hirdetés

A kapcsolat új, a kutya régi: így szokhat hozzá az eb az új helyzethez

Bodri Melissza

2021. július 29

Mi történik akkor, ha újabb szerelem van a láthatáron, és a kutya megszokta már az előző kapcsolatodat? Nem biztos, hogy kedvenced rögtön elfogadja az új párod, hiszen ehhez neki is idő kell. Mit lehet vajon tenni, hogy a folyamat gördülékeny legyen?

hirdetés

Nem könnyű helyzet, ha az állat nehezen szokik hozzá a friss párkapcsolatodhoz. Előfordulhat, hogy a négylábú a régi partneredet keresi mindenhol, még akkor is, ha már egy ideje nem éltek együtt. Az átállás nem könnyű, fontos a türelem és a megértés, hiszen nem biztos, hogy a kutya könnyen és gyorsan alkalmazkodik az új helyzethez. Éppen ezért nemcsak neked, hanem kedvesednek is fokozottan ügyelnie érdemes az állat reakcióira.

Árulkodó jelek

Az, hogy kedvenced nem fogadja el az új kapcsolatot, számos módon tudathatja veled és pároddal. Megváltozik a viselkedése, például morogni vagy vicsorogni kezd, menekül előletek, elbújik valahova vagy féltékenységet, esetleg félelmet tanúsít. Ez bizony könnyen megkeserítheti a mindennapokat, ráadásul a helyzet a kutyát is összezavarja.

Ha például olyan ebed van, aki fajtajellegéből vagy személyiségéből adódóan kötelességének érzi, hogy védelmezzen téged, akár meg is támadhatja a nemkívánatos személyt. Ezért ebben az esetben sokkal körültekintőbbnek kell lenned, mint egy békésebb kutya esetén. A lényeg az, hogy ismerd ki jószágod minden helyzetben, és tudd, hogy mire hogyan reagálhat, hogy elkerüld a váratlan szituációkat.

Mit lehet tenni?

A dologba egyáltalán nem szabad beletörődni, viszont azt fontos tudni, hogy a probléma nem fog megoldódni egyik napról a másikra. Az alábbi tanácsok könnyíthetnek a helyzeten, de ha úgy érzed, hogy segítségre szorulsz, és nem tudod a négylábút kezelni vagy a szituáció súlyosbodik (például a jószág túl agresszív), akkor fordulj szakértőhöz! Szerencsére a legtöbb eset hozzáértéssel és türelemmel orvosolható. Ne feledd, hogy minden kutya más és más, ezért légy tisztában kedvenced igényeivel, szokásaival!

Kezdeti távolságtartás

Nagyon fontos, hogy a partnered ne akarjon erőszakkal a kutya közelébe férkőzni. Lehetőleg ne nyúljon utána, kerülje a testi kontaktust. A távolságtartás nagyon fontos, hiszen ezáltal az állat látja, hogy nem akarnak kéretlenül az intim szférájába hatolni. Ugyanezen az elven eleinte érdemes kerülni a jószág kedvenc tartózkodási helyeit vagy játékait. Semmiképpen se a párod közeledjen hozzá először, hanem várja meg, hogy a kutya tegye meg az első lépéseket.

Nyugalom

A kutyák érzékelik a gazdi és más emberek hangulatát, például az idegességet, ezért érdemes az állat környezetében nyugodtan, csendesen viselkedni. Ha mód van rá, ne kiabáljatok, hangoskodjatok a négylábú körül, a partnered kerülje a hirtelen tett mozdulatokat. Előbb-utóbb az eb rájön, hogy nincs mitől tartania, és egy idő után a párodtól való idegenkedés vagy félelem átalakulhat megszokássá. Erre a kiegyensúlyozott jellem és a biztonságos környezet tökéletes hátteret szolgál.

Fő a fokozatosság

Ne erőltessetek semmit, amit az állat magától nem szeretne. Ha odamegy a párodhoz, és kíváncsian megszaglássza a cipőjét, akkor ne akarja a partnered rögtön megérinteni, mert azzal elijesztheti. Hagyja, hogy mindig az állat kezdeményezzen. Ha az eb már félelem vagy gyanakvás nélkül oda mer menni többször hozzá, hogy megszagolja a ruháit, akkor már lehet lassan, óvatosan közeledni felé. A fokozatosságot akkor is kell tartani, ha például kedveseddel a kutya szeme láttára megölelnétek egymást. Ez a mozdulat féltékeny ugatást vagy morgást idézhet elő a jószágból, ezért ehhez is hozzá kell szoktatni.

A bizalom elnyerése

Ha már úgy tűnik, hogy az eb kezdte megszokni a kedvesed, akkor elérkezett az ideje a bizalom kiépítésének. Eddig a pontig azonban hosszú út vezet, és még itt sem szabad elsietni a dolgot. Ha szépen lassan sikerül megsimogatni az ebet, és már nem adja jelét nemtetszésének, akkor lehet jutalomfalatokkal kedveskedni neki, esetleg közös játékot is ki lehet találni.

(Képek: Getty Images Hungary)

agresszív kutya félelem féltékeny kutya kutya nevelése kutya összeszoktatás kutya viselkedése szorongás új párkapcsolat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink