hirdetés

Mit tegyél, hogy a kutyád vészhelyzetben mindenképpen megálljon? 2 módszer, amit érdemes megismerned

Ferenczi Deborah

2022. május 24 - Képek: Getty Images Hungary

Az egyik legfontosabb teendőd a kutya nevelése során, hogy megtanítod neki az Állj! parancsot. Ha ezt meghallja, minden körülmények között meg kell állnia. Hoztunk két módszert a megfelelő oktatás érdekében.

hirdetés

Elengedhetetlenül fontos, hogy a kutyád bármilyen helyzetben képes legyen azonnal megállni parancsra. A cél az, hogy egyetlen hang vagy kézjel bármilyen élethelyzetben megállítsa. Az alábbiakban hoztunk két olyan módszert, amelyek segítségével megtaníthatod ezt kedvencednek.

Miért fontos az Állj! parancs?

Nagyon könnyen megmentheti kedvencedet attól, hogy súlyosan megsérüljön, meghaljon vagy „jobb esetben” eltévedjen. A vészleállításra betanítani nem nehezebb, mint a visszahívásra. De ehhez időre és türelemre lesz szükség, valamint nagy mennyiségre a kedvenc csemegéiből. Bármilyen életkorú kutyát oktathatsz erre a nagyon fontos parancsra, de a fiatalabb ebeknél hosszabb ideig tarthat a folyamat, hiszen ők még nagyon kíváncsiak, szeretnek pörögni. Ha már megtanítottad kutyádat a visszahívásra, sokkal könnyebben fog menni az Állj! parancs elsajátítása, így a sorrend is fontos lehet. Nevelés közben ne felejts el sok dicséretet és finomságot adni kutyádnak, ha jól csinálja a feladatát!

Hogyan kezdd el az oktatást?

A legjobb hely a kutya kiképzéséhez egy nyitott tér, ahol nagyon kevés zavaró tényező van, nincsenek játszó gyerekek, más kutyák vagy forgalom, ami elvonja az állat figyelmét. Zajos, zsúfolt környezetben is szükség lesz a gyakorlásra, de csak akkor, ha kedvenced már gond nélkül engedelmeskedik neked. Az alábbi két módszer kiváló ennek elsajátítására:

Kétemberes módszer

  • 1. lépés: Mondd meg kutyádnak, hogy üljön le, eközben a segítőd tartsa a helyén, és adja ki a Várj! parancsot.
  • 2. lépés: Menj körülbelül 6 méternyi távolságra, majd fordulj meg és nézz szembe a kutyával anélkül, hogy szemkontaktust létesítenél vele.
  • 3. lépés: Állj meg és hívd őt magadhoz.
  • 4. lépés: Amint mozogni kezd, lépj felé, majd kézmozdulattal és hangos paranccsal is jelezd felé, hogy álljon meg. Ezt addig ismételd, amíg nem megy simán.
  • 5. lépés: Miután kedvenced megtanulta, hogy parancsra megálljon, elkezdheted növelni a távolságot, egészen addig, amíg meg nem áll bármilyen távolságban.

Jutalomfalatos módszer

  • 1. lépés: Kutyád legyen ülő pozícióban.
  • 2. lépés: Kezdj el neki finomságokat dobálni, és hagyd, hogy fusson utánuk.
  • 3. lépés: Miután megszokta, hogy sok finomságot adsz neki, add ki az – Állj! – parancsot. Erre azonnal engedelmeskednie kell, hiszen ha nem teszi, akkor nem kap több jutalomfalatot. Ezt ismételd, amíg nem engedelmeskedik minden alkalommal.
  • 4. lépés: Miután már hallgat a parancsra, érdemes lehet a távolságot növelni kettőtök között.

A fent említett módszerek nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a kutyád sikeresen megálljon szükség esetén. Ha úgy érzed, nehezen haladsz, nem vagy biztos magadban vagy kedvencedben, kérd szakértő segítségét!

állj parancs kutya behívása kutya nevelése kutya oktatás kutya parancs okos kutya oktatási módszerek vészhelyzet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink