hirdetés

Szófogadó és engedelmes lesz a kutyád, ha így foglalkozol vele: a hatékony nevelési módszer titka

Ferenczi Deborah

2022. május 13

A kutyatartók igencsak jelentős százalékát foglalkoztatja az a kérdés, hogy lehetnek a lehető legmegfelelőbb gazdik, és emellett hogyan tudnak igazán engedelmes ebet nevelni. A titok mindössze annyi, hogy meg kell értened azt, hogy ő miképpen gondolkodik, ha pedig egy hullámhosszra kerültök, onnantól kezdve a kutya engedelmes lesz.

hirdetés

Annak a kulcsa, hogy engedelmes kutyát nevelj, egyértelműen a hosszan tartó türelem, a mérhetetlen kedvesség és a szerető szigor. Elsősorban meg kell értened azt, hogy hogyan gondolkozik egy kutya, és miként tudod elérni azt, hogy szót fogadjon neked. Ha ezt sikerül elsajátítanod, egészen biztosan nagyon jó kommunikáció fog köztetek kialakulni.

Kutya nevelése

Minél hamarabb kezded el a nevelését, annál nagyobb az esélyed arra, hogy szófogadó kutyád legyen. Ezért a legjobb egészen pici kortól elkezdeni ezt a folyamatot. Kezdve azzal, hogy például azokat a szokásokat, amik számodra nem szimpatikusak, egyszerűen figyelmen kívül hagyod, így a kutya ezeket mihamarabb abba fogja hagyni. Ami számodra pedig tetsző viselkedés, azt jutalmazd, dicsérd, így arra fog rászokni. Érdemes már ebben az időszakban kialakítani a napirendjét. Legyél mindig következetes, ha valami nem tetszik, jelezd számára, ellenkező esetben pedig dicsérd, így nagyon hamar érteni fogja, hogy mi a számodra tetsző cselekedet. Már ebben a korban is elkezdheted tanítani őt az egyszerűbb parancsokra, a későbbiekben pedig ezt természetesen tovább is fejlesztheted.

Érdemes már ebben a korban megtanítani az eb számára azokat az alapvető parancsokat, melyek szükségesek számára a szocializációhoz. Például, ha kunyerál és esetleg ugat is annak reményében, hogy kaphat egy kis ételt, akkor fontos, hogy erről leszoktasd, és semmi esetre ne adj neki vacsorádból, vagy kövesd az ebben a cikkben leírt a tippeket. Sőt, ebben a cikkben részletesen mutatunk trükköket arra, miként szoktasd le az ugatásról az ebet.

Minőségi idő

Ahhoz, hogy a kutyád engedelmes legyen, nagyon fontos, hogy minőségi időt töltsetek együtt. A sétáltatás vagy éppen a rendszeres ápolás során próbálj meg csak rá koncentrálni. Ha kedvenced ilyenkor érzi, hogy ő van a középpontban, megpróbál majd úgy viselkedni, hogy azzal neked imponáljon. Adj neki személyes teret és időt, ugyanakkor játssz és foglalkozz vele. Tanítsd behívásra, vezényszavakra, ha ezeknek engedelmeskedik, jutalmazd meg, így tudni fogja, hogy jól cselekedett.

Fontos a rendszer

Fontos, hogy minden napnak legyen meg a maga kerete. Reggel vidd el sétálni, majd etesd meg, mielőtt elmész munkába. Ugyanezt tedd meg, amikor hazaérsz. A sétáltatás során figyelj arra, hogy a kutya ne húzzon, hiszen nem ő sétáltat téged, hanem te őt. Ügyelj, hogy amikor szükségét érzed, melletted menjen, és te határozd meg az irányt. Ugyanakkor fontos, hogy ő is élvezze a sétát, és lehetősége legyen arra, hogy szabadon szaglászhasson, felfedezhessen. A rendszernek az a lényege, hogy szabályok vannak, amiket be kell tartania, és így lesz kiváló kapcsolat közöttetek. Az olyan alapvető parancsok elsajátítása, mint a „maradj – ülj – állj meg” elengedhetetlenek egy sétálás folyamatában és kedvenced biztonsága érdekében.

Az alábbi videóban kiképző mutatja, hogyan taníthatod meg kedvencednek a kapuszabályt:

Sosem késő elkezdeni

Annyit mindenképpen érdemes leszögezni, hogy sosem késő elkezdeni a nevelést, maximum nehezebb dolgod lesz. De ne keseredj el, mindent meg lehet oldani és öreg kutya is tanul új trükköket! Mindig legyél határozott és következetes, és sose veszítsd el az önuralmadat. Hozz szabályokat, készíts napirendet, tölts minőségi időt a kutyáddal és meglátod, szeretetteljes, szófogadó kedvenc válik belőle.

(Képek: Getty Images Hungary)

engedelmes engedelmes kutya képzés kiképzés kutya nevelése kutyanevelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!