hirdetés

Ezért néz rád rajongva kedvenced: a kutyák tényleg csodálják az embereket?

Ferenczi Deborah

2022. április 16 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor a kutyád rajongva néz rád, akkor vajon tényleg csodál téged? Az állatok képesek erre? Megpróbáltunk utánajárni a kérdésnek.

hirdetés

Kutyáddal való kapcsolatodat jelentősen elősegítik a pozitív interakciók. Azok az ebek, akiket szeretnek és gondoznak, általában jóval magabiztosabbak. Sőt sokkal nagyobb figyelemmel és éberséggel tekintenek gazdájukra, gyakran előfordul, hogy hosszasan bámulják őt szinte már-már csodálattal. Ilyen esetekben a tudósok szerint azt tudatják veled, hogy szükségük van a figyelmedre.

A kutyák testbeszéde

Kedvenced testbeszédének értelmezése számos fontos dolgot elárulhat. Az a bizonyos mosolygó arc például szinte minden esetben boldogságra utal. Ugyanígy az is, ha például nagyon csóválja a farkát az állat, vagy örömében ugrál, esetleg boldogan vakkant. Amennyiben ezeket a jeleket tapasztalod, kutyusod imád a társaságodban lenni. Ennek az oka egyértelműen abban a különleges kötelékben rejlik, ami az ember és a kutya között van.

Tényleg értelmezik a kutyák az érzelmeinket?

A tudomány arra a következtetésre jutott, hogy a kutyád képes megérteni az érzelmeidet. A Lincoln Egyetem (Egyesült Királyság) és a Sao Paulo Egyetem (Brazília) kutatócsoportja 17 kutyát vizsgált, akiknek emberek hangját és az arcukon megmutatkozó érzelmeket kellett azonosítaniuk. Ami meglepő volt, hogy a kutya is adott reakciót a megmutatkozó érzelmekre, tehát amikor pozitív érzelmeket mutatott az illető, akkor az ebek is játékosak és boldogok voltak. Míg amikor negatív érzelmek jelentek meg az emberek arcán, akkor az állatok is dühösek vagy agresszívek lettek. Érdekes módon ha a hang és az érzelem eltért egymástól, akkor az ebek jóval hosszabb ideig időztek az arcok nézegetésével.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a kutyák képesek olvasni az arckifejezéseket. Az ebek egyaránt használják hangokat és arcokat is ahhoz, hogy be tudják azonosítani a megfelelő érzelmeket a megértéshez. Ez azt sugallja, hogy a kutyák koherens érzelmeket érzékelnek. Ennek okán fordulhat az elő, hogy ha például nagyon rossz kedved van, kutyusod odamegy és megvigasztal téged. Ugyanis érti az érzelmeidet és erre ad válaszreakciókat, ami egyértelműen a szeretet jele.

A kutya tényleg csodálattal nézi az embert?

Sok esetben tapasztalhatod azt, hogy a kutyád szinte már-már csodálattal néz rád. Egy közelmúltbeli tanulmány kimutatta, hogy a kötődés kialakulását segítő oxitocin szintje megemelkedik a kutyában, amikor meglátja az arcodat vagy éppen hosszasan a szemébe nézel. A Helsinki Egyetem Canine Mind Project kutatói rámutattak, hogy az ebek képesek figyelmen kívül hagyni még a veszély jelenlétét is annak érdekében, hogy lássák gazdájuk mosolyát. Ezekből a tényekből pedig arra következtethetünk, hogy a kutyák felismerik és megértik, hogy szeretetet mutatunk feléjük, és ezáltal ők is képesek csodálattal viszonyulni a gazdájuk felé.

kutya csodálja az embert kutya rajong kutya szeret kutya szeretetnyelv kutya testbeszéde testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink