hirdetés

8 gyakori ok, amiért a kutya megnyalja a kezedet: néha egészen meglepő indokkal teszi

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 12 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan a kutya szeretnyelveként értelmezik, ha megnyalja a kezüket. Pedig számos más oka is lehet, amiért kedvenced így viselkedik.

hirdetés

Az biztos, hogy ha a kutya megnyalja a kezedet, az okkal történik – de tévedés azt hinni, hogy mindig kedveskedésből teszi! Vegyük sorra, mi állhat a gesztus hátterében.

1.) Ismerkedik

Bár általában a kutyák kiváló szaglásáról beszélünk, az ízlelésük is nagyon fontos szerepet tölt be a világ felfedezésében. Éppen ezért gyakran a nyelvüket használják információgyűjtésre. Az ember bőre két dologról árulkodik: az aktuális hangulatáról, és az egészségi állapotáról. Ha a kutyád megnyal, ezekről is tájékozódik.

2.) Így köszön

Amikor hazaérsz a munkából, vagy reggel ébredés után újra találkoztok, kutyád első dolga valószínűleg az, hogy megnyalja a kezedet. Így köszön neked, és fejezi ki a viszontlátás örömét.

3.) Finom ízek

Bizony, ez az egyszerű ok is állhat a kéznyalogatás hátterében: az általad használt kozmetikumok íze. A kutyák többsége ugyanis imádja a krémek, parfümök és egyéb bőrápoló szerek aromáját. A gyümölcsös termékeket kifejezetten szeretik. Arra azért figyelj, nehogy számára veszélyes anyag kerüljön így a szervezetébe!

Ugyanígy vannak az izzadság sós ízével, ezért edzés után is tapasztalhatod a sűrű „kutyapuszit”.

4.) Figyelj rám!

Ha kedvenced úgy ítéli meg, elég a tévézésből vagy az olvasásból, és ideje, hogy inkább vele foglalkozz, legegyszerűbben a kezed nyalogatásával tudja ezt a tudtodra adni.

Ugyanakkor azt is jelentheti, hogy sétálni szeretne, esetleg szomjas. Figyelj négylábúd jelzéseire, így hamar rájössz, mit szeretne éppen kifejezni.

5.) A szorongás levezetése

Különböző feszült helyzetek oldására is használhatja kutyád a nyalogatást. Egy hangos, mennydörgős vihar vagy az első autóút nagy stresszt jelent az állat számára, amitől szeretne mihamarabb megszabadulni. Emellett a kutyák egymás nyalogatásával is tudják oldani a feszültséget.

6.) Tiszta sor

Könnyen lehet, hogy kezed nyalogatásával jószágod csupán szeretne megtisztogatni, ahogy az anyakutya a kölykeivel is teszi. Ez azt mutatja, törődik veled és gondoskodik rólad.

7.) Jelzi, hogy te vagy a főnök

A kutya a megnyalás gesztusával azt is jelezheti feléd, hogy elfogadja, te vagy a falkavezér, és egyúttal „rendelkezésedre bocsájtja magát”.

8.) A szeretet kifejezése

Természetesen a gazda iránti imádat kifejezésének is tökéletes módja a kéz megnyalogatása, ami ez esetben egy puszival vagy simogatással egyenértékű. Ezzel azt is kifejezi, hogy jól érzi magát a társaságodban és boldog melletted.

ember és kutya kapcsolat kommunikáció kutya ember kommunikáció kutya ismerkedés kutya jelzések kutya nyalogat kutya szeretet jele kutya testbeszéd kutya testbeszéde testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink