hirdetés

Miért világít a kutya szeme, ha sötétben rávetül a fény? Érdekességek az ebek érzékszerveiről

László Enikő

2022. április 8 - Forrás: Laura Aceti – Viola Autieri – Mariarosa Milazzo /Képek: Getty Images Hungary, Napraforgó Kiadó

Sokan nem gondolnák, de a kutyák számára a tapintás is fontos, nemcsak a hallás vagy a szaglás, esetleg a látás. Az ebek merőben máshogy érzékelik a világot, mint az emberek, ezért érdemes utánajárni, pontosan hogyan is teszik mindezt.

hirdetés

A kutyák szaglása köztudottan jó az emberekéhez képest. Hallásuk is kifinomult, látásuk azonban bizonyos szempontból gyengébb a miénknél. Elterjedt tévhit, hogy az ebek színvakok, ez azonban nem így van. Sokan pedig azért adnak nekik egészségtelen ételt, mert az finom. De ők nem úgy érzékelik az ízeket sem, ahogy mi. A következőkben a Legjobb barátunk, a kutya című könyvből idézünk, hogy megismerhesd kedvenced érzékszerveit.

Látás és hallás

„A kutyának nem a látás a legfejlettebb érzéke. A hallása viszont többszörösen felülmúlja az emberét, kétségtelenül ez az egyik erőssége.

A látás

A látása a szemében lévő kétféle receptor, a pálcikasejtek és a csapsejtek eltérő mennyisége miatt nem annyira jó, mint az emberé. A receptorok érzékenyebbek a fényre, rossz fényviszonyok között is lehetővé teszik a látást. A kutyának viszont kevesebb színlátásért felelős csapsejtje van, ezért kevésbé képes megkülönböztetni a színeket. Az éjszakai látást segíti a szem hátsó részén, a retina mögött elhelyezkedő fénylő réteg, az ún. tapetum lucidum. Ennek köszönhető, hogy a szemek „világítanak”, amikor sötétben rájuk vetül a fény.

A kutya és a színek

A fűre dobott piros labdát a kutya nehezen veszi észre, hiszen dikromatikus színlátása van (a három fő színből két színt lát, „két színt látásnak” nevezik) és csak a kéket és a sárgát különbözteti meg jól. Érdemes ezt figyelembe venni a játékok és a szabadidős tevékenységek kiválasztásakor.

A hallás

Kimutatták, hogy az alacsony hangokkal kapcsolatban az emberek és a kutyák hallási tartománya hasonló. Ahogyan azonban a frekvencia emelkedni kezd, a kutya hallása sokkal érzékenyebbé válik. Sőt, ha a távoli hangok észlelését is figyelembe vesszük, négyszeresen felülmúlja az emberét. A kutyafélék fejlődésük során kiváló hallásuknak köszönhetően a táplálékszerzésben is sikeresebbek lettek, hiszen meghallhatták a neszező kisemlősök hangját is. A kutyáknak készült, ultrahangokat használó „csendes sípok” csak nekünk csendesek, nekik nem, ők nagyon is jól hallják a hangját.

Hang és frekvencia

A kutya meg tudja különböztetni a különféle frekvenciákat: ez teszi lehetővé, hogy felismerje gazdája autójának hangját vagy a léptei zaját.

Szaglás, ízlelés és tapintás

A századok folyamán a kutya szaglása, ízlelése és tapintása rendkívül kifinomulttá vált, központi szerepet tölt be a valóságról alkotott képének kialakításában.

A szaglás

A szaglása több milliószor jobb az emberénél, hiszen az orra belső része és az agya szaglásért felelős területe tizennégyszer fejlettebb. Ráadásul az orra szaglóhámjában található, illatanyagok érzékeléséért felelős receptorok is érzékenyebbek. A kutyák többet is használják a szaglást, mint más fajok: tárgyak, személyek, helyek és fajtársak azonosítására is kiváló. Vannak olyan fajták, mint a szarvasgomba-kereső kutyák, a rendőrség kábítószer-kereső vagy robbanószer-kereső kutyái, amelyeket kimondottan ezért a képességért tenyésztenek. A kutyák ugyanis gyakran eredményesebbek az ilyen keresésekben az elektronikai eszközöknél.

Illatszert ne!

Amikor kölyökkutya érkezik a családba, egyáltalán ne vagy szerényebb mértékben használjunk illatszereket, így könnyebben megjegyzi a szagunkat, és felismer minket.

Az ízlelés

A kutya hajlamos szinte rágás nélkül lenyelni ételt. Ennek az az oka, hogy az ízlelőbimbók csekély száma miatt négylábú barátunknak nem valami fejlett az ízérzékelése. Az étel ízletességét sokkal inkább az illata, min az íze alapján ítéli meg.

A tapintás

A kutya teste különösen tapintásérzékeny, mindenekelőtt a bőre, a szőre és a nyálkahártyái. Tapintósejtjeinek eloszlása eltér az emberekétől. A tapintásérzékelésnek már születésüktől fogva egyedülálló jelentősége van, amikor a kölykök még vakok, ezért a tapintást használják arra, hogy megtalálják az anyjukat, akitől biztonságot és meleget kapnak. Később a gazdájuknak lesznek kifejezetten hálásak a simogatásokért. Az arcorron lévő szőrszálak, azaz a bajszok és a szemöldök tele vannak idegvégződésekkel: ezek segítségével érzékelik a tárgyak jellemzőit, hőmérsékletét – többek között az ételét is.”

Ha mindent tudni szeretnél legjobb négylábú barátodról, ez az ajánló neked szól:

Laura Aceti - Viola Autieri - Mariarosa Milazzo: Legjobb barátunk, a kutya

Ki ne szeretné a kutyákat? Évezredek óta társaink a mindennapokban, megosztjuk velük örömünket és bánatunkat, hű társaink. Ez a könyv segítségünkre lehet abban, hogy jobban megismerjük kedvenceinket, hiszen részletes információkat nyújt a gondozásukról, etetésükről, kiképzésükről és egészségükről, valamint leírást ad a legtöbb elismert fajtáról. Számos fénykép segít, hogy felismerjük az egyes kutyafajtákat, és abban is, hogy a fajták jellemzői alapján kiválaszthassuk a saját személyiségünknek és körülményeinknek leginkább megfelelő házi kedvencet.

 

Kiadó: Napraforgó

Ár: 5 990,- forint

A könyvet itt rendelheted meg.

érzékszerv könyv könyvajánló kutya érzékszervei kutya füle kutya hallása kutya ízlelése kutya látása kutya orra kutya szaglása kutya szeme kutya tapintás miért

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!