hirdetés

Hogyan neveld kutyádat, ha túl erős a birtoklási vágya? Veszélyes az intenzív őrzőösztön

Buzgó Csilla

2020. október 10

Ha kedvenced a támadás előjeleit mutatja, valahányszor a közelébe mész, miközben eszik, vagy vissza akarod tőle venni a játékát, birtoklási agresszióval van dolgod.

hirdetés

Ez a viselkedés természetesen nem csak étel, játéktárgyak, vagy egy bizonyos terület védelmezése során jelentkezhet. Egyes személyeket is hajlamos lehet őrizni a kutya fokozott agresszió kíséretében. De vajon mi okozza ezt és mit lehet ellene tenni?

A birtoklási agresszió kiváltó okai

Sokan összetévesztik a félelemből és bizonytalanságból fakadó őrzést a domináns alfaviselkedéssel, pedig általában előbbi a gyakoribb. Természetesen lehetséges, hogy kedvenced a fejébe vette, hogy átveszi a vezetést csapatotok felett, ezért orrol mindenkire, aki a számára nagy értéket képviselő tárgyakhoz vagy ételhez merészel közelíteni.

Eredendően minden kutya génjeibe bele van kódolva a táplálék és egyéb zsákmányok védelmezésének ösztöne. Mivel a kutyafélék a természetben vadászat útján szerzik táplálékukat, sosem tudhatják, mennyi idő telik el két étkezés között, sikeres lesz-e a bevetés, vagy nem.

Nem csoda hát, ha egyes kutyákban bizonyos múltbéli negatív élmények hatására, vagy kölyökkorban a fajtársak utánzása révén kialakul az agresszív őrzőösztön.

Ennek jelei az alábbi viselkedésminták lehetnek:

  • Megmutatja a szemfehérjét, hátracsapja a fülét
  • Szája széle remeg, az egész teste megfeszül
  • Morog, vicsorít, nyalogatja a száját, esetleg az ember vagy a másik állat felé kap
  • Megharapja a betolakodót

Mit lehet tenni az erős őrzőösztön ellen?

Először is meg kell értened, milyen érzéseket él át a kutya, amikor a számára fontos dolgokat őrzi. Többnyire félelem és frusztráció lesz úrrá rajta, s nem érti, miért akarják tőle elvenni azt a kis örömöt is, amit ő az adott tárgy, étel, helyszín vagy személy képében megszerzett magának. Természetesen védekezik, s ha kell, a tettlegességtől sem riad vissza. Hogyan szoktathatod le őt erről a veszélyes viselkedésről?

Értesd meg vele, hogy nincs veszélyben!

Helyettesítsd a negatív gondolatokat pozitív asszociációkkal!

Például etetésnél mindig lássa a kutya, hogy te adod neki az eledelt, várd meg, míg rád néz, s azután nyújtsd oda neki a tálkát! Még hatékonyabb a módszer, ha fokozatosan, a kezedből kapja az élelmet a tálba szinte falatonként, így egyrészt a te illatod is rajta lesz az ételen, másrészt megerősíted kulcsfontosságú szerepedet az állat szemében.

Ajánlj fel neki egy izgalmasabb opciót!

Szerezz egy, a tápnál érdekfeszítőbb és a kutyus számára nagyobb értéket képviselő jutalomfalatot! Miközben eszik, közelítsd meg a négylábút, hívd fel magadra a figyelmet, majd hagyd, hogy elvegye tőled a rágcsálnivalót! Azt is kipróbálhatod, hogy egy szintén sokkal finomabb fogást, például sült csirkét tartalmazó tálat teszel le az éppen falatozó kutya közelébe, hadd lássa, hogy a te közelséged bőséget és ízletes élményeket von maga után!

Minden etetésnél gyakoroljatok, s egy idő után kedvenced meg fogja érteni, hogy semmi értelme védenie tőled az élelmet, mert nem hogy nem veszed el, de még jobbat is adsz neki annál, mint amit éppen eszik.

Tanítsd meg neki az “Ereszd!” vezényszót!

Nyugodt körülmények között képezd ki a kutyát arra, hogy parancsra elengedjen bármit, amit a szájába vesz! Ez elsősorban játékok esetében lesz hasznos. Amikor a kutyus épp el van foglalva a védelmezett tárggyal, közelíts felé a kedvenc jutalomfalatjával vagy egy másik játékkal, de csak addig, amíg az eb nem tanúsít agresszív viselkedést! Várd meg, míg elereszti a játékot, hogy a jutalomért nyúljon, ekkor dicsérd meg!

Klikkerrel még hatékonyabbá teheted ezt a gyakorlatot, mert így pontosan meg tudod határozni azt a pillanatot, amikor a kutyus jó döntést hozott, azaz eleresztette a féltve őrzött játékot.

Kérd szakértő segítségét!

Ha te nem boldogulsz agresszív kedvenceddel, érdemes egy képzett kutyaoktató támogatását igénybe venni. Amennyiben nevelés hatására sem javul a helyzet, lehet, hogy kedvenced valamilyen idegi vagy más egészségügyi panasztól szenved, mely állatorvosi segítségért kiált.

(Képek: Getty Images Hungary)

agresszió birtoklási vágy kutya agresszív kutya agresszív viselkedése kutya őriz viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink