hirdetés

Innen tudhatod, hogy kedvenced reaktív: egyes kutyák érzékenyebbek társaiknál

Szénási Szimonetta

2023. március 14 - Kép: Getty Images Hungary

Tudod, mit jelent a reaktív kutya kifejezés? Állatorvos magyarázza el, miért ilyenek ezek az ebek, és gazdaként mit tehetsz, hogy könnyebb legyen az életetek.

hirdetés

Reaktívnak nevezzük azokat a kutyákat, akik egy normális hétköznapi ingerre – egy idegen emberre, egy másik kutyára, egy szemeteskukára, stb. – normálisnál erősebben, fokozottan reagálnak – fogalmaz dr. Balatonyi Lilla állatorvos, író, aki nemcsak a rendelőben, de könyvekkel és rövid videókban is segít a gazdiknak kedvencük gondozásában. Az alábbiakban a reaktivitással foglalkozó kisfilmek tartalmát összegezzük, a jelenség magyarázatától kezdve a mögöttes okokon át a megfelelő tréningig.

Dr. Balatonyi Lilla

Több mint izgatottság

Ahogy a doktornő is hangsúlyozza, a reaktív eb nemcsak szimplán izgatott lesz a kiváltó inger láttán, hanem egy másik tudatállapotba kerül, ha a reaktivitása tárgyával találkozik. Gyakori a remegés, a nyálzás, lihegés, az adott dologra való merev fixálás, a morgás és a hörgés, az ugatás, a levegőbe ugrálás, vagy akár bevizelés, sőt hányás is.

Ebből az állapotból nehéz kizökkenteni az ebet, és akár a harapásig is fajulhat a helyzet – figyelmeztet az állatorvos. Mindezek után egyértelmű, hogy a reaktivitást muszáj komolyan venni, és segíteni az ilyen típusú állatokon, hogy nekik is, gazdájuknak is könnyebbek és örömtelibbek legyenek a mindennapok.

Mi válthat ki túlzott reakciót egy kutyából?

Mint a szakember is elmondja, nem csak akkor hívunk reaktívnak egy kutyát, ha az a többi négylábúra reagál intenzívebben. A kiváltó tényezők listája igen hosszú, ezeket veszi sorra dr. Balatonyi Lilla (a teljesség igénye nélkül, hiszen lehetnek további dolgok is, amiktől kibillenhet az eb.)

A reaktivitás kiváltói lehetnek: az autók, a kis fehér kutyák, a nagy fekete kutyák, általában a többi kutya, a rolleresek, a kalapot viselő emberek, a futók, a gyerekek, a szakállas emberek, a biciklik és a biciklisek, a rolleresek, az esernyők, az idősebb emberek, sőt a pórázon való sétálás is.

Miért válik egy kutya reaktívvá? Tévedés, hogy a gazda hibája!

Az állatorvos tapasztalata szerint sajnos még a kutyások között is él az a tévhit, miszerint egy reaktív kutya a gazdája miatt vált azzá. Tipikus jelenet, ha például egy eb ugatva reagál egy másik jószág felbukkanására, vagy egy mellette elhaladó gyalogosra, hogy „csak meg kellene nevelni”. Ezzel pedig a gazdára terhelik a felelősséget, miszerint ő nem nevelte megfelelően/eleget a kedvencét. Sokszor elhangzik még a „látszik, hogy nem a gazda a főnök” megállapítás is, szintén hibás elgondolást tükrözve.

Ezzel szemben a reaktivitás kialakulása igen összetett, sok tényezőből álló folyamat. Nagyon rossz álláspont a kutyatartót hibáztatni, aki ráadásul többnyire minden erejével azon fáradozik, hogy segítsen a kutyáján – figyelmeztet erre dr. Balatonyi Lilla is.

Faktorok, amelyek befolyásolják a reaktivitás kialakulását:

  • Kölyökkori élmények
  • Egészségügyi állapot: a krónikus betegségek, amelyek tartós fájdalommal járnak, reaktívvá tehetik az ebet. Ilyen probléma lehet a fülgyulladás, az ízületi gyulladás, a különféle fogproblémák, a hátfájdalom, valamint a hasfájás. Ezeken felül a pajzsmirigyhormonok kóros szintje, továbbá a látás- és hallásromlás. Ha kedvenced viselkedése megváltozik (főleg, amikor ez nagyon hirtelen következik be), illetve érzékenyebb lesz a környezetére, akkor első lépésként mindenképp vidd el állatorvoshoz, hogy kizárhassa a háttérben esetlegesen megbújó egészségügyi problémákat!
  • Környezet (mint tartási körülmények, élettér, stb.)
  • Rossz tapasztalatok
  • Fajta: bármelyik kutya válhat reaktívvá, de egyes fajták hajlamosabbak rá. Nézzük, melyek!
  1. juhász- és pásztorkutyák: ezeket a kutyákat eleve arra tenyésztettek, hogy a legapróbb rezdülésekre is érzékenyen reagáljanak, és életük nagy részét munkavégzéssel, haszonállatok közt töltsék. Ilyen fajta a német juhászkutya, az ausztrál juhászkutya, a border collie, az ausztrál pásztorkutya, a corgi, valamint a belga juhászkutya.
  2. bull típusú kutyák: a bull típusú fajták az úgynevezett „bull-baiting” kutyáktól származnak, akiknek a feladata az volt, hogy szarvasmarhát vagy egyéb nagy testű állatot, például medvét a fejüknél megfogva egy helyben tartsanak. Egyes harciasabb, jó küzdőképességű egyedet pedig szelektáltak. Bár a tenyésztési célok azóta megváltoztak, ezek a kutyák gyakran még mindig érzékenyebben reagálnak más állatokra, kutyákra (ám az emberekkel többnyire barátságosak.)
  3. kistestű fajták: a kisebb jószágok méretükből adódóan félénkebbek, emiatt intenzívebben reagálnak a környezeti tényezőkre. Egy aprócska csivava vagy yorkshire terrier számára az őt körülvevő világ hatalmasnak, emiatt gyakran fenyegetőbbnek tűnik.

Mit tehetsz reaktív kutyusodért?

Először is vidd el négylábúdat a már említett állatorvosi kivizsgálásra. Ha valamilyen egészségügyi baj áll a reaktivitás hátterében, azt kezelni kell! Emellett egyes kutyáknak akkor is szükségük lehet gyógyszeres segítségre, ha nem betegség váltotta ki a viselkedést. Ez segíti a további nevelési folyamat sikerességét.

A reaktív kutyák tréningje általában hosszadalmas, ami sok empátiát igényel a gazda részéről. Emellett azzal is tisztában kell lenned, hogy ez egy hullámzó folyamat, könnyebb-nehezebb periódusokkal.

A dekompressziós, azaz a gőzkieresztős séták fontosságáról is beszél a doktornő:

Hogy se neked, se a kutyádnak ne legyen kudarcélménye, mindig kis célokat tűzz ki magatok elé! Például azt, hogy négylábúd képes legyen tombolás nélkül elsétálni az út túloldalán álló másik eb mellett. Fontosak a részsikerek!

Ha trénerrel szeretnél dolgozni, csak olyat válassz, aki nem alkalmaz averzív módszereket (mint a fojtó- vagy az elektromos nyakörv), és nem büntetéssel akarja nevelni a kutyát (ez ugyanis hibás és káros hozzáállás!)

A megfelelő motiváció is nagyon fontos. Dr. Balatonyi Lilla az élelemmel való motiválás eredményességét hangsúlyozza. Az alábbi videóban segít abban, miként javíthatod az ebnek az ételhez való kapcsolatát:

Ismerd meg kedvencedet! Figyeld meg, milyen helyzetek vagy tényezők váltják ki belőle az intenzív reakciót. Tanulmányozd a testbeszédét, hogy már a legapróbb rezdüléséből tudd, hogy érzi magát. Tapasztald ki a határait, hogy meddig lehet „elmenni vele” egy adott szituációban, amitől még nem készül ki. Gazdaként te vagy a legfontosabb személy kutyád életében, egyszersmind te ismered a legjobban. Ha jól olvasod a jeleit, hatékonyabban tudsz rajta segíteni, és hamarabb túljuttok a nehézségeken!

állatorvos bull típusú kutya kis testű kutya kölyökkor kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya és gazda kutya reakciója fajtársra nevelés pásztorkutya pásztorkutyák reaktív kutya séta tréning tréning jutalomfalattal viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink