hirdetés

10 dolog, amit a kutyák rettentően utálnak, sokan mégsem tudják: hiába a jó szándék, ha irritálja az ebet

Ferenczi Deborah

2022. június 21 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy mely tevékenységek azok, melyeket kifejezetten utál a kutyád? Tudod, milyen jelekből veheted ezt észre?

hirdetés

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 10 olyan dolgot, melyeket annak ellenére, hogy valószínűleg te nem is sejtenéd, kifejezetten utál a kutyád. Íme a lista arról, mit érdemes elkerülni.

1. Az ölelés

Az első és egyben talán legmegdöbbentőbb dolog, amit valójában nem igazán kedvelnek a kutyusok, az ölelés. Annak ellenére, hogy ez az emberek között a szeretet kifejezésének egyik fontos gesztusa, az ebek nem igazán kedvelik. Számukra meglehetősen kényelmetlen ez a póz. Természetesen ettől függetlenül ha olyan embertől kapják az ölelést, aki közel áll hozzájuk, és szereti őket, általában elfogadják, még ha kellemetlen is. Azonban olyantól, aki számukra ismeretlen, egyenesen fenyegetőnek vehetik, így ezt jobb elkerülni. A gyerekek figyelmét külön fel kell hívni arra, hogy a kutyák nem szeretik, ha ölelgetik, szorongatják őket, számukra ez nem természetes viselkedés.

2. A személyes tér megsértése

Hasonlóan az öleléshez, a kutyák általában nem szeretik, ha az emberek az arcukba tolják a kezüket. Ezt különösen sokan szokták tenni olyan esetben, amikor ismerkednek a kutyával. Azonban ez a régről ismert tanács teljesen hibás. A kutya sokkal előbb megérzi a szagunkat, mint hogy a kezünket megmutatnánk neki, s ha meg akar szaglászni, bízzuk rá, hogy ezt hogyan szeretné megtenni. Az indokolatlan, tolakodó mozdulattól nem fog megkedvelni minket.

3. A szagolgatás tiltása

Szintén nagyon bosszanthatja a kutyusodat, ha nem engeded, hogy szabadon szaglásszon sétálás közben. Esetükben ez egy ösztönös viselkedés, ami folytán képesek felfedezni és megismerni a körülöttük lévő világot. Éppen ezért előfordulhat, hogy időnként megállnak a séta során, vagy szaglásznak, esetleg megjelölnek egy-egy területet. Ha te nagyon sietnél, és nem engeded ezt az ösztönt kiteljesedni, akkor bizony azt rossz néven vehetik az ebek. Érdemes elég időt szánni legalább napi egy sétára, amikor kedvenced kedvére kalandozhat az illatok birodalmában.

4. Rutin és szabályok hiánya

A kutyának szüksége van a kiszámítható mindennapokra. Fontos egy adott rendszer, amely alapján biztonságot érez, hiszen pontosan tudja, hogy mi várható. Néhány nap strukturált szabályok és rutin után valószínűleg arra leszel figyelmes, hogy a kutyád boldogabb, önbizalma magasabbra szökött.

5. Kiabálás

Annak ellenére, hogy az állat nem feltétlen érti a szavakat, egyértelműen érzékeli, hogy negatív érzelmekből táplálkoznak. Ilyenkor előfordulhat, hogy megijed vagy nagyon kellemetlenül érzi magát. Amennyiben pedig fegyelmezésre akarod használni ezt a módszert, akkor arra készülj, hogy sokkal inkább negatív érzelmeket váltasz ki az állatban, mintsem engedelmességet. Így érdemesebb inkább a pozitív megerősítésre épülő nevelést alkalmazni, és mellőzni az utálatos kiabálást.

6. Különböző ruhadarabok

Bár számodra nagyon aranyosnak tűnhet az, mikor felöltözteted a kutyusodat mindenféle cuki ruhákba, mégis ez számára nem csupán kellemetlen, de kifejezetten idegesítő lehet. Persze elképzelhető, hogy a kedvedért elviseli azokat, azonban abban is biztos lehetsz, hogy egyáltalán nem élvezi. Természetesen kivételt képeznek azok a kutyakabátok, amelyek akár a hőség, akár a téli hideg ellen hivatottak megvédeni – de sok állatra még ezeket is nehéz feladni.

7. Intenzív illatok

Szintén dobogós helyet foglalnak el a kutyák utálom-listáján. Kedvenced szaglása körülbelül 100 000-szer érzékenyebb, mint a tiéd, így egy parfüm vagy rossz szag irritálóbb is lehet számára. Az erős illatanyagok és vegyszerek is kellemetlenségeket okozhatnak, ezért csak óvatosan adagold őket.

8. Magány

Miután az ebek társas lények, így esetükben nem megdöbbentő, hogy utálják a magányt, kiváltképpen, ha még valamilyen olyan jellegű problémával is küzdenek, mint a szeparációs szorongás. Utóbbi esetben szakember segítségére is szükség lehet. Ha az állat egyszerűen csak ki nem állhatja, ha kilépsz az ajtón, a benti játékok, a videókamera vagy egy kutyaszitter, esetleg kutyanapközi segítségét is igénybe veheted.

9. Kényelmetlen, ijesztő helyzetek

Az érzést természetesen számos dolog kiválthatja, és függhet attól is, hogy milyen személyisége van kedvencednek. Sok ebnek már szimplán az is kellemetlenséget okozhat, ha nagy társaságban van, vagy valami hangos számára, esetleg nagy körülötte a nyüzsgés. Míg más kutyáknak ez nem okoz problémát, és sokkal magasabb az ingerküszöbük. Nagyon fontos, hogy a helyzeteket minden esetben a kutya személyére szabd, így elkerülheted a magas stressz-szintet.

10. Szomorú gazdi

Végezetül egy olyan dolgot hoztunk, amitől ugyan ideges nem lesz az állat, azonban levert annál inkább. Ha szoros kapcsolat van köztetek, a kutyusod megérzi, ha neked rossz a közérzeted, stresszes vagy. Ilyenkor pedig hajlamos átvenni a hangulatodat, és azonosulni azzal. Erről természetesen nem tehetsz, azonban érdemes tudnod, hogy a kutyusod ilyenkor együttérez veled.

kutya ölelés kutyák kiszagolják rutin szeparációs szorongás utál a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink