hirdetés

Segítség, nem ugat a kutyám! Állatorvos mondta el, mikor baj, és mikor teljesen normális

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 11

A kutya ugat. Ez, mondhatnánk, evidencia. De mi van, ha nem? Bizonyos esetekben kedvenceink „elnémulhatnak”. Állatorvos mondta el, ez mikor jelez bajt, és mikor nincs ok az aggodalomra.

hirdetés

Többnyire arról szokás panaszkodni, ha egy négylábú túl hangos. Azonban néha ugyanakkora aggodalomra ad okot, ha nem ugat a kutya. Az állatorvos szerint van, amikor ez valóban bajt jelez, máskor pedig normálisnak mondható. Nézzük, mire kell figyelned!

Mikor jelez problémát, ha nem ugat a kutya?

Általánosságban az mondható, hogy kutyád viselkedése kapcsán minden hirtelen változásnál légy résen! Ha eddig gyakran ugató jószágod hirtelen elnémul, vagy furcsa lesz a hangja, kezdj gyanakodni: valami történt vele.

Legtöbbször valamilyen betegség, például gége- vagy torokgyulladás áll a háttérben, de a hangszálak sérülése is okozhatja a problémát. A hangszálak megsérülhetnek valamilyen fertőzés, de akár baleset során is. Ugyanígy a gyakori hányás is előidézheti a gyulladt állapotot.

Minden olyan esetben, amikor felmerül az egészségügyi ok, azonnal vidd állatorvoshoz kedvencedet!

A nyakörv is lehet a ludas

Bizonyos esetekben, ha a kutya sokat húzza a pórázt, a nyakörv megszoríthatja az állat nyakát. Ez irritálhatja a gégét és a torkot, sőt sérülést is okozhat.

Ennek tipikus tünete a zihálás, a furcsa légzés, a gyakori köhögés és öklendezés, valamint az, hogy nem ugat a kutya. Ilyen esetben is haladéktalanul kérd orvos segítségét!

Ha nem ugat a kölyökkutya

Amikor új állatka érkezik a családhoz, az első dolgod legyen, hogy elviszed egy alapos állatorvosi ellenőrzésre. Ha úgy találod, a kis négylábú túl csendes, kérd meg a doktort, hogy nézze meg, rendben vannak-e  kölyök hangszálai.

Azonban azt tudnod kell, hogy az állatnak időbe telik, míg megszokja új otthonát, a sok változásra pedig könnyen lehet, hogy csendesebb magatartással reagál. Hagyj neki időt, hogy feloldódjon.

Az új környezet hatása

Ha felnőtt állatot fogadtál be, szintén számíthatsz hasonló okból bekövetkező némaságra. Emellett nem tudhatod, pontosan milyen tapasztalatokkal érkezett hozzád új társad. Lehet, hogy trauma érte, amit fel kell dolgoznia.

Légy türelemmel, és engedd, hogy a saját tempójában nyíljon ki. Amint bizalmába fogad, nagy valószínűséggel a hangja is megjön majd.

Fajtafüggő is

Vannak kevésbé ugatós kutyafajták, így esetükben teljesen normális, hogy ritkábban hallatják a hangukat. A golden retrieverek, a labradorok, a mopszok, a francia bulldogok, a rottweilerek és az akita inuk tipikusan ilyen kutyák. Emellett számít az állat személyisége is. Vannak introvertált, kevésbé ugatós egyedek.

állandóan ugató kutya húzza a pórázt kölyökkutya kutya ugatás kutyaugatás örökbefogadott kutya kötődése torokgyulladás ugat a kutya ugató kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink