hirdetés

Miért ül a kutya a lábadra? Nagyon jót, de rosszat is jelenthet

Szénási Szimonetta

2023. október 29 - Képek: Getty Images Hungary

Kedvenced gyakorta méltóztatik a lábadra dobni a hátsóját? Sokan, tévesen, azt gondolják, ez a dominancia jele. Ám amellett, hogy nincs igazuk, ráadásul igen összetett ez a viselkedés, hiszen több jelentéssel is bír. Nézzük, mik ezek!

hirdetés

Amikor a kutya a lábadra ül vagy fekszik, azzal nagyon szoros kontaktust teremt, aminek mindig oka van. Ha pedig megtanulod jól értelmezni a jelzéseit, azzal sokat teszel a köztetek levő kapcsolat megszilárdításáért.

1.) Amikor imád

Kezdjük a magyarázatot a legkézenfekvőbbel: a kutya azért ül a gazdi lábára, mert annyira szereti, hogy legszívesebben eggyé válna vele. Ez a nonverbális kommunikáció egyértelműen azt jelenti, hogy fontos számára az adott személy és szeretne minél közelebb lenni hozzá.

2.) Melege van

Sok esetben akkor is így foglalnak helyet, ha a gazdájuk a kanapéra ül, míg ők maradnak a földön, jó szorosan a lába mellé, vagy egyenesen a lábfejére simulva. Ebben az esetben kényelmi okok is közrejátszhatnak: lehet, hogy kedvenced jobban kedveli a szőnyeg textúráját vagy egyszerűen melege van, és jobban hűsíti a föld, mintsem a pihe-puha, párnákkal bélelt szófa.

3.) Őriz

Szintén a szeretettel függ össze az erős védelmező ösztön. A kutya megvédi az övéit. A lábadnál fekve pedig bármikor kész arra, hogy felpattanva pajzsként védelmezhessen.

4.) Te vagy a nyugalom szigete

Egyes ebek – és még mindig az erős kötődésnél maradva –, a saját nyugalmukat keresik a gazda lábán fekve. A számukra fontos személy egyszerre jelenti a biztonságot és a nyugalmat, így oda telepedve hamar átjárja őket ez az érzés.

5.) Szorongás

Ám ahogy a jóleső biztonságra vágyhat pusztán azért, ahogy néha te is csak úgy megöleled a szeretteidet, ezt a vágyat táplálhatja szorongás és félelem is. Amikor valami bántja, rossz érzéssel tölti el vagy megijeszti, olyankor sok kutya épp a gazdi lábára fekve próbál menedéket találni.

A félelemnek és a stressznek számos jele van, mint a hátracsapott fülek, a lábak közé húzott farok, a zihálás, a nyüszítés vagy az említett lapulás, jelen esetben a lábadhoz. Ha ezeket tapasztalod, akkor egyrészt próbáld megnyugtatni az ebet
simogatással, kedves, halk beszéddel, és teremts körülötte nyugodt környezetet. Másrészt derítsd ki, mi váltotta ki nála a reakciót.

Amennyiben pedig kedvenced gyakran viselkedik így, úgy ajánlott beszélned az állatorvossal vagy egy terapeutával, hiszen négylábúinkat is fenyegetik a mentális betegségek, köztük a tartós, illetve a szeparációs szorongás és a depresszió. Ezek pedig hosszú távon ártanak a fizikai egészségének is.

6.) Tanult viselkedés

Egyes jószág esetében pedig mondhatni szokásként alakult ki az, hogy ráülnek a gazdájuk lábára. Ez a tanult viselkedési forma abból gyökerezhet, hogy korábban a lábad mellé vagy a lábadra telepedő ebbel hamarabb léptél interakcióba,
mint más helyzetben: elkezdtél beszélni hozzá, megsimogattad a fejét vagy megvakargattad a füle tövét. Ő pedig rájött, hogy ezzel a taktikával ki tudja vívni a figyelmedet. Ez pedig az egyik legfontosabb a számára, így él is vele, amikor csak teheti.

Kelle- aggódnod, ha a te kutyád nem szeret a lábadon pihenni?

Mint a felsorolásból láthatod, a lábadon időzésnek több pozitív, mint aggasztó jelentése van, így joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy gond-e, ha a te kedvenced nem szeret ily módon a közeledben lenni.

A válasz megnyugtató: nem, egyáltalán nem, hiszen ez a testbeszédnek pusztán egy formája. Valószínűleg a te kutyád másképp fejezi ki az érzelmeit irányodba. Odaviszi a kedvenc játékát, reggel a fejével az arcodhoz simul, az ajtóban ülve vár, amikor hazaérkezel, és még sorolhatnánk.

Ahogy az emberek, úgy a kutyák sem egyformák, mind-mind külön egyéniségek, sajátos tulajdonságokkal és viselkedési jellemzőkkel. Gazdiként te vagy az, aki a legjobban ismeri négylábú barátját, és érti annak jelzéseit, még ha szavak nélkül is üzen számodra.

depresszió kutya ember kapcsolat kutya szokások miért stressz szeparációs szorongás szeretet szorongás testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink