hirdetés

Miért eszik falat a kutya? Meglepő okok állhatnak a jelenség hátterében

Szénási Szimonetta

2022. december 19 - Képek: Getty Images Hungary

Gyakori jelenség, így a legtöbb gazda találkozik azzal, hogy kedvence falat eszik. Több oka lehet a furcsa ízlésnek, amellyel foglalkozni kell!

hirdetés

Ha a kutya falat eszik, annak oka van. Ez lehet ártalmatlan, ám utalhat súlyosabb gondokra is. Vegyük sorra, mi állhat a háttérben!

1.) Félelem és bizonytalanság

Ha kedvenced tartósan fél valamitől, akkor a szorongás sokféleképpen megnyilvánulhat. Az egyik ilyen a fal nyalogatása vagy rágcsálása. Mivel a kutyák füle roppant érzékeny, így a nagy hanghatásokkal járó dolgok is kiválthatják belőlük a pánikot – a két legtipikusabb példa a tűzijáték és a vihar –, de bármilyen traumatikus élmény stresszelheti az állatot. Ez lehet akár egy fájdalmas rovarcsípés is, ami váratlanságával hirtelen fellépő menekülési vágyat ébreszt.

A vakolat megevése tulajdonképpen pótcselekvés, az említett menekülési kényszer nyilvánul meg ebben a formában.

A félelmet és a szorongást mindenképp komolyan kell venni a négylábúak esetében is! Így ha azt tapasztalod, hogy jószágod stresszes, próbáld megnyugtatni. Segíthet neki a halk beszéd, a simogatás, és az is, ha engeded, hogy bevackolja magát vagy elvonuljon egy számára biztonságos helyre. Az is jó lehet, ha valamilyen kellemes hanggal próbálod elnyomni a zavaró tényezőt, például beraksz egy relaxációs zenét a szilveszteri tűzijáték alatt. A lényeg, hogy kiiktasd vagy minimalizáld a káros effektust.

2.) Vadászösztön

Egy nagyon egyszerű és észszerű oka is lehet annak, ha kutyád rágcsálja a falat: annak másik oldalán valamilyen másik állat, mondjuk egy macska vagy egy egér tanyázik. Ilyenkor az ebben felébred a ragadozó, aminek a fal sem szabhat határt, ha kell, átrágja magát rajta – legalábbis szeretné. A falban motoszkáló rovarok is ingerelhetik, kiváló fülével ugyanis azok apró neszezését is meghallja.

Erre a helyzetre léteznek praktikák – valamilyen erős szagú, ám a kutyára nem veszélyes spray-vel be lehet fújni a falat, mint a citrusos aeroszolok –, ám a tényleges megoldás, ha megtanítod jószágodnak, hogy nem szabad lyukat harapni a falba.

3.) Szeparációs szorongás

Az igen gyakran jelentkező szeparációs szorongás is tipikusan az a probléma, ami sok furcsaságot szül. A bevizeléstől a rongálásig bármit előidézhet, így akár a fal is áldozatul eshet a magányos kutyusnak. A szeparációs szorongástól szenvedő eb ugyanis nagymértékű félelmet és idegességet él meg, akárhányszor elhagyod a lakást.

Súlyosabb esetekben ez olyan méreteket is ölthet, hogy elegendő mindössze 10 perc távollét, vagy csak annyi, hogy átmenj a másik szobába, hogy a kutya teljesen kiboruljon.  Ilyenkor attól fél, hogy örökre magára hagytad. Innen nézve érthető, micsoda érzelmi vihart okoz ez az állatban, és az is egyértelmű, hogy ezzel azonnal kezdeni kell valamit!

Ha kedvencednél megjelenik ezafajta szorongás, az első kérdés, amit fel kell tenned magadnak, hogy elegendő időt töltesz-e vele. Ha a válaszod nem, akkor itt a baj gyökere, és ezen kell változtatnod. Ugyanígy gond lehet az érzelmi elhanyagolás (a gazda ugyan ott van fizikailag, ám nem foglalkozik eleget az állattal) és a túl kevés mozgás is.

A több közös program, a gyakoribb sétáltatás, a feladatozás és a sok játék mind segíthetnek. Ugyanakkor a tiltás is segít: amikor elkezd falat enni, minden alkalommal figyelmeztesd, hogy nem szabad, majd dicsérd meg a szófogadó blökit. Ha pedig egyedül nem tudod megoldani a helyzetet, akkor érdemes szakemberhez fordulnod.

4.) Unalom

Összefügg az előző ponttal, és a megoldási javaslatok is hasonlóak, ha a kutya unalmában kezd el falat eszegetni. A játékok, az izgalmas feladatok, a gyakoribb sétáltatás, de egy új sport kipróbálása vagy bármilyen más közös aktivitás feldobhatják kedvenced mindennapjait.

5.) Nem megfelelő táplálás

Előfordul, hogy akkor kezd el a kutya falat rágni, amikor valamilyen tápanyaghiány lép fel a szervezetében. Ez lehet vitamin- vagy ásványianyag-hiány, de más tápanyagot is próbálhat így pótolni. Van, hogy a túl régóta adott táp már nem elégíti ki az állat szükségleteit, illetve az is előfordul, hogy már unalmas a számára.

Mielőtt bármiféle diétás reformot vezetnél be, mindenképp egyeztess az állatorvosotokkal. Fontos, hogy a megfelelő vizsgálatok elvégzése után célzottan változtassatok a kutya étrendjén, hogy valóban abból kapjon többet, amit pótolni kell számára.

diéta etetés evés félelem félelem jelei félős kutya furcsa szokások kutya eszik kutya vadászösztön miért ragadozó séta sétáltatás stressz stressz jelei stresszes kutya szeparációs szorongás szeparációs szorongás legyőzése szorongás tápanyaghiány unalom

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink