hirdetés

Miért támadják meg olyan gyakran a kutyák a bicikliseket?

Hangai Lilla

2023. június 20 - Képek: Getty Images Hungary

Számos kutyánál megfigyelhető, hogy a kerekeken guruló járművekkel hadilábon áll. Ezek közül is kiemelkedik a bicikli. Rettentően frusztráló lehet ez a viselkedés a gazdi számára, valamint potenciális veszélyt jelent így a kerékpározókra. Arról nem is beszélve, hogy a kutya is szenved ettől!

hirdetés

Mi lehet az oka annak, ha a kutya megtámadja a biciklit, a biciklizőket? Erre keressük ma a választ és persze arról is szó lesz, hogy mit tehetsz ellene.

Ha a kutya mindig megtámadja a biciklit, az borzasztóan veszélyes.

A viselkedés gyökere: ezért támadja meg a kutya a biciklit

Mint ahogy a kutyák viselkedését tekintve szinte minden, ez a zavaró magatartás is ösztönös. Nem számít milyen fajta az eb, és néha még az sem, hogy a képzésére, tanítására mennyi energiát és időt szánt a gazdi más területeken.

Amikor kedvenced meglát egy biciklit maga mellett elszáguldani, a ragadozó ösztöne azonnal rákapcsol, és olyan elánnal és lelkesedéssel akar a „préda” nyomába eredni, mintha csak egy mókust vagy macskát kellene elfognia. Számukra igen apró a különbség ilyen esetekben, és a higgadtság is ismeretlen fogalommá válik ezekben a pillanatokban. Itt jön képbe a gazdi! Annak ellenére, hogy ez egy természetes késztetés, még nem jelenti azt, hogy hagynunk kell, hogy megéljék, ugyanis rettentően veszélyes „hobbi” ez.

A másik ok, amiért ez előfordulhat, hogy a négylábú nem megfelelően, vagy nem volt szocializálva a bringák tekintetében, esetleg volt vele kapcsolatban valamilyen negatív élménye, ami miatt reaktívvá vált. A reaktív és agresszív kutya közötti különbségről itt írtunk. A cikk tartalmaz számos hasznos tanácsot arra vonatkozóan is, hogyan érdemes viszonyulni egy reaktív kutyushoz.

A helyzet kezelése nem lesz egyszerű! Rengeteg türelemre és gyakorlásra lesz szükség, de nem lehetetlen vállalkozás. Mutatjuk máris, hogy mit tehetsz!

Az engedelmesség a kulcs

Remek trükk, hogy otthon, egy bicikli mellett gyakoroljátok az engedelmességet. Természetesen itt se feledkezz meg a simogatásról, dicséretről, jutalomfalatokról! Gyakoroljátok az „Ül!” és „Marad!” parancsokat, főleg az utóbbit. Ugyan valóban az egyik legnehezebb parancsszó, mégis elengedhetetlen a magabiztos használata, ugyanis életeket menthet. Valószínűleg ez a legtöbb kutyának nem jelent majd különösebb problémát, de érdemes pozitívan megalapozni a képzést.

Gyakoroljátok a pórázon való sétálást

Kasza-Pirka Ildikó tréner ebben a közérthető videóban elmagyarázza és kis segítőjével, Tofival meg is mutatja, hogyan kell pórázra szoktatni a kutyát. Ha otthon begyakoroltátok, ideje élesben is tesztelni a tanultakat, ugyanis nemcsak meg kell szokni azt a pórázt, de sétálni is tudni kell vele. Ahhoz, hogy kedvenced ne őrüljön meg egy bicikli látványától, neked is higgadtnak és nyugodtnak kell lenned közben! Igyekezz számára az élményt sok dicsérettel és jutalomfalattal pozitívvá tenni.

Az a legjobb taktika, ha megkérsz egy barátot vagy családtagot, hogy kísérjen el benneteket biciklivel, vagy találkozzatok egy nyílt, nem városi környezetben, ahol először így nem idegeneken fog csapódni az eb „lelkesedése”.

A megfelelő eszköz kiválasztása szintén nagyon fontos! A hám és a nyakörv között az a lényeges különbség, hogy a hám használatával nagyobb esély van arra, hogy húzzon a kutya, ugyanis erre lett kifejlesztve.

A gyakorlás meghozza az eredményeket!

A konzisztens tréning a legfontosabb

Megtanulta kedvenced, hogyan kell sétálnia a pórázon, és már a behívásnak is hibátlanul engedelmeskedik. Megvannak az alapok. Már gyakoroltatok „nem éles” helyzetekben, és ha úgy érzed, hogy készen áll rá, ideje kivinni a „forgalomba”. A sok gyakorlás, tanulás elvész, ha valódi környezetben nem tesztelitek a kutya hozzáállását.

A legfőbb, hogy maradj nyugodt, legyen nálad jutifali a pozitív megerősítéshez, és bízz abban, hogy mindent tud a kedvenced, amire szükségetek van ahhoz, hogy simán menjen a helyzet. Persze előfordulhat, hogy nem megy minden egyből a nagykönyv szerint, de minél többet kerül kapcsolatba biciklivel, annál kevésbé fogja felizgatni. Ne ess abba a hibába, hogy úgy tűnik, minden okés, így megfeledkezel arról, hogy újra és újra kitedd biciklik látványának négylábú barátodat.

Ha azonban úgy érzed, hogy minden tőled telhetőt megtettél, mégsem változott semmi, javasoljuk, hogy keress fel egy trénert. Nincs reménytelen eset!

behívás bicikli biciklizés kutyával kutya behívása kutya megtámadja a biciklit kutya sétáltatása pórázon kutya tanítása kutya vadászösztön kutyasétáltatás laza pórázon kutyatréner reaktív kutya szocializáció tréner tréning tréning jutalomfalattal

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!