hirdetés

Mikorra lesz okos a kiskutyám? Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2022. március 10 - Képek: Getty Images Hungary

Egyre tudatosabban állunk a kutyatartáshoz, beleértve a nevelést is. A tudatosság pedig számos kérdést hoz felszínre.

hirdetés

Sokat tudunk már a kutyák rendkívül összetett viselkedéséről. Aki tudatosan közelíti meg a kutyák nevelését, nem kevés kérdésre szeretne választ kapni. Központi téma, hogy mit, és hogyan lehet megtanítani a négylábúaknak. Mostanság pedig olykor-olykor felbukkan egy érdekes kérdés: mikorra lesz okos a kutyám?

Okos kutya!

A kérdés tehát alapvetően az, hogy mennyi idő alatt fog ezt-azt megtanulni, illetve, ha elkezdünk kutyasuliba járni, mennyi ideig kell majd koptatni az iskola gyepét.

Kezdjük ott, hogy mit szeretnénk, hogy a kutyánk megtanuljon? Mikor lennénk megelégedve a teljesítményével? Ez jóval összetettebb kérdés, mint elsőre látszik. Nagyon sok múlik saját magunkon, hogy mit tekintünk elvárt és kerülendő viselkedésnek. Erről mindenkinek más elképzelése van. Nem ritka eset, hogy a komoly viselkedésprobléma felett teljesen szemet hunyunk és úgy gondoljuk, jól van az úgy.

És ott van a másik véglet is, amikor kutyánk készségeire fittyet hányva extrém igényeket támasztunk vele szemben. Például, hogy legyen mindig vidám és játékra kész, még akkor is, ha éppen pihenni szeretne.

És akkor nézzük meg, hogy egy kutyának mit kell megtanulnia. Manapság elég sok mindent. Az emberi közegben való létezés összetett dolog. Rendkívül sok, egymástól radikálisan eltérő élethelyzet van, ahol a kutyákkal szemben elvárás, hogy úgy viselkedjenek, ahogy az ildomos. Különbséget kell tenni szocializáltság, engedelmesség és a minket szórakoztató, különféle trükkök között. (Természetesen ezek egy része között komoly átfedés van, nem teljesen különválasztható dolgokról van szó.)

És ha megvan, hogy mire szeretnénk (vagy mire kéne) megtanítani kutyánkat, akkor célszerű megnézni, hogy valójában milyen is az az eb, akinél el szeretnénk érni, hogy megfeleljen saját magunk elvárásainak.

A jó kutya is holtig tanul

Ha a gyerekem nagyon szeret kosárlabdázni, rendkívül ügyes is benne, de én úgy gondolom, a zongoraóra sokkal jobb és idővel úgyis megszereti, akkor nem a meglévő készségeire építek, hanem a saját idealizált vágyaimat próbálom rátuszkolni. Aztán ez vagy sikerül, vagy nem. Kutyák esetében is látunk ilyen példát.

Minden kutya más, eltérő készségekkel és temperamentummal. Van, amelyik rendkívül fogékony az új dolgokra, de például annyira nem kooperatív. És van ennek az ellentettje is.

A Facebook-csoportok tele vannak olyan kérdésekkel, hogy hogyan tanítsam meg erre és arra. Nem lehet általánosítani. Vannak alapelvek, amiket célszerű követni. De ennél a kutyánál ez, amannál pedig egy teljesen más dolog fogja meghozni a kívánt eredményt.

Számos dimenziója van a kutyák személyiségének, készségeinek. Így pedig azt meghatározni, hogy egy bizonyos dolgot mennyi idő alatt tanul meg, nem is lehet. Szóval arra a kérdésre, hogy mennyi ideig kell valakinek kutyasuliba járni, jó és egzakt választ nem lehet adni. Léteznek különféle fejlődési szakaszok, viszont a tanulási folyamat és a viselkedés összetett dolog, folyamatosan változik, nem lehet egy olyan pontot mondani, hogy eddig tartott, most már vége.

Nagyon sok múlik a külső tényezőkön, a tapasztalásokon és a megerősítésen. A viselkedés – ami nagyon leegyszerűsítve nem más, mint egy adott történésre adott válaszreakció – nem egy kőbe vésett dolog, folyamatosan változik az idő során azáltal, hogy a kutya az emberből milyen választ vált ki, hogyan erősíti meg. Ezzel így vagyunk mi is. Folyamatosan változunk. Még akkor is, ha a felnőttségre mint valami kész állapotra gondolunk.

Türelem és megismerés

Amit még fontos megérteni, hogy a kutyánk nevelésekor elsősorban és először mi magunk tanulunk, nem a kutyánk. Nekünk kell megtanulni az alapvető szabályokat és annak módját, hogyan közelítsünk úgy kutyánkhoz, hogy a végén a viselkedése illeszkedjen az elképzeltekhez.

A kutyákkal való harmonikus együttélés eleme a jól nevelt és szocializált kutya. Ehhez idő kell. Eltart egy ideig, amíg kiismerjük a másikat. Ezt az időt nem spórolhatjuk meg. Enélkül nem leszünk képesek úgy viselkedni kutyánkkal és nevelni őt, hogy a végén meglegyen a kívánt eredmény. Ez egy folyamat, eszerint is kell értelmeznünk, hozzáállnunk. Nem köthetjük végső határidőhöz.

A kutyasuliba járás fontos, de nem az a heti pár óra fogja megváltani a világot. Főleg nem úgy, ha úgy gondoljuk, ez egy ideiglenes folyamat, amit majd pár hét múlva magunk mögött tudunk. Addig kell csak kibírni. Amik igazán számítanak, azok a mindennapi együttélés apró mozzanatai, amelyek élete végéig formálják kutyánk viselkedését.

képzés kiképzés kutya nevelése Márton Attila nevelés okos kutya oktatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!