hirdetés

Csányi Vilmos: a kutyák féltékenységének különböző formái – Mese Jankáról, a szabad ebről

László Enikő

2020. augusztus 4 - Forrás: Csányi Vilmos

Janka kutya annyi új dologra tanította meg a híres etológust, Csányi Vilmost, hogy a biológus úgy érezte, Jeromos után róla is írnia kell egy könyvet. Minden mondatából érződik a határtalan szeretet, és a folytonos kíváncsiság a kutyák lelkének megértése iránt.

hirdetés

Csányi Vilmos mindegyik kutyájáról írt már könyvet. Nem történhetett ez másképpen Janka esetében sem. A szabad kutyának nevelt, vagy éppen nem nevelt négylábú életét Janka naplójában jegyezte, ebből született később az Édes Janka. A kutyabarát professzorral készült interjúból is kiderül, Csányi Vilmos nem csak nagyon jól ismeri, de szereti is az ebeket.

Csányi Vilmos etológusprofesszor. Fotó: Csabai Kristóf / Dívány

A következőkben a pumi-husky keverék kedvencéről írt kötetéből mutatunk egy kis részletet:

„Meg kell még emlékezzek a féltékenység különböző formáiról. Minden kutya féltékeny, ezt a kutyások jól tudják, másik kutyára, macskára, ha van, gyerekre. Janka mindenkire. Ha vendégek jönnek, ismerősök, jó barátok, Janka lelkesen üdvözli őket, szereti a vendégeket, ha azt mondom, rövidesen jön Jancsi és Buborék, az én és az ő legjobb barátja, képes már negyedórával előbb kiülni a kapuba és várni.

Szóval, ha a vendégek túlestek az üdvözlési rítusokon, akkor Janka, aki közben végezvén a köszöntésekkel, nyugodtan pihen a műanyag dobozában, hirtelen aktiválódik, és tőlem kér mindenféle szolgáltatást, elsősorban valamilyen jutifalatot. Ha nem figyelek rá, mert éppen a vendéget hallgatom, ugatni kezd. Csak lassan nyugszik meg, ha a vendég hosszabb időre jött, fél óra is eltelik, amíg megadóan otthagy bennünket. Az is előfordult már, hogy elhanyagolva érezvén magát, elkezdett valami nagyon rosszat művelni, hogy „figyeljetek rám”. A mi házunkban a nagyon rossz tett lehet például a könyvek harapdálása. Janka kizárólag akkor harapdálja a könyvek sarkait, miközben időnként felém pislog, hogy végre észrevettem-e már őt is, ha vendégek vannak.

Volt egy olyan eset, amikor ez a féltékenység egészen látványos formát öltött. Még Nógrádban, először jött hozzánk Miki barátom. Akkor még félt a kutyáktól, és Janka túláradó szeretetét egészen lagymatagon viszonozta. Leültünk az egyik teraszon beszélgetni. Néhány perc múlva Janka nagy munkával összehordott néhány játékot a közeli pázsitra, és amikor végzett, egyenként felemelte őket, és felém fordulva játszani hívott. Röhögtünk, és nem mentem. Fél óra múlva taktikát váltott, nem akartam elhinni! Fogta egyenként a játékokat, és Mikihez vonult, hogy felajánlja mindegyiket játékra. Szóval, ha te nem jössz, elcsábítom a barátod; tulajdonképpen elképesztően emberi, női (bocsánat) viselkedés.

Fotó: Csabai Kristóf / Dívány

Az egyik ismétlődő esemény, hogy mielőtt lefekszünk, én mindig elbúcsúzom Jankától, megsimítom, köszönök. Egy alkalommal megjöttek a fiamék Angliából, nagy családi élet, nyüzsgés, Manó. Janka emberszeretet-igénye tökéletesen kielégítve, aktívan vesz részt a társalgásban. Éjfél felé én elfáradok, elnézést kérek és lefekszem, de az ajtóm résnyire nyitva, sötét van. Úgy öt perc múlva puha lépteket hallok, nyílik az ajtó, Janka. Odajön az ágyamhoz és szabályosan puszit ad, megnyalja a homlokom, azután azonnal megy vissza a többiekhez.
Ez már valami!

Egyébként a hölgyek, saját feleségem is, sokkal érzékenyebbek az érzelmi kommunikációt illetően, mint mi, rideg férfiak. A minap hallottam, hogy a reggeli séta előkészületei közben Évi azt mondja Jankának: ne vágj pofákat, sietek. Tehát Janka pofákat vágott, lassúnak találta a készülődést. Ezek szerint a „pofavágás” is megtalálható az érzelmi repertoárjában. Érdekes, lehet, hogy bizonyos esetekben az etológia is genderfüggő, bár erre gondolni se merek. Alátámasztja az érdekes megfigyelést, hogy nemrégiben kiderült egy angol tanulmányból, a kutyáknak is vannak szemöldököt mozgató erős izmaik, amelyek a farkasoknál egészen gyengén fejlettek. Kutyáknál valószínűleg a háziasítás folyamán azért erősödtek meg, hogy elősegítsék az emberrel történő kommunikációt, kifejezőbbé tegyék a szemeket, meg feltehetően a pofavágást. Az ember mindig hallgasson a feleségére.”

Ha kedvet kaptál Janka történetének mélyebb megismeréséhez, ez az ajánló neked szól:

Csányi Vilmos: Édes Janka – Élet egy szabad kutyával

Csányi Vilmos etológusprofesszor Bukfenc és Jeromos után végre megírta harmadik kutyája, Janka történetét is. Az érdekes és sokszor kacagtató epizódokból egy kíváncsi, érzelemgazdag, társas interakciókra alkalmas élőlény képe rajzolódik ki előttünk, akinek sajátos elgondolása van a világról. Janka husky őseit meg nem hazudtoló módon szabad kutya, aki nem pusztán eligazodik az őt körülvevő környezetben, hanem igyekszik azt saját ízlésének megfelelően formálni is.

Csányi egy vérbeli tudós kíváncsiságával és nyitottságával jegyzi le kutyája kalandjait, hogy aztán bravúros könnyedséggel vezessen be bennünket az etológia kulisszái mögé, s világítson rá a megfigyeltek mögött rejlő tudományos magyarázatokra.

 

Kiadó: Libri
Ár: 2 999,- forint
A könyvet itt rendelheted meg

(Képek: Dívány.hu, Libri)

csányi vilmos édes janka könyv könyvajánló

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!