hirdetés

10 dolog, ami árt a kutyának, mégis rengeteg gazdi elköveti: hiába szeretjük, ha nem kapja meg az eb, ami jó neki

Hangai Lilla

2022. július 11 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyaszülőnek lenni felelősség. Bármilyen idillinek is tűnik egy új jövevény érkezése, a nevelés és gondozás nem csak önfeledt összebújásból áll. Ha igazán bizalmas és erős kapcsolatot szeretnél kialakítani kedvenceddel, érdemes következetesen odafigyelni néhány dologra.

hirdetés

Ha már elkövetted ezeket a hibákat, ne ess kétségbe, mindig lehet javítani! Ha pedig újdonsült gazdiként nézel életed egyik legszebb kalandja elé, listánk nagy segítség lesz a kezdetekhez.

1. Az alap tréning és szocializáció elmulasztása

Sokaknál a tréning szó az iskolára asszociálva nem a legpozitívabb érzéseket idézi fel, de ennek nem kell így lennie! A tréning egy remek lehetőség, hogy kutyusoddal jobban megismerjétek egymást. Emellett pedig minden ebnek szüksége van szabályokra és egy erős vezetőre, hogy biztonságban érezze magát. Választhatod az otthoni tanulást vagy akár kutyaiskolába is mehettek.
A már kölyökkorban megkezdett szocializáció segít leküzdeni a szorongást idegen emberek és állatok környezetében. Nem fog problémát jelenteni a tömegközlekedés használata vagy az üzletek hangos zenéje, sürgölődő tömege sem.

2. Abban bízni, hogy kinövi a rossz viselkedést

Ha negatív viselkedésmintát észlelsz, mint például ásást, kaparást vagy felugrálást, vértezd fel magad minden erővel, hogy még az elbűvölő kiskutyaszemek se vehessenek le a lábadról, amikor korrigálod a viselkedését.

3. Büntetés, ha a szobatisztaságra nevelés nem megy azonnal

Mindenkivel előfordulhatnak balesetek, ez alól kiskutyád sem kivétel. Elavult mítosz, hogy a baleset tetthelyéhez dörgölt orr vagy a fenekelés hatásos. Kedvenced nem fogja érteni a kapcsolatot a két történés között, mi több, az ilyen büntetéssel akár súlyos lelki sebeket is okozhatsz kis társadnak.

4. Kevés lehetőség mozgásra

Vannak fajták, amelyek nem elégszenek meg a napi sétával. Mindig tájékozódj, hogy kutyádnak milyen minőségű, mennyiségű edzésre és mozgásra van szüksége. Ha ezt elmulasztod, kedvenced mentális és fizikális leépülése elkerülhetetlen.

5. Helytelen etetés

A napi rutin kiemelten fontos az etetésnél is. Ne az étellel fejezd ki a szeretetedet! Így kiiktatható a túletetés és ezáltal az elhízás. Konzultálj az állatorvossal, hogy milyen eledelt ajánl. Figyelembe kell venni a kutya korát, fajtáját és az esetleges betegséget, intoleranciát is. Kutyád mindig ugyanabban az időben kapjon enni! Így elkerülhető az étel körüli trauma.

6. Az állatorvosi látogatások elhanyagolása

Ne csak akkor vidd kedvencedet orvoshoz, ha már megvan a baj! Ha rendszeresen látogatjátok a dokit, megelőzhető az elhízás, a rettegett diabétesz, a veseelégtelenségek, fertőzések vagy akár a pajzsmirigyzavarok is. Ráadásul a rendszeres vizitek lehetővé teszik, hogy kutyád bizalmi kapcsolatot alakítson ki az orvosával és kevésbé legyenek stresszesek a látogatások.

7. A fogápolás mellőzése

A büdi kutyalehelet igen kellemetlen, sokan mégis elintézik egy kézlegyintéssel, mondván, ez természetes. Számos betegség kialakulásához vezethet az elhanyagolt fogsor. Alakíts ki egy olyan rutint, ahol minden nap megtisztítod kedvenced fogait, így elég, ha az orvos évente csak egyszer végez teljeskörű ápolást.

8. Azt feltételezni, hogy minden kutya barátságos

Sok kutya küzd viselkedési zavarokkal, és vannak olyanok is, akik kevésbé szociálisak. Hogy elkerüld a kellemetlen és veszélyes szituációkat, az irányelv mindig az, hogy megkérdezed a gazdit, odaengedheted-e kedvencedet.

9. Az új környezet nem kölyök-biztos

Mielőtt az új jövevény megérkezik, készítsd fel a lakást is a fogadására! Mérgező szobanövények és fulladást okozó apró tárgyak leselkedhetnek a szertelen kölykökre.

10. Nem számolni a felmerülő költségekkel

A kutyatartás kiadásokkal jár. Az is előfordulhat, hogy mélyen a zsebedbe kell majd nyúlnod. Állatorvosi költségek, eledel, játékok, felszerelés, fekhely, bizonyos fajtáknál ruházat. Ha felelős gazdi szeretnél lenni, érdemes a kutyusnak saját büdzsét kialakítani.

állatorvos kutya etetés fogápolás kölyökkutya kutya egészség kutya viselkedése kutyatartás szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink