hirdetés

Ezért fordít hátad a kutyád, mikor közeledsz hozzá: 3 ok, amivel akaratlanul is stresszelheted

Szénási Szimonetta, 2022. szeptember 28 - Képek: Getty Images Hungary

Nálatok is megesett, hogy szeretetből megölelted vagy megpusziltad kedvencedet, de ő elfordult? Valószínűleg félreértettétek egymást!

hirdetés

Gyakran fordít hátat a kutyád, pedig csak meg szeretnéd ölelni, esetleg megpuszilnád? Vigyázz, ami részedről a szeretet jele, az az állatnak nagyon zavaró lehet.

Bár a kutya háziasítása már nagyon régen megtörtént, a mai napig sokan félreértelmezik ennek a végtelenül odaadó, hűséges élőlénynek a testbeszédét. Pedig nagyon fontos, hogy a gazdák megtanulják értelmezni kedvencük jelzéseit. Vegyük sorra, mit tesz az állat, ha feszült és oldaná a stresszt:

  • a távolba mered
  • hátat fordít
  • ásít
  • nyalogatja magát
  • a földet szagolgatja
  • sebesen nyalogatni kezdi az orrát és a pofáját
  • hunyorog

Ha hátat fordít a kutyád, lehet, hogy stresszeled

Mint a fenti listából is kitűnik, az elfordulás tipikus stresszoldó reakció. Könnyen lehet, hogy valamelyik gesztusod nem esik jól az ebnek, és feszült lesz tőle.

1.) A puszi nem mindig működik

Sokan még mindig hajlamosak elfelejteni, hogy a kutya nem ember, így ami nekünk jólesik, az számára esetleg kellemetlen. A puszilgatás tipikusan ilyen. Egyes kutyák szeretik, vagy jobban tűrik, mások feszültek lesznek tőle. Ez fajta- és személyiségfüggő is.

2.) Az ölelés sem feltétlenül kellemes

Ahogy a puszilgatás, úgy az ölelés sem a legjobb módja annak, hogy kimutasd négylábú társadnak, mennyire szereted. Ha ölelés közben fordul el, biztosra veheted, hogy nem vágyik ily módon a közelségedre.

3.) A személyes tér megsértése

Mikor csókot akarsz nyomni a pofájára, szorosan megöleled, vagy csak mellé telepszel, mikor eszik, azzal tulajdonképpen behatolsz a személyes terébe. Valószínűleg nem fog elmenekülni, de az izmai megfeszülnek, és olyan lesz, mint egy szobor, a fejét vagy a felső testét pedig elfordítja. Így próbálja csökkenteni a helyzet okozta nyugtalanságot.

Hogyan szeress jól?

Így ha igazán jót szeretnél a jószágodnak, akkor elégedj meg annyival, hogy a közelébe telepszel, esetleg simogatod, ha épp igényli. Ugyanis a kutyák számára már pusztán a gazda közelsége elegendő, hogy ellazuljanak és boldogok legyenek.

Fontos, hogy tanuld meg jól kedvenced nyelvét! Ha sok időt töltötök együtt, megtanulod hibátlanul olvasni a jelzéseit.

Te is fordíts hátat

Az elfordulás visszafele is működik. Ha kutyád valami olyasmit tesz, ami téged zavar, fordulj el tőle. Hamar meg fogja érteni, hogy nem kedveled az adott viselkedést.

Pszichés jóllét

Azzal, hogy megtanulod megfelelőképp értelmezni kutyád nonverbális jelzéseit, nemcsak a kettőtök közti kapcsolat fog javulni, de az állat pszichés jóllétéért is sokat teszel.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon