hirdetés

A kutya gazdája iránt érzett szeretete semmihez sem fogható: 6 tudományos tény, hogy miért kötődnek ilyen mélyen hozzánk

Ferenczi Deborah

2022. augusztus 1 - Képek: Getty Images Hungary

Napjainkra már sokkal kevésbé vitatott tény az, hogy a kutyák valóban képesek emberi érzelmek megélésére, illetve megértésére. Kezdetben az etológia teljesen elvetette az ilyesfajta felvetéseket, azonban az idő elteltével számos olyan jelentőségteljes kutatás készült, mely megalapozta azon feltételezéseket, amik állították, hogy az ebek képesek olyan érzések megélésére, mint a szeretet, a ragaszkodás vagy az öröm.

hirdetés

A tudósok többnyire egyetértenek abban, hogy körülbelül 10-30000 évvel ezelőtt történt az ebek háziasítása, és azóta minden kultúrában, mitológiában és a mindennapi életben is jelentős szerepet játszanak. Sőt, a 2013-as kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy ez idő alatt a két faj genetikailag alkalmazkodott egymáshoz. Ez pedig egy olyan erős szeretetviszonyon alapul, mely egy mély, és erős kötődést hozott létre ember és kutya között.

A szeretet kémiai bizonyítékai

Egy 2015-ös japán tanulmány szerint a kutyák és az emberek közötti mély szemkontaktus egy olyasfajta kémiai reakciót alakít ki, mely hasonló a szerelmesek tekintetváltásával. Tehát olyan hormonokat termel, amik felelősek azért, hogy az egymásra nézés által képesek legyenek mély kötődés kialakítására. Ami viszont ennél érdekesebb, hogy ugyanezt a kísérletet elvégezték farkasokkal is, azok viszont sokkal ritkábban néztek az emberek szemébe. Ezenfelül oxitocin sem szabadult fel a szervezetükben a cselekedet közben. Tehát mondhatni, ez egy speciális jelenség a kutyák esetében.

A szeretet agyban történő bizonyítékai

Gregory Berns szintén hasonló következtetéseket vont le, miközben az ebek agyát vizsgálta MRI segítségével. Ugyanis egy 2014-es tanulmányban kimutatták, hogy a kutya agya másképp reagál, amikor megszagolja a gazdáját, mint amikor egy számára közömbös ember illatát érzi meg. A gazdájuk aromájától minden esetben a jutalomrendszerük kezdett világítani, ami arra utal, hogy nemcsak a gazdi látványa, de a szaga is örömöt okoz a kutyusoknak.

Értik az emberi érzelmeket, és gyakran utánozzák is azokat

Egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy a kutyák fel tudják ismerni az emberi érzelmeket, és azokra képesek megfelelően reagálni. A kutatók boldog és szomorú arcokat mutattak a kutyusoknak, majd ezekhez való hangokat összekeveredve lejátszották nekik. Az eredmény megdöbbentő volt, ugyanis az ebek pontosan tudták, hogy melyik hang melyik érzelemhez tartozik. Ez is bizonyítja azt, hogy különleges kötelék van a kutyák és az emberek között, hiszen a legtöbb állat nem tudja értelmezni az emberi érzelmek széles skáláját.

Amit éreznek, az hasonló a szerelemhez

Jules Howard író és kutató arra a következtetésre jutott, hogy az állatok érezhetnek a gazdájuk iránt olyan mértékű rajongást, mely szerelemnek mondható. Szerinte ez mély és különleges kapcsolat sokkal több, mint puszta ragaszkodás. Sokkal inkább értelmezhető igaz szerelemnek. A kutyaagy érzelmi központjai hasonlóképpen reagálnak, mint az emberi agy, amikor valaki a szerelmével találkozik. Ugyanazok a hormonok és neurotranszmitterek, amelyek a szerelmespárok esetében egyfajta érzelmi hullámvasútat alakítanak ki, emelkednek meg a kutyákban a tulajdonosukkal való interakciók során. Jules szerint ez a fajta kötődés sokkalta mélyebb és intenzívebb, mint egy egyszerű ragaszkodás. Éppen ezért a kutyák szeretetét nem szabad elbagatellizálni, hiszen valóban létező dologról van szó.

Ragaszkodik, mint gyermek az anyjához

Hatalmas áttörést ért el a magyar kutatócsoport, amikor az ELTE Etológiai Tanszékén azt vizsgálták, hogy miként ragaszkodik a kutya a gazdájához. Arra a következtetésre jutottak, hogy úgy, ahogyan egy csecsemő az anyjához. Valójában ez az egyik legmélyebb kötelék, mely kialakulhat, tehát az erre való hasonlóság igenis egy nagyon mély viszonyon alapul. Ami pedig még ennél is csodálatosabb, hogy bár az emberek kinövik ezt a fajta ragaszkodást legkésőbb 4 éves korukra, az ebeknél ez egy életen át tartó, soha véget nem érő állapot.

A hűség, ami a halálon túl is elkísér

Végezetül a legegyértelműbb bizonyítéka annak, hogy ember és kutya között milyen mély kapcsolat van az, hogy annyira hűségesek, hogy számos történetet lehet arról hallani, hogy még a gazdájuk halála után is várták haza minden egyes nap, éveken keresztül szeretett tulajdonosukat. Hát kell ennél nagyobb bizonyíték a szeretetre? Hiszen az igaz szeretetnek a legfőbb bizonyítéka az, hogy síron túl is megmarad.

hogyan szeret a kutya kutya ragaszkodása kutya szeret kutya szeretet kutya szeretet jele kutya szeretet kimutatása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink