hirdetés

Hogyan tanítsd meg kutyádat az „ereszd” parancsra? Akár az életét is megmentheti, ha ismeri ezt a vezényszót!

László Enikő

2022. október 6 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya számára az „ereszd" parancs betanítása rendkívül fontos, hiszen ezzel megakadályozhatod, hogy veszélyes tárgyak kerüljenek a szájába vagy éppen a gyomrába.

hirdetés

Az „ereszd” fontos vezényszó, amelyet kutyádnak meg kell tanulnia, hiszen így, ha valami olyan van a szájában, amit nem lenne szabad vagy veszélyes, akkor könnyebb lesz rávenni, hogy elengedje. Ha üldöznéd kedvencedet, hogy kivedd az adott tárgyat a szájából, akkor ő ösztönösen elrohan vele, és akár le is nyeli, ami bizonyos esetekben akár életveszélyes is lehet. Tehát, ha megtanítod kutyádnak ezt a parancsot, akár az életét is megmentheted! Emellett az apportírozás során is hasznos lehet, hiszen így nem kell kedvencednek könyörögnöd, hogy újra eldobhasd neki féltve őrzött labdáját.

Mire lesz szükséged hozzá?

Mielőtt elkezdenéd megtanítani kedvencednek, hogy eressze el azt, ami a szájában van, szükséged lehet néhány dologra, hogy sikeres legyen a tréning. A következőben ezeket vesszük sorra.

Egy klikker

A klikkerezés lehetővé teszi, hogy pontosan megjelöld azt a viselkedést, amelyre kutyádat rá akarod venni. Ez az eszköz nem elengedhetetlen az állat képzésénél, de rendkívül hasznos, általában gyorsabban tanulnak segítségével az ebek, így minden tréningnél alkalmazhatod.

Nagy értékű finomságok

Minden bizonnyal szükséged lesz kutyád kedvenc jutalomfalatjaira, hogy megerősítsd a kívánt viselkedést. Fontos, hogy legyenek „átlagos” finomságok, és kifejezetten finom falatok, amiket az eb csak néha kap, ha nagyon jól viselkedett. Ez jobban ösztönzi a kutyákat, és tudják, ha valamit igazán jól csináltak, illetve azt is, hogy megéri rád figyelni.

Így tanítsd meg kutyádnak az „ereszd” parancsot

Ajánld fel kutyádnak az egyik kedvenc játékát, mondván: „Vedd el”.

Miután a játék néhány másodperce a szájában van, tartsd az orra felé öklödet, benne az illatos finomsággal.

Amint kutyád elengedi a játékot, erősítsd meg egy „igen”-nel vagy egy klikkerrel, és add oda neki a jutalomfalatot.

Ha kutyád nem engedi el a játékot, ne vedd ki a szájából! Ez rossz üzenetet küldhet számára (játéknak vagy büntetésnek tűnhet). Ehelyett tedd a markodba újra a finomságot, és vidd közelebb az orrához. Ha továbbra sem engedi el, használj magasabb értékű falatot.

Körülbelül 10 ismétlés után mondhatod azt, hogy „ereszd”, ha leejti, egy „igen” megerősítés vagy klikkelés következik. Ez összekapcsolja a szóbeli parancsot a művelettel.

Ismételd meg a lépéseket még többször, amíg úgy érzed, hogy a kutya jól reagál. Ezután végezd el ugyanazt a mozdulatot, de anélkül, hogy csemege a markodban lenne. Még mindig dicsérd szóban, és klikkelj, ha kedvenced végrehajtja a parancsot.

Hasznos tippek

Minden gyakorlás alkalmával nagyobb távolságra állj kutyádtól, így a szoba bármely pontjáról reagálni fog a jelzéseidre. Kezdd el fokozatosan hátrébb vinni az öklödet orrától. Ha egy bizonyos távolság után már kedvenced nem reagál, menj hozzá közelebb. A lényeg, hogy érje sikerélmény.

Ha már jól megy a gyakorlás, véletlenszerűen adj neki néha magasabb jutalommal bíró (azaz finomabb) falatokat, néha pedig csak szóban dicsérd.

Soha ne kergesd kutyádat, ha valami nemkívánatos dolgot tart a szájában. Ezt játéknak veheti, és izgatott lesz tőle.

Ne ismételd meg a parancsot háromnál többször (10 másodperces időközönként). Ilyenkor függeszd fel a gyakorlást, lehet, hogy megunta kedvenced a tréninget. Ügyelj arra, hogy ne gyakorolj egyhuzamban sokáig, inkább naponta többször, így nem veszik el kutyád figyelme. Ha valóban van valami a szájában, és nem engedi el, keress egy nagy értékű finomságot a konyhában, és azzal próbáld meg rávenni kedvencedet arra, hogy eldobja, amit fog.

ereszd képzés kiképzés nevelés parancsszó tanítás tréning tréning jutalomfalattal

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!