hirdetés

Miért ugatja „a semmit” a kutya?

Kövess Péter

2024. február 4 - Képek: Getty Images Hungary

Nálatok is előfordul, hogy a kutya hirtelen „megőrül”, és úgy ugat, hogy látszólag semmi oka nincs rá? Bár értelmetlennek tűnhet, hidd el, van rá magyarázat.

hirdetés

Szinte miden gazdi megtapasztalja, hogy amikor este leül pihenni, kedvence váratlanul hangoskodni kezd – anélkül, hogy bármit látna vagy hallana, ami ezt kiválthatná. Vajon ő miért ugat, ha te nem látsz és nem hallasz semmit? Talán szellemeket lát, vagy szereti a saját hangját hallani, amikor ugat? Itt a magyarázat.

Általában jó oka van annak, hogy a kutya ugat

Ezért ugatja „a semmit” a kutya

Az American Kennel Club szerint a kéretlen ugatás valójában egyáltalán nem kéretlen. Csak az emberek egyszerűen képtelenek felfogni a kutya által érzékelt vizuális, hang- és szagjeleket, amelyek viselkedésüket indokolják. Most lássuk a lehetséges okokat bővebben.

A kutyák hallják a magas hangokat

Ragadozó örökségüknek hála a kutyák rendkívül érzékeny hallással rendelkeznek, így a magasabb frekvenciájú hangokat is képesek érzékelni. Sőt, azok a halkabb hanghatások is megütik a fülüket, amelyeket mi emberek nem tudunk feldolgozni. Tehát előfordulhat, hogy amikor úgy tűnik, hogy kutyád minden ok nélkül ugat, olyan zajokra reagál, amelyeket te nem hallasz.

Ha egy kutya látszólag provokálatlanul ugat éjszaka, annak az is lehet az oka, hogy csökken a környezeti zaj, és jobban ráhangolódik más kutyák ugatására. Ez egyfajta láncreakciót indíthat be, ugatásra sarkallva a környékbeli kutyákat.

Könnyen meghallják a külső zajokat, amelyek ugatásra ingerelhetik őket

A kutyák kevés fény mellett is látnak

A kutyák gyenge fényviszonyok között is sokkal jobban látnak, mint az emberek. Így elképzelhető, hogy amikor kedvenced a sötét hátsó udvart ugatja, ahol te nem látsz semmit, felkeltette valami a figyelmét, ami lehet akár egy vadállat, vagy néhány szél által felkapott falevél is.

Különleges tulajdonságuk annak is köszönhető, hogy a kutyáknak egy tapetum lucidum néven ismert fényvisszaverő réteg van a retinájuk mögött. Ennek közvetítésével sötétebb fényviszonyok között is több fény jut a retinájukba.

A kutyák retinájában ráadásul nagyobb számú csapként ismert fényérzékelő sejt található, ami tovább javítja látásukat a sötétben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy negyedannyi fény mellett is észrevehetnek valamit, amit mi nem.

Vanon miért ugat látszólag indokolatlanul, ha te nem látsz semmit?

A kutyáknak hihetetlenül jó a szaglásuk

Miközben az emberek elsősorban a látásukra támaszkodnak, addig a kutyák a szaglásukat használják a világ megtapasztalására, ami anatómiai okokra vezethető vissza. Egyrészt, ők sokkal több szaglóideggel rendelkeznek, másrészt az orrukban nagyobb felület gondoskodik a szagok észleléséről, és ennek megfelelően az agyukban is nagyobb terület van alárendelve ennek a feladatnak. És végül, de nem utolsósorban rendelkeznek egy speciális szaglószervvel, a Jacobson-szervvel, amely a feromonokat, a kommunikációhoz használt kémiai jeleket is érzékeli.

Mindez egy olyan komplex rendszert alkot, amit mi fel sem tudunk fogni.

A kutyák még az olyan betegségek szagát is megérezhetik, mint a rák, aminek kimutatásához nekünk bonyolult gépezetekre van szükségünk.

A kiabálás nem megoldás

Számos módszer létezik, ami segíthet leszoktatni a kutyát az ugatásról. De fontos tudni, hogy a kiabálás nem megoldás. Kutyád csak annyit fog érteni belőle, hogy ideges vagy, és azt fogja feltételezni, hogy ugyanannak köszönhető, amiért ugatni kezdett. Vagyis ezzel csak megerősíted a viselkedését.

Az ilyen típusú ugatás kezelésének egyik módja annak elismerése, hiszen könnyen lehet, hogy a kutya valamilyen veszélyre, például egy közelben lévő rókára próbál figyelmezteti. Egy nyugodt „köszönöm” vagy „tudom” válasz azt az üzenetet közvetíti felé, hogy meghallgattad figyelmeztetését, és kézben tartod a dolgokat. Egyes kutyák számára ez is elegendő ahhoz, hogy megnyugodjanak.

Gyakran néhány határozott szó is elég

Tanítsd meg a csendes jelzést

Máskor a fenti technika nem elegendő, mert a kutyához nem jut el az üzenet, vagy hajtja a vágy, hogy közelebből is megvizsgálja, vagy üldözőbe vegye, ami felkeltette a figyelmét. Ilyen esetben meg kell tanítani neki egy jelzést – ami lehet például a csend vagy a stop szó –, amely tudja vele, hogy ideje abbahagyni az ugatást.

Ha megteszi, jutalmazd meg kedvenc csemegéjével. Ezután próbáld újra kiváltani belőle az ugatást, például a csengőt használva vagy kopogással, majd ismételd meg a fentieket.

Így idővel felismerni, hogy a csendért jutalom jár.

Segíthet az is, ha eltereled kedvenced figyelmét (ha valamilyen ingerre reagál, behúzhatod a függönyt is, vagy bekapcsolhatod a tévét), vagy ha az orrára teszel egy jutalomfalatot: így fel kell hagynia az ugatással, hogy belélegezhesse illatát. Emellett beválhat a klikkerezés is.

Nem példa nélküli az sem, hogy a kutya unalomból, spontán ugat. Ebben az esetben valószínűleg több mozgásra vagy játékra van szüksége.

Amennyiben semmi nem segít, érdemes lehet felkeresni az állatorvost. Ebben a cikkünkben állatorvos mondja el, mikor baj, és mikor teljesen normális az ugatás.

 

érzékek hallás kutya látás szaglás tréning ugat ugatás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink