hirdetés

Ezért veszélyesebbek a hőségben a kutyák

Szénási Szimonetta

2023. július 24 - Képek: Getty Images Hungary

A vizsgálatok bizonyították, hogy egyes környezeti változások negatívan befolyásolják a kutyák viselkedését. A mostani időjárás sem kedvez nekik.

hirdetés

Érdekes felvetés igazolódott a közelmúltban, ami egy újabb közös jellemzője az embereknek és kedvenceiknek. Sajnos nem éppen pozitív értelemben, ugyanis a tudósok az agresszió mértékét, valamint a támadások gyakoriságát vizsgálták különféle körülmények hatására. Úgy látszik, van, amiktől veszélyesebb lesz a kutya.

Közel 70 ezer kutyatámadás körülményeit vizsgálták.

Több a bűncselekmény

Mint a tanulmány rámutat, az már korábban ismeretes volt, hogy hőség, illetve magas légszennyezettség idején megnő az erőszakos bűnesetek száma. Ebből kiindulva kíváncsiak voltak, vajon a kutyák viselkedésére is hatással vannak-e ezek a változások.

A kutatást a Harvard Medical School tudósai végezték, akik az Egyesült Államok nyolc városának kutyaharapási statisztikáit vizsgálták meg 2009 és 2018 között. Ezután az adatokat összevetették az adott város aznapi időjárási, valamint légszennyezettségi adataival.

A meleg hatással van az ebek viselkedésére.

Csaknem 70 ezer esetből indultak ki

A kutatás közel hetvenezer – egészen pontosan 69.525 – kutyaharapást vett alapul. Ezeket összevetve az említett környezeti tényezőkkel, azt látták, hogy ahogy nőtt a hőmérséklet, úgy nőtt a támadások száma. Ugyanezt megfigyelték a légszennyezettségi adatokat vizsgálva is. Tehát elmondható, hogy a szélsőségesnek nevezhető hőség (ahogy a kutatók fogalmaznak) és a magasabb UV-sugárzás, illetőleg a légszennyezettség mértéke – pontosabban az azt előidéző anyagok jelenléte – befolyásolja a kutyák viselkedését, mégpedig negatívan. Tehát egyszerűen fogalmazva agresszívebbek ezeken a napokon.

Nem csak az emberek és a kutyák érintettek

Ezek az extrém körülmények az embereken és a kutyákon kívül hasonlóképp hatnak a rézuszmajmokra, a patkányokra és az egerekre is, akik szintén agresszívebb viselkedést mutatnak nagy meleg idején.

A szmog és az agresszivitás kapcsolatát a kutyákon kívül az emberek esetében is vizsgálták. A bűnügyi statisztikák alapján mi sem ússzuk meg a levegő szennyezettségének ilyetén hatását.

Nagy melegben az emberek is feszültebbek.

Más tényezők is befolyással bírhatnak

Ugyanakkor a jelenség kapcsán olyan tényezőket is érdemes lett volna figyelembe venni, mint az állat neme, fajtája, illetve hogy ivartalanított volt-e, de az adatbázisok ezekre nem minden esetben tértek ki.

Elemzésünk korlátja, hogy a kutyaharapásokról szóló nyilvántartások nem tartalmaznak részletesebb információkat a kutya fajtájáról, neméről, ivartalanítási státuszáról, a harapás súlyosságáról, az áldozat koráról, neméről, a kutyával való ismeretségéről és a kutyaharapást megelőző interakciókról, amelyek mindegyike befolyásolja a kutyaharapások kockázatát és következményeit

– hangsúlyozzák a tanulmányban.

Hétvégén és ünnepnapon kevesebb a támadás

A vizsgálatok arra is rámutattak, hogy hétvégente, illetve ünnepnapokon kevesebb kutyatámadást regisztráltak. Ebből a tudósok arra következtettek, hogy a hosszabb ideig fennálló interakció – hiszen ilyenkor nagyobb az esély, hogy az emberek több időt töltenek kutyák közelében, mint munkanapokon –, nem növeli a támadás kockázatát.

agresszió agresszív kutya harap a kutya harapás hőség kánikula kutatás kutya agresszív viselkedése kutya és ember kutyatámadás tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink