hirdetés

Miért pisil be izgalmában a kutyád? Itt a magyarázat és a megoldás

Szénási Szimonetta

2024. január 17 - Képek: Getty Images Hungary

Előfordult már, hogy kedvenced olyan izgatott lett, hogy maga alá vizelt? Igen gyakori jelenségről van szó, aminek több magyarázata van, és amivel bizony foglalkozni kell!

hirdetés

Amikor a kutya izgatottságában maga alá vizel, az elsőre talán szívmelengetőnek tűnik, gondolván, „milyen édes, hogy örül!” Ám ennél összetettebb a probléma. A következőkben sorra vesszük, mi állhat a jelenség hátterében, mikor ad okot aggodalomra, valamint gazdiként mit tehetsz azért, hogy megszűnjön az örömpisilés.

Izgalmi vs. alázatos vizelés

Elsőként fontos különbséget tenni az úgynevezett „izgalmi”, valamint az „alázatos” bepisilés között. Míg az előbbi valami nagy hatású, leginkább boldog izgatottságot okozó élethelyzetben fordul elő, addig a másik leginkább a behódolásnak és a megadásnak a jele.

Van, amikor mindkettő jellemző az adott kutyára: örömében maga alá ereszt, ha megjön a szeretett gazdi, de akkor is, ha ugyanő megdorgálja, mikor rossz fát tett a tűzre.

Öröm és félelem is kiválthatja a reakciót.

Miért vizel be a kutya izgalmában?

Ez a jelenség leginkább fiatalabb, illetve aktívabb (esetenként hiperaktívnak mondott) jószágoknál fordul elő. Ők azok, akik kevésbé tudják kontrollálni a hólyagjukat. A kölykök a fejlődés során többnyire kinövik ezt a viselkedést, ahogy megtanulnak uralkodni mind a testükön, mind az érzelmeiken.

Gyakrabban fordul elő ez a fajta becsurgatás, ha váratlanul éri valamilyen inger az állatot. Például álmából riasztják fel, vagy hirtelen toppan be a gazdájuk. Nem véletlen a szóhasználat: az izgalmi vizelésre nem a felemelt lábú vagy guggoló ürítés, hanem a maguk alá csurgatás a jellemző. Esetenként menet közben eresztik el magukat, de az sem ritka, ha fel-le ugrálás közben engedik ki a pisit. Az izgatottság további jele lehetnek a hevesen csóváló farok, az izgő-mozgó magatartás, a nyüszítés vagy a vakkangatás is.

Korosabb kutyáknál bajt jelezhet!

Nagyon fontos, hogy ha egy idősebb jószágnak változnak meg hirtelen az ürítési szokásai, azzal mindenképp keresd fel az állatorvost! Esetükben többnyire valamilyen egészségügyi probléma áll.

Mit tehetsz az izgalmi pisilés ellen?

Sok kutyatartót zavar, hogy kedvence folyton bepiszkít. Ha a kutya túl gyakran vizel be, az valóban nem jó, és ajánlott mindent megtenni annak érdekében, hogy leszokjon róla. Amik segíthetnek:

1.) Gyakoribb séták

Minél többször viszed le a kutyádat, annál több alkalma lesz kiüríteni a húgyhólyagját. A kiskutya négy hónapos korától kezdve általában annyi ideig képes tartani a hólyagját, ahány hónapos +1 óra. Tehát egy 6 hónapos kölyök maximum 7 órán át tudja bent tartani a vizeletét. Ám egyes kutyáknak ennél gyakrabban kell kimennie, ami teljesen normális. Gazdiként neked kell figyelned kedvenced jelzéseire.

A gyakoribb sétáltatás és a sok játék is segíthetnek.

2.) Tanítsd meg ellazulni!

Az is lényegi kérdés, hogy az eb képes-e ellazulni; ez sokat segíthet az izgalmi állapot csökkentésén. Amelyik kutyának ebben szüksége van segítségre, azt rendszeres, rövid tréningekkel lehet megtanítani arra, hogyan nyugtassa meg magát. Ebben érdemes képzett személy segítségét kérned.

Az is támasz lehet ilyenkor, ha kutyádnak olyan feladatokat adsz, ami összeegyeztethetetlen a túlzott izgatottsággal. Például lefekteted, vagy visszahozatsz vele valamit. Feladatorientált ebeknél ez a módszer jobban beválik.

Fontos, hogy kedvenced tudjon lazítani. Ez nem mindig megy magától.

3.) Ne erősítsd meg a viselkedést!

Arra is ügyelj, hogy még véletlenül se éreztesd a kutyával, hogy jó, amit csinál. Ha kedveskedéssel, simogatással próbálod megnyugtatni, könnyen arra a következtetésre juthat, hogy jutalmazod az izgatottságáért. Ehelyett ajánlott figyelmen kívül hagyni a viselkedést, és higgadtan másfelé terelni a buzgó jószágot. Köszönj neki nyugodtan, majd fordulj el tőle, és kezd csinálni a dolgod.

4.) Elegendő testmozgás

Egy rendesen lefárasztott kutyának kevesebb energiája lesz felpörögni. A sok séta mellett a különféle sportok, például az agility is javasoltak. De egy mezei fogócska is kiváló közös program.

Amit tilos!

Soha ne büntesd kedvencedet azért, mert túl izgatott, és emiatt bepisil. Csak frusztrálttá és szorongóvá teszed, és a kapcsolatotok is rámehet a helytelen nevelési próbálkozásra. Azt pedig mondanunk sem kell, hogy bántani szigorúan tilos.

Az alázatos bevizelés jellemzői

Most pedig ejtsünk pár szót a már említett alárendelődési vizelésről. Ez olyankor szokott előfordulni, ha a kutya úgy érzi, fenyegetve van, vagy személyiségéből adódóan előre szeretné jelezni, hogy senkire sem jelent veszélyt. Megeshet más kutyák, de emberek jelenlétében, sőt, van, hogy a gazda váltja ki ezt a reakciót az ebből.

Ha gyakorta fordul elő más állatok, illetve emberek társaságában, akkor mindenképp ajánlott felkeresni egy nevelési tanácsadót. Amennyiben pedig a te jelenlétedre reagál így, akkor emellett mérlegelned kell, követtél-e bármilyen hibát vele kapcsolatban. A túl szigorú bánásmód, a hangoskodás, a hirtelen mozdulatok, a következetlenség mind megingatják az állat bizalmát. Egy kiképző ezen a téren is nagy segítség lehet.

mentett, fiatal és nőstény kutyáknál jellemzőbb.

Ez a viselkedés korábbi tapasztalataik okán tipikus a mentett, valamint menhelyi kutyák esetében. Ugyanígy a kölyköknél, valamint a szukáknál is gyakrabban megfigyelhető.

Ha szeretnél többet megtudni arról, mi válthat ki szorongást a kutyádból, ebben a cikkünkben részletezzük az esetleges triggereket.

bepisil izgatott kutya miért stressz szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink