy óvatlan pillanatban kisurranjon az ajtón. Ha kertes házban laksz, mindenképpen ellenőrizd azt is, hogy a kerítésen vannak-e gyenge pontok.

 

A kutya akár az autó ablakán keresztül is meglóghat.

2. Üldözési vágy

Egyes kutyák kevésbé törődnek azzal, hogy a potenciális zsákmány után fussanak, mások viszont túlzottan csábítónak találhatják a lehetőségetfőleg, ha nincsenek megfelelően kiképezve. Ha aggódsz, hogy kedvenceden eluralkodhat a prédahajtás természetesen ösztöne, a biztonság kedvéért használj pórázt és gyakorold vele a visszahívási parancsot.

3. Szaporodási ösztön

Minden kutyában erősen ott van a szaporodás, fajfenntartás ösztöne, de fokozottan igaz a kanokra. Így aztán még egy jól képzett kutyánál is előfordulhat, hogy enged természetes késztetésének, és potenciális jelöltje után kajtatva eltűnik a szemed elől.

Bár a szoros felügyelet és a biztonsági kapu segíthet megelőzni a problémát, 100%-os védelmet csak az ivartalanítás nyújt, amelynek többféle előnye is lehet. Hogy ezt mikor érdemes elvégezni, arról eltérnek a vélemények.

A szaporodási ösztön erejét nem szabad lebecsülni.

4. Unalom

Nemcsak a természet hívása veheti rá a kutyát a szökésre, hanem egyszerűen akár az unalom is, ami ellen úgy védekezhetsz, ha aktív életet teremtesz számára. Ehhez elengedhetetlen legalább a napi egy hosszabb séta, a kellő mennyiségű játék, a tréning és a szocializáció.

Egyes kutyák azzal is beérik, ha a nap végén kapnak egy kis minőségi időt a gazdival a kanapén.

Egy fontos figyelmeztetés az udvaron töltött időről: ezt lehetőleg korlátozd azokra az alkalmakra, amikor otthon vagy, és felügyelet alatt tarthatod a kutyát.

5. Ijesztő fények és hangok

Az összes erős inger közül, ami megijesztheti a kutyát, a tűzijáték a legrosszabb. Az ilyenkor tapasztalható villódzó fények, hangos zajok és a nagy tömeg még a legkiegyensúlyozottabb négylábút is kibillentheti a nyugalmából.

A tűzijátéknál kevés dolog ijeszti meg jobban a kutyát.

Hasonló eredménye lehet a mennydörgésnek, egy erdördült lövésnek, vagy akár egy súlyos autóbalesetnek is.

Egy ijesztő helyzetben megeshet, hogy a kutya kibújik a laza pórázból. Egy megfelelően rögzített hám sokkal nagyobb védelmet nyújthat.

A szökések kapcsán meg kell említeni azt is, hogy a chipben rögzített adatoknál lényeges, hogy megfeleljenek a valóságnak, hiszen ha a gazdi neve vagy elérhetősége nem stimmel, az csökkentheti a kutya hazajutásának esélyét. Illetve nem szabad elfelejteni, hogy a szökés súlyos pénzbírsággal is járhat.

Hogy miért ne eredj nevét kiabálva szökött kutyád nyomába, arról itt olvashatsz. Fontos szabály, hatalmas veszélyforrás lehet!

elveszett kutya kutya ösztönök szökés szökés ellen tippek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!