hirdetés

6 tipp, hogy a kutyád rád összpontosítson, amikor tanítod

Ferenczi Deborah

2022. március 11 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák oktatása során az egyik legfontosabb szempont, hogy ne csak felkelteni tudd az eb figyelmét, hanem maximálisan meg is tartsd. Annak érdekében, hogy ez a lehető legjobban sikerüljön, összegyűjtöttünk 4 tippet, amik segítségével elérheted, hogy kedvenced kizárólag rád összpontosítson.

hirdetés

Egy kutya nevelése akkor lesz a lehető legsikeresebb, ha az állat teljes mértékben rád figyel. Ezt az alábbi módokon érheted el a leghatékonyabban.

Mondd ki a nevét

Nagyon egyszerű trükk, de működik. Felkelti a figyelmet, sőt az eb jobban is érzi magát, amint ez megtörténik. Ennek oka a szóhoz kapcsolódó megerősítés és szeretet. Ha leszidod, nem feltétlen kell hozzá mondani az állat nevét, ugyanis az negatív asszociációt teremthet benne. Érdemesebb lehet ezt a pozitív megerősítésre és a figyelemfelkeltésre hagyni.

Ne légy durva és hangos

Az intonáció, a hang és a beszéd felemelkedése és süllyedése soha nem kell, hogy a megfélemlítés egy formája legyen. A kutyák négyszer nagyobb távolságból hallják a hangokat, mint az emberek. Ezért nincs szükség arra, hogy üvöltözz kedvenceddel. Sokkal hatékonyabb, ha türelmes és nyugodt maradsz minden esetben, így a kutyádban sem teremtesz félelmet vagy bármiféle rossz tapasztalatot. Hidd el, hogy a nyugodt, de határozott odaszólással nagyobb sikert érhetsz el.

Tartsd fent a figyelmet

Légy jelen, figyelj oda te is, maradj interaktív. Lépj kapcsolatba kedvenceddel és motiváld őt. A közösen eltöltött séták vagy tréningek során tovább erősítheted a köztetek lévő kapcsolatot. Minél szorosabb kötődést él meg kutyád veled szemben, annál jobban engedelmeskedik.

A megerősítés fontos

Ennek köszönhetően alakulnak ki olyan pozitív asszociációk, amelyek megerősítik a kutyában azt, hogy jól tett valamit. Hiányában az egész folyamat értelmetlen. Ez a gyakorlatban úgy a leghatékonyabb, ha megtanítod valamire a kutyádat, és ha sikerrel jár, akkor minden esetben megdicséred. Kimondod a nevét, és valamilyen jellegű jutalmat is adsz számára.

Szemkontaktus

Annak ellenére, hogy idegen kutyákkal nem ajánlott felvenni a szemkontaktust, mivel az agressziót válthat ki belőlük, saját ebeddel azért megteheted. Ez nemcsak a figyelmét irányítja rád, de segít a kötődés megerősítésében is. Érdemes ezt kifejezetten gyakorolni, hiszen nem biztos, hogy azonnal fogja érteni, hogy mit szeretnél. Ülj le kedvenceddel szemben és nézz a szemébe. Amint ő is felvette veled a szemkontaktust, dicsérd meg, és adj neki jutalmat. Ezt ismételd meg többször, így tudni fogja, hogy ez egy pozitív cselekedet, arról nem is beszélve, hogy ez oxitocint termel a kutya agyában, vagyis szeretethormont szabadít fel, ami segít elmélyíteni a kötődést.

Tanítsd meg neki a figyelj rám! jelzést

Végezetül talán a legfontosabb az, hogy megtanítsd a figyelj rám! jelzést. Ez lehetővé teszi kutyád fókuszának szabályozását, ami elengedhetetlen a tréningek és a mindennapi élet során. Érdemes a fent említett szemkontaktus fenntartásának betanításával egybekötni, így valószínűleg hatásosabb lesz a jelzés, sőt akár kézjelet is alkalmazhatsz, ezáltal még jobban megerősítve a koncentrációt.

engedelmes kutya figyel a kutya figyelem felhívás figyelemfenntartás kutya nem figyel kutya nevelése kutya tanítása okos kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!