hirdetés

Sokkoló felismerés: 5 kutyatípus imádnivaló reakciója az állatorvoshoz menet

Szénási Szimonetta

2023. április 18 - Képek: Getty Images Hungary

Egyes kutyák kifejezetten utálnak állatorvoshoz menni, és mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy megússzák a látogatást. Videón mutatjuk a legtipikusabb elkerülési stratégiákat. Készülj, nagyon vicces lesz!

hirdetés

Kedvenced hogy áll az állatorvossal? Ha szereti, vagy legalábbis gond nélkül letudjátok a viziteket, akkor hálás lehetsz. Ugyanis egyes kutyákat a teljes pánik fog el, ha csak megneszelik, hova készül velük a galád gazda. Az alábbi videó jól szemlélteti, melyek a jellemző reakciók és megúszós próbálkozások a négylábúak részéről.

1.) Akiket vontatni kell

Az egyik alapvető próbálkozás a megszeppent négylábúak részéről az ellenállás. Ők azok, akiket a gazdinak szó szerint be kell húznia a rendelőbe, sőt néha már a parkolóban kezdődik a birkózás, hiszen az okos jószág már az épületet látva heves ellenállásba kezd: „engem oda ugyan be nem viszel!

Többnyire üggyel-bajjal sikerül bevonszolni a makacs négylábúd a doktor elé, ám van, hogy teljes kudarcba fullad az akció. Ilyenkor a gazdának muszáj ölbe kapnia az ellenállót – ezzel csak akkor van gond, ha egy jól megtermett jószágról van szó. Ilyenkor bizony kell az izomerő is! Mindkét esetre van példa az alábbi videóban:

2.) Akik segítségért kiáltanak

Szintén sokat látott jelenség a kocsiutat végigvonyító, vagy a rendelő ajtajában riadót fújó eb. Ők azok, akik a szemtanúk segítségéért fohászkodnak, bízva abban, hogy valaki megmenti őket a rájuk váró borzalmaktól.

3.) Akik sokkot kapnak

Humorosság szempontjából kiemelkedő csoportot alkotnak azok a kutyák, akik a felismeréstől egyszerűen sokkot kapnak. Ők azok, akik kimeredt szemekkel, arcukra fagyott döbbenettel, szemmel láthatóan teljesen magukon kívül ülnek az autóban, vagy az állatorvosi rendelő várójában.

4.) Akik halottnak tettetik magukat

Egyes jószágok az oposszumok stratégiáját követve egyszerűen halottnak tettetik magukat, amint megneszelik a közelgő bajt, bízva abban, hogy így a gazdi csak nem hurcolja őket a doktor elé.

5.) Akik harcolni is képesek

Végül ejtsünk pár szót a harciasabb ebekről, akik nem adják olcsón magukat. Ők azok, akik a trükközés helyett a nyílt ellenállást választják, és akár a szeretett gazdival is harcba szállnak, csak elkerüljék a rettegett orvoslátogatást. Természetesen nem komoly támadásról beszélünk – ahogy ez a videón is látszik –, sokkal inkább egy makacs gyerek dacos indulata és komolytalan, ám heves ellenkezése jelenik meg ezekben a kis vircsaftokban. Csipkelődés, kis morgás, elszaladás, bújkálás szerepelnek a palettán.

Mit tegyél, hogy ne legyen kínlódás az állatorvos-látogatás?

Az említett reakciók kívülről nézve mulattatóak ugyan, ám egyrészt átélni őket gazdaként nem mindig ilyen szórakoztató, másrészt az állatnak se jó, ha minden egyes vizit alkalmával át kell élnie a pánikot. Ezért fontos, hogy már a kezdetektől próbáld kellemes élménnyé változtatni számára az orvoslátogatásokat. Ha még pici a kedvenced, az is jó stratégia, ha először csak ismerkedni mentek el a rendelőbe, ahol egyelőre semmit sem csinálnak vele. A kedves fogadtatás mindenképp jó élményként raktározódik el a fejében. Egy-két finom falattal is ráerősíthetsz a pozitív hatásra.

Ha már nagyobb a jószágod, és nem igazán szereti az orvosi kontrollokat, nála is bevetheted a jutalomfalatot mint motiváló eszközt. Emellett az is segíthet, ha a vizsgálat napján több figyelmet szentelsz az ebnek. Előtte és/vagy utána sétáljatok egy nagyot, játsszátok a kedvenc játékait, kapjon a megszokottnál simogatást. Ha pedig nagyon elharapódzott a helyzet, és valóban kínlódás minden egyes alkalom, akkor keress fel egy szakembert – kutyapszichológust, trénert, kiképzőt –, aki egyrészt fel tudja tárni, mi áll a rettegés hátterében, másrészt abban is tud segíteni, hogy megszűnjön a félelem és a heves ellenállás.

állatorvos állatorvosi vizsgálat állatorvosi vizsgálatok gyakorisága félelem félős kutya fóbia jutalomfalat kontroll kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya nyüszít kutyapszichológus nevelés pánik sírás szorongás szorongó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink