hirdetés

Hogyan talál haza a kutya ösztönösen? Íme a tudományos magyarázat

Buzgó Csilla

2020. július 28

Eric Knight Lassie hazatér című könyve a kutyák egyik legkülönlegesebb képességére hívja fel a figyelmet. A leghíresebb skót juhászkutya vadregényes tájakon és ezernyi megpróbáltatáson verekedte át magát, csak hogy újra láthassa szeretett gazdiját.

hirdetés

A hűséges Lassie története a valóságban is megállná a helyét, sőt: több száz olyan esetről számolták be, amelyeknek egy kilométerekkel nem törődő, tűzön-vízen át hazatérő kutya a főszereplője. De honnan ez a tökéletes tájékozódási képesség?

Bámulatos teljesítmények

Egy Pero nevű, juhászkutyaként dolgozó négylábú egy alkalommal 385 kilométert tett meg az angliai Cumbria megyéből a walesi Ceredigionig, honvágyától hajtva. Gazdái kölyökkorától kezdve nevelték és szerették őt, ám kis időre egy konkrét feladat kapcsán „kölcsön adták” egy másik farmernek. A kutya annyira megsínylette az átmeneti munkahelyváltást, hogy terelni sem volt hajlandó, inkább hazaszökött.

Néhány éve egy Hank nevű kóbor kutyus surrant vissza ideiglenes befogadójához, miután autóval egy 17 kilométernyire lévő állatotthonba szállították. Csak hat napot töltött Rachel Kauffman mellett, és az utat sem ismerhette, mégis elszökött a menhelyről ahhoz, akit ő végleges gazdijának vélt. Joggal merül fel a kérdés, hogyan tájékozódnak az ebek ilyen fantasztikusan?

A szimatuk sosem csal

A kutyák orrában akár kétmilliárd szaglósejt is működhet, miközben az emberekében legfeljebb negyvenmillió. Így máris egyértelművé válik, miért képesek az ebek pusztán a szagok alapján hazatalálni.

Hank esetében az a röpke 17 kilométeres távolság sem jelentett akadályt. Bár kocsival vitték új lakhelyére, tehát nem tudta feltérképezni a környéket illatok szempontjából, valószínűleg utazáskor pont jó irányból fújt a szél. Az ismerős információk kiszimatolása és memorizálása segítségével már megtalálta az utat szeretett befogadójához. Rachel Kauffman az eset után egyébként véglegesen örökbe fogadta Hank-et, mert, mint mondta, egyértelművé vált számára, hogy őket összeköti a sors.

Amennyiben egy kutyát nem járművel szállítanak messzire, hanem saját lábán kóborol el, még könnyebb dolga van hazatéréskor. Talppárnái között olyan illatmirigyek találhatóak, melyek folyamatosan szórják szét az állat egyedi aromáját, így ezt a nyomot követve a négylábú viszonylag könnyen hazatalál még nagy távolságból is.

Mentális térképeket készítenek

Bár a kutyák látása a tájékozódás szempontjából nem mindig olyan kifinomult, mint az embereké, néha fel-felnéznek a sűrű szimatolásból, hogy térben is el tudják helyezni a szaglószervük segítségével megszerzett adatokat. Territóriumuk feltérképezéséhez az illatok és a tereptárgyak kombinációját használják.

Ezt emberi aggyal viszonylag egyszerű elképzelni városi környezetben, ahol olyan feltűnő tájékozódási pontokba botlik az eb, mint egy tűzcsap vagy egy-egy kivilágított üzlet. De vajon van még valami, ami segíti a kutyát a hazatalálásban, amikor a szélirány épp kedvezőtlen, és a környezet is ijesztően homogén?

Érzékelik a mágneses mezőt

Egy 2016-os kutatási eredmény szerint a kutyusok, illetve más ragadozó kutyafélék retinájában is jelen vannak olyan fényérzékeny részecskék, melyek alkalmassá teszik őket a mágneses mező alapján történő tájékozódásra.

A chryptocrome 1 elnevezésű molekulák az eb szemének kék színre reagáló csapsejtjeiben találhatóak, éppen ott, ahol az erős belső iránytűvel rendelkező madarak szervezetében is elhelyezkednek. Miután a kutatók kizárták a többi lehetőséget – a belső biológiai óra irányítása, további színek érzékelése – biztossá vált, hogy a kutyák a molekulákat a mágneses mező érzékelésére használják.

A kísérletben 90 emlősfajban vizsgálták a chryptocrome 1 működését. Rókák esetében arra lettek figyelmesek, hogy észak-déli tengelyen vadászva ügyesebben kapták el a prédaállatukat, mint mikor a többi égtájjal megegyező irányban üldözték azt. Ez az eredmény megerősíti azt a teóriát, mely szerint a kutyák is sikerrel alkalmazzák a chryptocrome 1-et, amikor nagy távolságból kell visszatalálniuk imádott gazdijaikhoz.

(Képek: Getty Images Hungary)

érdekességek kutyaorr Lassie látás ösztön szaglás tájékozódás tudomány viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!