hirdetés

Ezért ne hagyd, hogy gyereked a kutya fülével játsszon: komoly sérülés lehet a vége

Szénási Szimonetta

2022. október 16 - Képek: Getty Images Hungary

Ahhoz, hogy kedvenced sokáig támaszkodhasson a hallására, bizonyos veszélyforrásoktól óvnod kell őt. Köztük a gyerekektől is, akik akaratlanul is nagy bajt okozhatnak.

hirdetés

Köztudott, hogy a kutyák hallása messze jobb, mint az embereké. Az ebek füle azonban nemcsak kiváló, de nagyon érzékeny „műszer” is, hallásukat pedig számos dolog károsíthatja. A gyerekek is potenciális veszélyforrások, pedig gyakran csak játszani szeretnének. A kutya füle azonban nem játék!

Érzékeny testrész

Az ebek a szaglásuk mellett a hallásukra is bátran támaszkodhatnak, ha a világban való tájékozódásról van szó. Ugyanis mind az orruk, mind a fülük rendkívül érzékeny testrészük, emellett sokkal jobban funkcionálnak, mint az embereké.

A kutyák orra százezerszer élesebb, mint a tied, emellett olyan hangokat is meghallanak, amire a füled már nem képes. Emiatt a Föld tíz legélesebb hallású állata között tartják számon. Külön érdekes, hogy a kölyökkutyák siketen jönnek a világra, és erre a kiváló készségre életük első pár hetében tesznek szert.

Jószágod érdekében fontos átgondolnod, mik azok a lehetséges zavaró tényezők az eb környezetében, amit jobb eltávolítanod. Egyelőre a kutatók is bizonytalanok afelől, hogy egyes digitális eszközök miként hatnak a négylábúakra – bizonyos izzók, képernyők, vagy a digitális ébresztőórák kristályoszcillátorának finom hangjai hosszú távon a kutya endokrin rendszerére, cirkadián, azaz biológiai ritmusára és a szívműködésére is hatással lehetnek –, az azonban bizonyos, hogy az erős hanghatásoktól óvnod kell őt.

Evidencia, hogy ne hallgass túl hangosan zenét vagy tévét a közelében, ahogy a nagyon zajos helyektől is tartsd távol négylábúdat. Annyiszor esett már szó róla, hogy nem is részletezzük, hány szempontból káros kedvencedre a tűzijáték, amik közül csak egy az erős hanghatás. De ugyanígy egy túl zajos koncert vagy más rendezvény sem neki való.

A hétköznapi hangártalmak közé tartozik a robogó forgalom sokszor extrém lármája. Gondolj csak a sivítva fékező vonatokra, amit sokszor az ember is alig tud elviselni. Az olyan ismétlődő, nagy zajjal járó tevékenységek, mint a fűrész vagy a fúró hangja, illetve egyes háztartási gépek is zavarhatják az állatot.

Tápláló falatokkal a kutya füle védelmében

Lehet, hogy nem is gondolnád, de kedvenced megfelelő táplálásával is sokat tehetsz a hallásáért. Az egészség egyik alapköve ugyanis a megfelelő mennyiségű és minőségű étkezés, ami minden makrotápanyagot – azaz fehérjét, szénhidrátot és zsírt –, valamint ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, amire az állatnak szüksége van. Ezek mértéke fajta-, kor- és életmódfüggő, így az állatorvosotokkal egyeztetve tudod kialakítani a kedvenced számára optimális menüt.

Veszélyes betegségek

A zajártalom mellett egyes betegségek is megtámadhatják a kutya fülét, maradandó halláskárosodást vagy rosszabb esetben hallásvesztést okozva. Ezt megelőzendő minden olyan esetben, amikor felmerül, hogy kutyád beteg, vidd el orvoshoz. A fülfertőzés jele lehet többek között az, ha az eb a mancsával folyton a füléhez kap, rázza a fejét vagy fájdalmasan reagál az érintésre.

A kutya nem játék!

Elöljáróban szögezzük le, hogy a kutyák és a gyerekek kapcsolata igazán különleges. Amellett, hogy valódi jó barátokká tudnak válni, a négylábúak a kicsik mentális és lelki fejlődésére is pozitív hatással vannak. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyerkőcök néha játékból is tudnak olyat tenni, ami az állatra veszélyes.

Az a kisebbik rossz, ha pajtáskodásból megrángatják a jószág fülét – ettől függetlenül sose engedd a durvulást, mert fájdalmat és sérülést okozhat az ebnek, aki önvédelemből odakaphat –, a nagyobbik baj pedig, ha valamit beledugnak a kutya fülébe. Ha ilyen történik, vagy akár csak felmerül a gyanú, a biztonság kedvéért fordulj orvoshoz!

A megoldás semmiképpen sem az, ha eltiltod egymástól a gyereket és a család kedvencét, hanem ha időben tisztázod a szabályokat, hogy mit lehet, és mit tilos csinálni a szőrös baráttal. Emellett mindig légy résen, ha a kisebbek a kutyát nyüstölik, hogy még időben közbeavatkozhass!

A fülzsír is lehet ludas

Néha, főként a keskenyebb hallójárattal rendelkező fajtáknál mint az uszkárok, a túlzott zsírtermelődés is okozhat problémát. A túl sok fülzsír ugyanis tompíthatja a kutya hallását. Ugyanígy az állat szőre is elzárhatja a hallójáratot. Ezek elkerülése miatt fontos rendszeresen ellátogatni az állatorvoshoz, aki a szűrővizsgálatok mellett ellenőrzi a fülek állapotát is.

baleset fül fülápolás fülbetegség gyerek gyerek és kutya hallás kutya és gyerekek kutya fül kutya fülbetegségek kutya füle kutya hallása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink