hirdetés

Szilveszterkor te vagy kutyád legnagyobb támasza: téves a felvetés, hogy nem szabad megnyugtatnod, ha fél

László Enikő

2021. december 31 - Képek: Getty Images Hungary

A szilveszter a petárda és a tűzijáték miatt korántsem akkora ünnep a kutyáknak, mint nekünk. Néhány módszerrel segíthetsz rettegő kedvenceden, a legfontosabb pedig az, hogy az eb ezen idő alatt biztonságos helyen legyen.

hirdetés

Sajnos akármennyire is jó barátod a kutyád, nem tudod neki elmagyarázni, hogy az erős hanghatások ellenére nincs mitől tartania. A szidás – vagy bármilyen módon történő büntetés – nem jó irányba változtatja meg viselkedését, és nem segít neki átjutni ezen a nehéz helyzeten.

Fő a biztonság!

Alapvető szabály, hogy ne vidd kedvencedet olyan helyre, ahol tűzijátékoznak, petárdáznak. Ha pedig sétálni viszed, azt még sötétedés előtt tedd meg és mindenképp pórázon. „Szilveszter környékén a hanghatások miatt évente több ezer kutya tűnik el, és 40 százalékuk soha nem kerül haza. 10 százalékuk pedig rövid időn belül meg is hal.” – olvasható a Dívány cikkében, ahol egy szakértőt kérdeztek a témával kapcsolatban.

Próbáld elfedni a zajokat

Próbáld meg elszigetelni a kutyádat a külső hanghatásoktól. Ez azt jelenti, hogy lehetőség szerint engedd be kedvencedet a lakásba. Tartsd a kutyát egy biztonságos, zárt helyen, ahol pánikba esve nem sértheti meg magát. Érdemes valamilyen háttérzajt is bevetni, például kapcsold be a tévét, rádiót, bármit, ami segíthet elfedni a kinti hanghatásokat.

Te vagy számára a biztonság

Biztos sokan hallották már, hogy ilyen esetben nem szabad a kutyát vigasztalni, babusgatni. Ez azonban téves, az eb figyelmen kívül hagyása csak ront a helyzeten. A szakértők szerint a negatív érzelem intenzitásának mértéke nem nő pozitív megerősítő hatására. Melissa Bain állatorvos egy New York Times-interjúban így nyilatkozott: „Nem erősíted fel a szorongást azzal, hogy megvigasztalsz egy kutyát… Nem rontod tovább a félelmet. Tedd, amit tenned kell, hogy segíts kedvencednek.”

Ugyanakkor nem arról van szó, hogy egy kutyát kényszeríteni kellene arra, hogy vigasztalást kapjon tőled. Ha az eb megkeres, az egy dolog. Ha nem, akkor ne erőltesd. A vigasztalás nem erővel érhető el, és sok más módszer is létezik arra, hogy a kutya jobban érezze magát. Ezekről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

Támogasd rettegő kedvencedet

Számos tanulmány rávilágít arra, hogy a kutyák nagyra értékelik a gazdák szociális támogatását. Mint egy hangos zajtól félő gyerek, aki a szülő felé fordul, úgy a stresszes helyzetekkel szembesülő kutyák is biztonságos menedékként fordulnak gazdáikhoz.

Egy 2013-as vizsgálatban Gácsi Márta és munkatársai azt találták, hogy fenyegető idegennel való találkozáskor a kutya pulzusszámának növekedése kevésbé volt kifejezett, amikor a kutya gazdája jelen volt, mint amikor az eb egyedül maradt. A kutatók következtetése: „hasonlóan a csecsemők szüleihez, a gazdik is érzelmi támaszt tudnak nyújtani kutyáiknak stresszes helyzetekben…” Tehát, ha kedvenced mellett vagy, az segít neki könnyebben megbirkózni a helyzettel.

A saját érzelmeid is hatással vannak rá

Isabella Merola és munkatársai azt találták, hogy az általunk kifejtett érzelmek befolyásolhatják azt, hogy a kutyák hogyan reagálnak a potenciálisan ijesztő dolgokra. 2012-es tanulmányaik során kiderült, hogy amikor az ebek egy ismeretlen, furcsa tárggyal találkoztak, amely enyhe félelemreakciót válthatott ki belőlük, a tulajdonosok jelenléte számított. A kutyák nagyobb valószínűséggel közelítették meg a furcsa tárgyat, ha a gazdik boldog hangon beszéltek és mosolyogtak.

Míg a tűzijátékok – a kiszámíthatatlan és erősen hangos, fényvillanásokkal kísért zajok – nem feltétlenül egyenértékűek egy fenyegető idegennel vagy egy furcsa tárggyal, ezek a tanulmányok rávilágítanak arra, hogy az emberek támaszként szolgálhatnak kutyáik számára.

Egyéb hasznos módszerek

Ami csökkenti az egyik kutya félelmét, sajnos nem biztos, hogy a másiknál ​​működik. Egy tanulmány kimutatta, hogy a nyugi-csomó hasznos lehet egyes kutyák számára. Egy szintetikus feromon, amely utánozza az anyakutyák által kibocsátott feromonokat, szintén csökkenti a félelem jeleit a tűzijátéktól félő kutyákban.

Az ízletes, finom falatok is csodákat művelhetnek, mert segíthetnek megváltoztatni a kutya érzelmi állapotát, és ezáltal a viselkedését is. Ilana Reisner állatorvos ezt ajánlja: „A tűzijáték kezdete előtt készíts egy ellenállhatatlanul finom ételt, például csirkemellet, különleges húsos vagy lazacos sütiket (…). Készíts egy finomságokkal teli kis csomagot. Folyamatosan adj egyet-egyet a kutyádnak a tűzijáték során, hogy ellenkondicionáld és elvond a figyelmét. Ha az eb hajlandó rá, játssz vele vagy gyakoroljatok trükköket.”

fél a kutya félelem petárda rettegés rettegő kutya szilveszter tűzijáték

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink