hirdetés

7 meglepő jele annak, hogy kutyád rajong érted: a hempergés is egy közülük

Szénási Szimonetta

2023. április 25 - Képek: Getty Images Hungary

Ahogy a gazdi imádja a kutyusát, úgy a négylábú számára is ő jelenti a világot. Ám ezt néha meglepő módon adja a tudtára. Az alább 7 jelzés végtelen rajongásról árulkodik.

hirdetés

Mennyire ismered jól kedvenced jelzéseit? Az alábbi hét imádnivaló gesztus azt üzeni, hogy a kutya rajong érted!

1.) Orrpuszi

Pajtásod gyakran bököd az orrával? Ez a figyelemfelhívás mellett azt is jelentheti, hogy nagyon szeret téged. Ha a tálkája előtt állsz, mikor ő épp falatozna, akkor egyértelmű, hogy figyelmeztet: „Hé, útban vagy!” Ám ha csak odakucorodik melléd, és kedvesen hozzád nyomja a nedves kutyaorrát, akkor bizony kapcsolódni szeretne.

2.) Igéző szemek

Ki ne ismerné a bűvölő kutyaszem-effektust?! Mivel a szemkontaktus a kutyák számára igen intim dolog, így biztos lehetsz benne, hogy a farkasszemezésnek komoly üzenete van, mégpedig többnyire a szeretet.

Ha kedvenced mélyen a szemedbe néz, abból tudhatod, hogy megbízik benned, ugyanakkor ragaszkodik hozzád. A szoros szemkontaktusnak ugyanis hormonális hatása is van: fokozza az oxitocintermelést. Ez a hormon felelős többek között az anya-gyermek közötti erős kötődés létrejöttéért. Mikor kutyád rád néz, arra az agyad hasonlóképp reagál, és ugyanazok a folyamatok játszódnak le, mint egy csecsemő hatására az édesanyjáéban.

Fontos azonban kiemelni, hogy míg a saját kutyáddal való szemkontaktusnak szeretetteli jelentése van, egy idegen eb támadásnak élheti meg, ha meredten nézed. Ennek következtében akár agresszíven is reagálhat. Emiatt az ismeretlen kutyákkal kerüld ezt a gesztust!

3.) Mély sóhaj

Végtelenül kedves, mikor kutyád kényelmesen elnyúlik melletted, majd egy mély, elégedett sóhajt hallatt. Ez egyértelműen annak a jele, hogy biztonságban érzi magát és teljesen ellazult a közeledben. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha erős köztetek a kötelék.

4.) Nyálas köszöntés

Amikor kutyád megnyal, az tulajdonképpen egy nyálas puszi, amivel elmondja: „szeretlek!” Emellet lehet a tisztelet jele, hiszen a négylábúak ezzel saját alárendeltségüket is kifejezhetik. Ugyanakkor vigyázz: ha épp új kézkrémet vettél, vagy nemrég fejeztél be egy ízletes szendvicset, akkor könnyen lehet, hogy a kíváncsi ebet a finom ízek és illatok csábították el.

5.) Ugribugri

Bár sokakat idegesít, ha kedvencük állandóan felugrál rájuk, azt tudni kell, hogy ezzel gyakran a ragaszkodásukat és az örömüket fejezik ki. A kutyákat vonzzák az emberi arcok, így mikor jószágod felugrik rád, akkor szeretne közelebb kerülni a tiédhez. S ha már ott van, gyakran a puszilkodás sem marad el! Ettől függetlenül jogos, ha valakit zavar az állandó ugrabugra, de jó hír, hogy megfelelő módszerrel hamar le lehet szoktatni róla az izgága blökit.

6.) Nélküled egy tapodtat sem

Ha kutyád gyakran telepszik melléd, majd teljes súlyával rád dől, az részéről az abszolút bizalom kifejezése. Ez a gesztus hasonlít az emberek közötti öleléshez.

Vannak olyan helyzetek, amikor a szorongás vagy a stressz jele. Könnyen meg tudod különböztetni a kettőt, ha figyelsz az állat testbeszédére. Ha a tekintete nyugodt, a test izmai ellazultak, esetleg a szája is puhán szétnyílt, a farkát pedig szintén könnyedén csóválja, akkor nincs miért aggódnod. A behúzott farok, a merev, feszes testtartás és a nyugtalan, vizslató szemek azonban okot adnak a helyzet továbbgondolására: mi lehet a baj?

7.) Fedetlen pocak és hempergés

A hátára gördülő kutya szinte harsogja: „gyere, simizz meg, úgy vártalak”! Tipikus üdvözlő gesztus, és abszolút bizalomról tanúskodik. Az előző pontban írtakhoz hasonlóan itt is fontos a többi nonverbális jelzés, mint az ellazult izmok és a finoman csóváló farok.

Ha a kutya félelmében vágja magát a hátára – ami a megadás gesztusa –, akkor a szorongó arckifejezés és a lábak közé húzott farok árulkodó jelzések.

 

kiskutya szemek kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya és gazda kutya jelzések kutya puszi kutya szeretet jele kutya testbeszéde ölelés puszi szeret szeretet testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink