hirdetés

Így jelzi a kutyád, ha rettentően hiányzol neki, amikor nem vagy vele – Fontos, hogy segítsd a magány leküzdésében

Ferenczi Deborah

2022. július 1 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy vajon a kutya hiányol-e téged, amikor elmész otthonról? Vajon rosszul érzi magát ilyenkor, esetleg folytonosan várakozik annak reményében, hogy mielőbb hazaérsz?

hirdetés

Az alábbiakban 7 olyan egyértelmű jelet, illetve viselkedési mechanizmust mutatunk, melyek arra utalnak, hogy a kutyádnak nagyon hiányzol, amikor nem vagy otthon.

1. Az ajtó vagy az ablak mellett ül, mikor megérkezel

Természetesen előfordulhat olyan is, hogy bizonyos kutyák kizárólag a maguk szórakoztatása végett ülnek az ablakban, és nézik a járókelőket. Ám abban az esetben, ha ez egyébként nem gyakori viselkedés kedvencednél, akkor bizonyosan téged vár, mikor térsz végre haza.

2. Személyes dolgaiddal alszik

A házi kedvencek sokszor vonzódnak az illatunkhoz. Ezért sok esetben előfordulhat, hogy például az eb a cipődnél alszik, vagy ellopja a zoknidat, esetleg a pólódat, és ahhoz bújik. Ez egyértelműen arra mutat, hogy nagyon szeretne a társaságodban lenni.

3. Követ téged a ház körül

Ha a kutyád valóban szenved hiányodtól, akkor gyakori jelenség, hogy amikor érzékeli, hogy készülsz elindulni otthonról, elkezd követni téged szinte mindenhova. Ilyenkor biztos lehetsz abban, hogy az ebed nagyon nem örül annak, ha el akarod hagyni az otthonod.

4. Nyüszít, amikor indulni készülsz

A kutya aggódó nyafogása közvetlenül azelőtt kezdődik, hogy kilépnél az ajtón. Ilyenkor felerősödik a rossz érzés, amikor megfogod a pénztárcádat, vagy a táskád, esetleg megcsörren a kulcsod. Gyakori a hanghatás mellett az ásítás, az ajtó kaparása is.

5. Boldog, amikor hazaérsz

Erőteljes jele annak, hogy ebednek borzasztóan hiányoztál, ha nagyon izgatottan reagál a hazatérésedre. Ilyenkor elképzelhető, hogy rád ugrik, vagy hangosan vakkant, esetleg odaviszi hozzád a személyes játékait. Ezt mind azért teszi, mert így üdvözöl otthon.

6. Nem eszik, amíg távol vagy

A hiány egyik legszembetűnőbb jele, ha a kutya képtelen addig ételt fogyasztani, amíg nem érsz haza. Ezzel tulajdonképpen azt akarja üzenni, hogy hiányod szinte elviselhetetlen számára. Ha ez hosszú távon fennáll, mindenképpen kérd szakember segítségét.

7. Depressziós a távollétedben

Az alapvetően lehangoltságra nem hajlamos kutyák is borzasztóan tudnak szenvedni a magánytól abban az esetben, ha egyedül vannak otthon, és hiányolják a gazdájukat. Az ilyen jellegű depresszió jelei lehetnek a következők:

  • egész napos alvás
  • kedvtelen heverés
  • nyöszörgés
  • letargia

Fontos, hogy megkülönböztesd a természetes hiányt a szeparációs szorongástól. Amennyiben pedig az utóbbi jeleit tapasztalod, akkor érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis valószínű, hogy szenved az állat.

hogyan szeret a kutya kutya ragaszkodása kutya szeparációs szorongás kutya szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!