hirdetés

5 dolog, ami a kutyákat stresszeli az ünnepek alatt: árulkodó jel az étvágycsökkenés és a bevizelés

Buzgó Csilla

2021. december 14

Még a gazdik is elvesztik néha a fejüket, amikor a tetőfokára hág a hangulat a téli vakáció idején - negatív és pozitív értelemben is. Hát még a kutyák számára milyen furcsa lehet ez a feje tetejére állt világ!

hirdetés

Akárcsak egyes emberekre, bizonyos kutyákra is jellemző lehet az introvertált személyiségtípus, melynek képviselői egy idő után kimerülnek, ha túl sokat kell társaságban időzniük. A nagy zaj, az idegtépő ingerekben gazdag környezet és a napirend felborulása azonban még egy máskor barátságos, emberkedvelő ebnél is kiverheti a biztosítékot.

Általában igen feltűnően jelzi az eb, ha betelt nála a pohár, vagy épp az utolsó cseppek hullanak bele. Persze az is előfordulhat, hogy eleinte csak apró gesztusokkal igyekszik tudtodra adni, hogy elege van. Ha ezeket a tüneteket látod kedvenceden, próbáld csökkenteni a stressz-szintjét!

  • szűkölés, nyüszítés, vonyítás
  • a kutya a farkát a hasa alá csapja, lassan mozog, jár, fülét hátrasunyja vagy oldalra ereszti, “szemöldökét” ráncolja
  • szájnyalogatás, gyakori ásítás, lihegés
  • bevizelés, általában különböző ingerek hatására
  • étvágytalanság vagy épp ellenkezőleg, vehemens habzsolás
  • az egyébként barátságos kutya egyre agresszívabban viselkedik, morog, ha felé nyúlnak
  • gyors ide-oda tekintgetés

S hogy mi borítja ki leginkább a kutyákat ilyenkor? Például ezek a tényezők:

Utazás

Sokan nem szeretnék kihagyni kutyusukat a családi ünneplésből, esetleg nincs kire hagyni őt. Ezért még a hosszú utazásokra is magukkal viszik a kiskedvencet, aki valószínűleg nem repes a hirtelen környezetváltozásért és az unalmas, zötykölődős autóútért. Jó előre készítsd be a járműbe a kutya hordozóját vagy a biztonsági hámot, illetve készülj takaróval, papírtörlővel is! Tengeribetegség esetén jól jöhet a gyömbér, a levendula, vagy ezek hatástalansága esetén az orvos által felírt gyógyszer.

Hangzavar

A “Last Christmas” már huszonötödjére, a spicces nagybácsi teli torokból kivitelezett anekdotázása, a szilveszteri dudálás, petárdázás, tűzijáték, bulizene… Nem csoda, ha az eb idegei egy idő után felmondják a szolgálatot. Nyilván nehéz összeegyeztetni az ünnepi programot a kutyus jó közérzetével, de azért törekedjetek rá! Ha lehet, nevezzetek ki egy csendes szobát az állatnak, ahová békében elvonulhat!

Ilyenkor jó szolgálatot tehetnek a természetes eredetű nyugtatók, a feromon-készítmények vagy a súlyozott takaró, mely növeli az eb biztonságérzetét.

Idegenek

Minden évben előfordulhat, hogy olyan személyek érkeznek vendégségbe, akiket nem ismer a kutyád. Ha tudod, hogy eleinte bizalmatlan az idegenekkel szemben, ne erőltesd a barátkozást, hanem hagyd, hogy az állat a saját tempójában közeledjen az újonnan megismert illetőhöz! Egy-egy jutalomfalat a vendégtől ilyenkor csodákat tehet!

Különleges elvárások

“Miért kell állandóan produkálnom magam? Nem volt elég háromszor pacsit adni?” – gondolhatja szegény kutyus, mikor már sokadszorra villognak vele a gazdik a vendégek előtt. Nem csak a különböző trükkökre vonatkozó elvárásoknak kell ilyenkor megfelelniük a háziebeknek. Állandóan a helyükre küldik őket, holott mindenki együtt ünnepel, annyi finom falat díszeleg az asztalon, ők mégsem kapnak belőlük…

A különleges ünnepi menetrend szokatlan fegyelmet kíván a kutyáktól, amit nap végén illik kiemelt figyelemmel és bőséges jutalmazással, játékkal, illetve egy hosszú sétával honorálni.

A napirend felborulása

Az ebek számára rendkívül fontos a jól bevált szabályrendszer, ők így érzik biztonságban magukat. Ha túl sok változást tapasztalnak egyszerre, az mentálisan kimerítheti őket. A színes fények, a föléjük tornyosuló fa látványa, a sétaidőpontok esetleges módosulása, az egyedüllét és a néha összezördülő családtagok kikezdhetik az érzékenyebb kutyák idegeit.

Ezért fontos, hogy amennyire tudod, ilyenkor is tartsd a kutyus napi rutinját, így ő is magabiztosabban, kiegyensúlyozottabban kezeli majd az ünnepi kavalkádot.

(Képek: Getty Images Hungary)

introvertált kutya karácsony kutya bepisil kutya nem eszik kutyabarát ünnep stresszes kutya szilveszter ünnepek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!