hirdetés

A kölyöknevelés művészete: ilyen irányelvek alapján képezd kedvencedet!

László Enikő

2022. február 15 - Forrás: Miklósi Bernadett /Képek: Getty Images Hungary, Best Dog Kutyaközpont

Egy kölyökkutya nevelése igazi kihívás lehet az újdonsült gazdik számára. Ha pedig nem megfelelő módszerekkel kezdik el a kiképzést, a későbbiekben a kutya problémássá is válhat.

hirdetés

Miklósi Bernadett kutyakiképző legújabb könyvében kifejezetten a kölyökkutyák nevelésére koncentrál. Lépésről lépésre vezeti végig az olvasót a kölyöknevelés művészetében, alaposan, minden részletre kitérve. A könyvhöz 65 oktatóvideó is tartozik, amik szemléltetik egy-egy gyakorlat helyes végrehajtását. A következő részletben a kölyöknevelés irányelveiről lesz szó.

A kölyöknevelés irányelvei

„Minden kölyökkutya temperamentuma más és más, egyedi igényekkel, gondolatokkal. Ebből kifolyólag nem lehet egy általános érvényű, előre pontosan meghatározott nevelési útmutatóval szolgálni. Azonban vannak olyan irányelvek, amelyek betartása támogatja a kölyökkutya jólétét, illetve a kiegyensúlyozott kutya-gazda kapcsolat kialakítását:

Fontos a megelőzés

A kölyökkutya nevelésénél a hangsúly a megelőzésen van, vagyis a gazda kerülje azokat a helyzeteket, ahol a számára nemkívánatos viselkedések megjelenhetnek. Ellenben mindig jutalmazza azokat, amelyek számára kívánatosak. A kölyökkutyák nagyon jó megfigyelők, és gyorsan tanulnak. Így ne adjunk lehetőséget olyan viselkedések gyakorlására, amelyeket nem szeretnénk látni a jövőben. A gazda feladata, hogy a lehetőségekhez mérten kontrollálja a környezetet. Például a kölyökkutyát nevelő gazdák kötelessége, hogy mindig rendet tegyenek a lakásban, hogy minimálisra csökkentsék annak az esélyét, hogy a kölyök a legféltettebb tárgyukkal rohangáljon mindenfelé.

Elengedhetetlen, hogy bizonyos helyzetekben a gazda szabályozza a kölyökkutya viselkedését. Számtalan olyan szituáció adódhat, ahol a számunkra nemkívánatos viselkedés a környezetből kap megerősítést. Gondoljunk például arra, hogy a felugráló kölyökkutyát a legtöbb ember megsimogatja, ezzel növelve a nemkívánatos viselkedés jövőbeli előfordulásának gyakoriságát.

A megelőzés azért is fontos, hogy elkerülhessük a nemkívánatos viselkedési láncok (összekapcsolódó viselkedések sorozata) kialakulását. A gazdák általában megdicsérik a kutyát, ha az abbahagyta a számukra problémás viselkedést. Ez utóbbi azonban eredményezheti azt, hogy a kutya egy olyan viselkedési láncot tanul meg, amelynek az első lépése a nemkívánatos viselkedés.

A kizökkentés

A gazda mindig legyen kész a kölyökkutyát kizökkenteni a nemkívánatos vagy a balesetveszélyes viselkedésből. Legyen nálunk mindig jutalomfalat, és/vagy egy kutyajáték, hogy a kölyökkutya figyelmét könnyedén magunkra tudjuk irányítani, vagy a kutyánál lévő tárgyat lehetőségünk legyen elcserélni. Előfordulhat, hogy a kölyökkutya egy számára igencsak veszélyes (pl. alufóliás gyógyszeres levél) tárggyal rohan el, amikor nincs idő a tárgyak kicserélésére. Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy a gazda a lehető leghamarabb irányítsa magára a kölyök figyelmét. Például csapjon egyet a falra, vagy sikítva rohanjon egyik szobából a másikba. A cél az, hogy a kölyökkutyát a gazda meglepje, ne megijessze.

Irányítsd szándékát

Ha a kölyök egy döntési helyzetben bizonytalan, akkor inkább finoman irányítsuk a szándékát, mint hogy a végül megjelenő viselkedést kelljen korrigálni. Gondoljuk végig a kölyökkutya reakcióját, és igyekezzünk a problémásnak bizonyuló helyzet modellezésével átismételni a tanultakat.

A jutalom fontossága

Gyakori hiba, hogy a gazda magától értetődőnek veszi a számára kívánatos viselkedések megjelenését. Egy kölyökkutyát nevelő gazdának kötelessége, hogy számára kívánatos viselkedéseket jutalmazza. A megerősítés típusa legyen változatos, és értéke szempontjából igazodjon az ingerkörnyezethez, illetve a feladat nehézségi szintjéhez. A már elsajátított viselkedéseket nem kell mindig jutalomfalattal jutalmazni. De fontos, hogy a kölyök érezze, hogy sikerült a kedvünkben járnia.

A kutya tanítását (alapengedelmesség, szabályok, stb.) alapozzuk a pozitív megerősítés módszerére, a nemkívánatos viselkedések ignorálása mellett. Ha a kölyökkutya többszöri próbálkozás után is bizonytalan a célviselkedést illetően, akkor vélhetőleg túl magas számára az ingerkörnyezet, nem tud a feladatra koncentrálni.

Türelem!

Jellemző, hogy a gazdák túl gyorsan akarnak haladni az egyes viselkedések megtanításában. Sok időt és gyakorlást vesz igénybe, amíg a kutya az általunk tanított viselkedést nemcsak otthoni, hanem szinte bármilyen ingerkörnyezetben képes lesz teljesíteni. Ehhez fontos, hogy az elvárásunkat mindig megfelelően igazítsuk az adott környezethez. Tehát például, ha a kutya otthon 10 másodpercig tud egy helyben maradni, akkor ugyanezt a gyakorlatot egy kutyaiskolás foglalkozás kellős közepén legfeljebb 3-5 másodpercig várhatjuk el tőle.

Minden esetben gondoljuk végig, hogy az általunk kért viselkedés teljesülésének mennyi esélye van. Vélhetőleg a kölyökkutyát nem fogjuk tudni elhívni 10-15 méterről, amikor éppen a fajtársaival játszik. Így a behívó vezényszó többszöri ismételgetése helyett menjünk közel hozzá, és a jutalomfalatos zacskó csörgetésével egy időben hívjuk magunkhoz. Lényegében ezekben a helyzetekben a környezettel versenyzünk a kölyökkutya figyelméért. Mindig ismerjük fel, ha a környezet túlerőben van!

Sajnálatos módon sokszor tapasztalható, hogy türelmetlenségből vagy hozzá nem értésből a gazda a büntetést választja. Pedig kellő odafigyeléssel csökkenteni lehetne a kutya számára a kellemetlen helyzeteket. Igaz ugyan, hogy egy anyakutya is rámorog, odakap a kölykeire, ha azok esetleg szemtelenek. Ne felejtsük el azonban, hogy az anyakutya és a kölyke között igen erős szociális kapcsolat van, amely korántsem mondható el a nemrégiben hazaérkező kölyökkutyára és gazdájára. Így előfordulhat, hogy a büntetés félelmet vált ki a kölyökkutyából, ezzel igen sokat rontva a kialakulóban lévő kapcsolaton.

A nem kívánatos viselkedések

Sokszor a gazda önkéntelenül olyan viselkedéseket erősít meg, amelyek idővel kellemetlenséget okoznak számára. Sokszor előfordul, hogy ha a kölyökkutya szeretne valamit, akkor előbb-utóbb vokalizálni kezd. A kölyökkutya ugatására a környezet általában kedvesen reagál, így a kutya a jövőben vélhetőleg egyre többet fog vokalizálni. Nem szép dolog a kölyökkutyát olyan viselkedésért megbüntetni, amelyet előzőleg megerősítettünk. A nem következetes kommunikáció igencsak negatív hatással van a kutya-gazda kapcsolatra.

Egy újdonsült kutyagazda még nincs teljesen tisztában a kölyökkutya viselkedései mögött húzódó érzelmekkel és motivációkkal. Így egy újonnan megjelenő viselkedés láttán érdemes szakemberhez fordulni. A gazdák sokszor ijedséggel fogadják, amikor a kölyökkutya hágó viselkedést mutat. Sajnálatos módon tudatlanságból sokan a gazda számára nemkívánatos viselkedésre büntetéssel reagálnak, pedig vélhetőleg sok viselkedés mögött frusztráció és idegesség lakozik.

Ne felejtsük el, hogy egy kis ragadozót tartunk a kezünkben. A kölyökkutyáknak számtalan olyan igényük van, amelyek a lakás falai közé nehezen illeszthetők. Legyünk kreatívak, és ha például a kölyökkutya igencsak kedveli a különféle tárgyak rázását, illetve azok darabokra szedését, akkor – mielőtt még kedvenc tárgyaink bánnák – biztosítsunk számára egy erősebb anyagból készült ruhadarabot vagy kartondobozt, amelyen kiélvezheti a rombolásvágyát. Az igények kielégítésének köszönhetően a kölyökkutya hamarább megtanulja, hogy mihez nem szabad nyúlnia a lakásban.

A kölyökkutya viselkedési repertoárjának része az ásás is. Ha lehetőségünk van, akkor biztosítsunk a kert végében egy kis homokozót, ahol a kölyök kedvére áshat. A homokozóba beáshatunk játékokat, jutalomfalatokat is, ezzel még érdekesebbé téve a játékteret. Emellett így nagyobb esély van arra, hogy a kölyök a homokozóban kezd neki az ásásnak, és nem a virágágyásban fog kárt tenni.

Idővel érdemes egy korrigálószót (vagy tiltószó) tanítani, amellyel elérhető, hogy a kutyát kevesebbszer kelljen bármiféle módon megbüntetni. A tiltószó lényegében egy semleges hangvételű figyelmeztetés, amely tanítást követően a kutya számára azt jelenti, hogy ha nem fejezi be a gazda számára kellemetlen viselkedést, akkor büntetésben lesz része. A korrigálószó megtanításához kérje szakember segítségét, hiszen a képzés folyamata a kutya korától és habitusától függően eltérő lehet. A korrigálószó helyes alkalmazásához, illetve működésének tüzetesebb megértéséhez javasoljuk az Útikalauz gazdáknak című könyvünk elolvasását.

Ha egy nemkívánatos viselkedés már több esetben előfordult, és a könyvben leírtak se nyújtottak segítséget, akkor érdemes mielőbb szakemberhez fordulni.”

Amennyiben szívesen olvasnál további tanácsokról kölyökkutyád nevelésével kapcsolatban, ez az ajánló neked szól.

Miklósi Bernadett: A kölyöknevelés művészete – avagy hogyan éld túl a kölyökkort

Világszerte folyamatosan nő a kutyatartók száma, évente több millió kölyökkutya talál gazdára. Ma a kutyák jelentős része valójában a társunk, barátunk vagy családtagunk. A mai rohanó, személytelen világban az emberek könnyen egy hűséges és szerető társra találnak, így nem meglepő, hogy a magányos emberek is gyakran fogadnak maguk mellé egy kölyökkutyát.

Sajnálatos módon azonban sokan nem gondolnak arra, hogy egy kölyök felnevelése koránt sem egyszerű feladat. A leendő gazdák gyakran felkészületlenül, elhamarkodottan döntenek egy kölyökkutya beszerzéséről, amire az a szomorú tény is utal, hogy a menhelyek tele vannak megunt, a gazdájuknak bosszúságot okozó kutyákkal.

Mindez elkerülhető lenne, ha az újdonsült gazda előbb alaposan utánajárna, hogy mivel is jár egy kölyök felnevelése. Fontos előre átgondolni, hogy valóban hajlandóak vagyunk-e a sok lemondásra és kitartásra, ami nélkül szinte elképzelhetetlen, hogy a kölyökkutyából egy igazi jóbarát válhasson.
A kölyöknevelés művészete c. könyv újdonsült kölyökkutya-tulajdonosok számra készült. Olyanoknak, akik igyekeznek mindent megtenni azért, hogy az izgalmakkal teli együttlétből öröm, és ne bosszúság fakadjon. A szerző egy 6 hónapos programmal kíván a gazdák segítségére lenni a kölyöknevelésben. A könyv fejezetei a kutyakölyök 8 hetes korától egészen a fiatal kamaszkorig kalauzolják az olvasót. A szerző részletesen foglalkozik a kölyöknevelés alapvető témaköreivel, illetve a gyakorlati útmutatók segítenek a különböző viselkedések megtanításában. A könyv különlegessége, hogy a szöveg mellé 65 oktató videó is készült, amik az elméleti és gyakorlati anyagokkal együtt, akár egy képzeletbeli magántanár szerepét is betölthetik.

 

Kiadó: Best Dog Kutyaközpont

Ár: 7 500,- forint

A könyvet itt rendelheted meg.

kiképzés kölyökkutya kölyökkutya nevelése könyvajánló kutya nevelése kutyanevelés nevelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!