hirdetés

Nem úri huncutság a kutya biztonsági öv az autóban: 3 érv a használata mellett

Buzgó Csilla

2020. október 9

Végre megvan a vakáció időpontja, és lassan el is érkezik az indulás napja. Felkészültél kutyusod hosszú autóztatására?

hirdetés

Ha kedvenced először kísér el téged egy viszonylag sokáig tartó autóútra, bizonyára megfordult a fejedben, hogy be kellene szerezni néhány kényelmi terméket számára. Ha a rövid kocsikázások alkalmával nem is merült fel semmilyen probléma vagy különleges igény, egy nagyobb túra során kedvenced is örül, ha az autó felszereltségét illetően rá is gondolsz.

Mutatunk néhány létfontosságú kelléket, melyek nélkül nem ajánlott elindulni nagyobb utazásokra. Kezdjük a leglényegesebbel.

Biztonsági hám

A kutyusok sajnos nem mindig képesek megtartani magukat egy állandóan kanyargó, netán hirtelen fékező járműben. Nem is beszélve arról, hogy az állandó fel-le mászkálás, az imbolygás tengeribetegséget okozhat kedvencednél. Egy biztonsági övcsathoz rögzíthető utazóhám azonban megoldja ezt a problémát, és kutyusod testi épségét is óvja. De miért is fontos a megfelelő biztonsági felszerelés használata?

Ütközéskor védi az állatot a becsapódástól

Ha a kutya csak egy hordozódobozban utazik, egy karambol során nem csak súlyos töréseket, zúzódásokat szenvedhet, de belső szerveinek csontos részekhez való nagy sebességű csapódása végzetes belső sérülést eredményezhet. Épp ezért fontos, hogy olyan biztonsági hámot válassz, mely a lehető legjobban erősíti kedvencedet az üléshez.

Autótörés esetén helyben tartja a kutyát

Tegyük fel, az ütközést követően az eb nem szenved komoly sérüléseket, de a pániktól elvakultan szabadulni akar a roncsból, a törött ablakon át próbál kikúszni, és már kész is a baj. A biztonsági hám azonban megakadályozhatja, hogy az éles, kiálló alkatrészek megsebezzék őt. Mentőtisztek beszámolói alapján számos alkalommal előfordult, hogy csak nehézkesen tudták kiemelni a sérülteket a balesetet szenvedett járműből, mert az elszabadult, ijedt kutya akadályozta munkájukat.

Talán egy helyzetben jelent hátrányt a négylábú számára a biztonsági öv: vízben való landoláskor neked kell kiszabadítanod őt, hogy legyen esélye a túlélésre.

Óvja az eb testi épségét útközben

Már egy nagyobb fékezés esetén is elég súlyos sérüléseket szenvedhet a kutya, ha az első üléseknek, netán a szélvédőnek vagy a műszerfalnak csapódik. Ha szeretsz lehúzott ablakokkal autózni, esélyes, hogy kedvenced vadászösztöne egyszer csillapíthatatlanul előtör, és az autóból kiugorva életveszélyes szituációkba sodorhatja magát. Ezért elengedhetetlen, hogy beszerezz számára egy megbízhatóan rögzíthető védőhámot. No de nézzük, milyen eszközök jöhetnek még jól az alapvető biztonsági hám mellett?

Utazókulacs

A “kettő az egyben” kulacs nagy melegben rendkívül jó szolgálatot tehet, mert legalább nem kell keresgélned az itatótálat, ami ráadásul plusz helyet foglal. Még ha nyáron működik is az autóban a légkondi, a téli fűtés egy vastag bundájú kutyus számára kicsit sok lehet, így hamar megszomjazhat. Ilyenkor csak előkapod a kulacsot, és kedvenced máris lefetyelheti a frissítő nedűt. Ha kutyád nem szíveli a kulacsos megoldást, a praktikus kialakítású löttyenésmentes tálból akár menet közben is itathatod, etetheted őt.

Ablakrács

Ennek a szerkezetnek még véletlenül sem az a funkciója, hogy kánikulában a lehúzott ablakra szerelve elegendő beáramló levegőt biztosítson a kutyának. Sajnos fülledt időben mindegy, mennyire húzod le az ablakot, a kocsi akkor is veszélyesen túlmelegedhet az állat számára.

Tekints az eszközre úgy, mint egy kiugrástól és benyúlástól védő rácsra, melyet könnyen fel- és leszerelhetsz, amikor arra szükség van.

Elsősegélycsomag

Természetesen egy emberek számára összeállított elsősegélydoboz teljesen más eszközöket, termékeket tartalmaz, mint egy állatorvos által jóváhagyott csomag. Bármi történik, jó, ha tartasz magadnál egy ilyen dobozt, melynek tartalmával pillanatok alatt el tudod látni kedvenced útisérüléseit.

Vízálló ülésvédő

Még egy szobatiszta kutyus is produkálhat baleseteket izgalom vagy komoly stresszhelyzetek esetén, tehát sok kellemetlen pillanattól és takarítástól kímélhet meg egy ilyen üléshuzat. Hányás, esetleg felhőszakadás utáni beszállás után is kiváló útitárs a vízálló védőfelszerelés.

Nyugtató hatású jutalomfalatok

Súlyos tengeribetegség vagy idegesség esetén az orvos gyógyszert írhat fel kutyád számára. Ha nem olyan vészes a helyzet, próbálkozhatsz idegsimító kutyakekszekkel, melyek nemcsak ízletesek, de kiegyensúlyozottá teszik kedvencedet a kocsiút idejére.

Rágójátékok

Ha a kutya unalmában nem tud magával mit kezdeni, és csak izeg-mozog, nyüszít, liheg, látszik rajta, hogy bőven rendelkezik levezetni való energiával, vagy fél az ismeretlen impulzusoktól, pakold be egyik kedvenc rágókáját! Arra azonban ügyelj, hogy a játék ne legyen túl kisméretű, mert az a mozgó járműben fulladást is okozhat!

Autós porszívó

Sok kutya vedlik olyan erőteljesen, hogy még öt perc autózás után is csupa szőr lesz tőle minden. A földes, homokos tappancsok is kárt tehetnek az üléshuzatban, tehát egy ilyen praktikus szerkezetet minden rendszerető gazdinak be kell szereznie.

Szagsemlegesítő

Megtörtént a baj, és kutyusod valamelyik testnyílásán át visszaadta a természetnek emésztőrendszere tartalmát? Feltakarítottad, de még mindig terjeng a kellemetlen szag az utastérben? Semmi probléma, szerencsére ma már számos gyártó piacra dobott vegyszermentes, természetes összetevőkből álló szagsemlegesítőket, melyek nem csak elfedik, hanem bizonyos kémiai folyamatok révén el is tüntetik az orrfacsaró aromákat.

Sok-sok papírtörlő

Evidensnek tűnhet, de valóban ez az egyik legfontosabb kellék, ha kutyával indulsz útnak. Vigyél zárható szájú szemeteszsákot is, amelybe a koszos papírdarabokat teszed, hogy a legközelebbi megállóig se kelljen szagolnod az esetlegesen érdekes kipárolgású galacsinokat!

(Képek: Getty Images Hungary)

ápolás biztonság kutya autózás kutya az autóban kutya biztonsági öv

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink