hirdetés

Miért hallgat a kutya a füttyszóra? Ezt vesd be a tréning során

Bodri Melissza

2021. július 28

A kutyák hívásának egyik legegyszerűbb módja az, ha a gazdi a nevét szólítja vagy füttyent neki egyet. Vajon miért hallgatnak az ebek a füttyszóra, és miért lehet hasznos a kutyasíp a tréning során?

hirdetés

Tudvalevő, hogy a kutyáknak nagyon érzékeny és fejlett a hallása. A bundás jószágok a 65 ezer hertzes hullámokat is képesek érzékelni. Ehhez képest az ember hallása jóval kezdetlegesebb. Az éles füttyszó hangtartományának frekvenciája körülbelül 20 ezer Hz, mely az emberi hallás felső értéke. Az eb tehát olyan hangokat is hall, amelyet mi nem is érzékelünk. Ezek után nem meglepő, hogy a kutyák jobban reagálnak a magasabb hangokra, amelyek felkeltik az érdeklődésüket. A tréningek során ezért van olyan, aki kutyasípot is alkalmaz, hogy a kiképzés hatékonyabb legyen.

A kutyasíp eredete

Az első kutyasípot 1876-ban találta fel Sir Francis Galton brit tudós. Az aprócska tárgy eredeti célja az emberi hallás tesztelése volt. Ám Galton hamar rájött arra, hogy a szőrös négylábúaknak elképesztő hallása van, és nagyon jól érzékelik a magas hangokat. Kísérletéhez nem csupán kutyákat tesztelt, egy állatkertbe is ellátogatott, hogy vizsgálja a különböző élőlények hallásának érzékenységét. A névadójáról elnevezett sípot még ma is használják, jellemzően kutyák trenírozása során.

Sir Francis Galton, a kutyasíp feltalálója.

Mire való a kutyasíp?

Az átlagos kutyasípok hangjai 16 és 22 ezer hertz közötti tartományba esnek, melyek könnyedén megragadják kedvenced figyelmét. Van olyan gazdi, aki kifejezetten csak arra használja, hogy magához hívja a négylábút, például ha az túl messze merészkedett a szabadtéri séta során. Emellett kiképzők, vadászok, rendőrkutyákkal dolgozók is hasznát veszik.

Léteznek olyan sípok, amelyeket a gyártók kifejezetten hobbiállatok részére szánnak, de speciális eszközök is. Nagyon sok méretű, formájú, anyagú, hangzású sípot lehet manapság beszerezni, a legkülönbözőbb árkategóriákban. Ezért ha bizonytalan vagy, hogy melyik típus való neked, kérd ki szakértő tanácsát.

Ezeket jó, ha tudod

Akárcsak a füttyszó, a síp hangja is felkeltheti az eb kíváncsiságát. Ám nagyon fontos a következetesség, a megfelelő kiképzés. Ugyanis előfordulhat, hogy belefújsz a sípba, ám az eb továbbra is ugat, vagy nem úgy reagál, ahogyan azt te elvárod. Másrészt nem szabad túl gyakran használni az eszközt, mert az állat számára kellemetlen lehet vagy akár hatástalanná is válhat. Ezért nagyon fontos, hogy alkalmazása előtt fordulj egy kutyakiképzőhöz, aki hasznos tanácsokkal láthat el téged.

Praktikus tippek a tréninghez

A kutyasíp elsősorban arra való, hogy megragadja az állat figyelmét. Ha az eszköz megszólaltatása után az eb abbahagyja az ugatást, csaholást és csak rád figyel, akkor dicsérd meg. Ám ha továbbra sem rád koncentrál, próbáld elérni, hogy mégis feléd összpontosítson. Amennyiben elnyerted az érdeklődését, jutalmazd meg. Ha már a behívás is sikeres a kutyasíp használata által, és kedvenced sípszóra odamegy hozzád, akkor is részesítsd elismerésben.

Egy idő után akár szavak nélküli parancsra is hallgathat az állat, ehhez azonban az kell, hogy mindig add világosan értésére, hogy mit vársz el tőle! Ha azt szeretnéd, hogy füttyre, sípszóra menjen oda hozzád vagy üljön le, akkor sokat kell gyakorolnotok. Sohase büntesd, és ismételd meg többször a gyakorlatokat, hogy biztosan rögzüljön! A lényeg, hogy tudatosuljon a kutyában az, ha sípszót hall, akkor az adott feladatot végre kell hajtania.

Kutyasíp helyett egy sima füttyszó által is lehetsz hatékony. Praktikus módszer, ha megtanítod az állatot arra, hogy egy sajátos füttyögésre hallgasson, így a behívás, a figyelemfelkeltés is egyszerűbb lehet ezáltal. A tréning során meg kell tanulnia, hogy ha fütyülsz neki, akkor oda kell mennie hozzád. Ha jól végezte dolgát, mindig méltányold csemegével, simogatással, így a négylábú ezáltal a hangot a jutalommal társíthatja.

(Képek: Getty Images Hungary)

füttyszó fütyülés kutya behívása kutya hallása kutya hívása síppal kutya nevelése kutya tanítása kutyasíp

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!