hirdetés

Ahogy megcsörren a mobil, már vonyít is a kutyád? Érdekes ok áll a jelenség hátterében

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 19 - Képek: Getty Images Hungary

Az teljesen érthető, hogy a kutyák a hangjukkal (is) kommunikálnak egymással. De vajon miért van az, hogy legtöbbször a telefon csörgése is heves vonyítást vált ki belőlük? Oka van a hangos reakciónak!

hirdetés

Nálatok is gyakran vonyít a kutya, ha valakinek megcsörren a mobilja? Sokszor a zenére is így reagál? Összegyűjtöttük, milyen okokból kezdenek hangoskodni kedvenceink.

Nem az ősök vére szólal meg!

Elsőre logikusnak tűnne, hogy a kutyák a farkasok örökségét viszik tovább a vonyítással. Pedig nem ez az oka! Egyes kutyafajták – mint a szibériai husky vagy a csehszlovák farkaskutya –, ugyan jobban őrzik az ősi jegyeket, így többet is vonyítanak, de nem ez az alapja mindennek.

1.) Zavar a rendszerben

A legtöbbször valamilyen zavaró tényező áll a háttérben. Ez lehet a mobil csörgése, az állat feje felett elhúzó helikopter zúgása, de gyakran a közelben elvonuló mentő szirénája készteti vonyításra a jószágokat.

A telefon csengése egyrészt váratlan, másrészt hangos, ezáltal zavaró kedvenced számára. A hirtelen megszólaló csengőhangot oda nem illőnek érzékeli.

2.) Jelzés gyanánt

Másrészt az is lehet, hogy vonyításával a hívásra szeretne figyelmeztetni téged. Ugyanis a kutyák erre is képesek: jelzik a gazdinak, ha valami figyelemreméltó vagy váratlan esemény történik a közelben. A betolakodót is gyakran jelzik vonyítással az ebek, míg a vadászkutyák a zsákmány helyét mutatják meg így.

3.) Izgalom

Kedvenced a telefoncsörgéstől könnyen izgalomba is jöhet, ami szintén gyakori oka a hangos vonyításnak. Az ebek az izgatottságot, de a heves jókedvet is levezethetik a hangadással.

4.) Ha fájdalmában vonyít a kutya

Másik nyomós ok a vonyításra a fájdalom. Ami teljesen érthető! Az emberek is sírnak, sőt üvöltenek, ha fizikai sérelem éri őket.

5.) Magányos, vagy szeretetre vágyik

Sokszor azért vonyít a kutya, mert túl sok időre hagyták magára. Ugyanígy jelezheti azt is, hogy több szeretgetésre vágyik.

6.) Bezárva érzi magát

Ha kutyád túl szűkösnek érzi a helyét, vagy csak gyakrabban szeretne kimenni, sokszor vonyítással jelzi.

7.) Melege van

A túl magas hőmérséklet is diszkomfortézetet kelt az állatban, amire szintén reagálhat vonyítással.

8.) Valamit szeretne

A vonyítás oka lehet a hiányérzet is: lehet, hogy kedvenced kevesli a közös játékot, de könnyen megeshet, hogy kifogyott a víz az itatójából.

9.) Szerelem a levegőben

A hímeket gyakran a levegőben szagolható feromonok késztetik vonyításra.

10.) Katasztrófa előtt

Több kutatás is megerősítette, hogy a kutyák megérzik a katasztrófák, például a földrengés közeledtét. Ezt gyakran vonyítással jelzik.

Mi a helyzet a Holdra üvöltő kutyákkal?

Tipikus ábrázolása négylábú barátainknak, amint épp a Holdat ugatják. Biztos a te szemed előtt is megjelent, amint a nagy, fényes, sárga gömbre nézve vonyít a kutya fekete sziluettje. Pedig ez csupán városi legenda, a kutya egyszerűen csak felemeli a pofáját ugatás közben, hogy messzebbre jusson a hangja. A vonyítás oka pedig a fentebb felsoroltak bármelyike lehet.

A halál közeledtét sem érzik

Ugyanígy mítosz csupán, hogy a kutyák megérzik, ha valaki meg fog halni, és vonyítással figyelmeztetik erre az illetőt. Az azonban igaz, hogy gyászolni képesek. Szomorúságukban gyakran ugatnak vagy nyüszögnek, így fejezve ki a gazdájuk elvesztése felett érzett fájdalmukat.

Mit tegyél, ha vonyít a kutya?

Ha társad a magány miatt üvölt, fontos tudatni vele, hogy nem hagytad el. Ilyenkor kerülj minden drámai gesztust, mint az ölelés vagy a túl heves kézmozdulatok. Helyette maradj higgadt, ezzel nyugtatva meg kedvencedet is.

Az is hasznos lehet, ha hagysz neki egy-két játékot, hogy elterelje a figyelmét, amíg vissza nem érsz.

Ha úgy tűnik, a bezártságérzet lehet a vonyítás hátterében, keress jószágodnak tágasabb, napfényesebb helyet a lakásban, és vidd ki gyakrabban sétálni. A megfelelő hőmérséklet biztosításához ügyelj arra, hogy a helyiség jól szellőzzön!

kutya hangjelzései kutya jelzések kutya vonyítás magány magányos kutya ugat ugatás ugatás jelentése vonyító kutya zavaró hangok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!