hirdetés

Tömegközlekedés kutyával: ezekre érdemes odafigyelni, ha utazunk

Jóvári Krisztina

2020. november 6

Léteznek nagyon fontos szabályok, amelyeket be kell tartanod, ha kutyáddal a tömegközlekedést választod. Az időben történő felkészüléssel és gyakorlással viszont problémamentesen utazhattok!

hirdetés

A kutyával történő tömegközlekedés manapság már teljesen megszokott tevékenység. A négylábúak elkísérik a gazdáikat munkába vagy különböző programokra, amihez gyakran igénybe veszik a metrót, buszokat, vonatokat, villamosokat is. Hogy minden zökkenőmentesen alakuljon, összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat és tudnivalókat, amelyek egy ilyen utazás során felmerülhetnek.

Először szoktassuk hozzá a kutyát a járművek zajához.

Utazási szabályok a BKK járatain

A kutya méretétől függően más szabályok vonatkoznak a kistestű kutyák szállítására és mások a nagytestű kutyákra. Kistestű kutyákat kézipoggyász méretű, erre a célra alkalmas zárt szállítóboxban, ketrecben vagy táskában vihetünk fel a járművekre. A nagytestű kutyáknál kötelező a póráz és szájkosár/pofaszorító használata, valamint teljes árú jegyet kell váltani nekik az adott vonalnak megfelelően (HÉV járatokon vonaljeggyel utazhatnak a szakaszhatártól függetlenül, ezen kívül kutya havibérlet, 24 órás jegy, 72 órás jegy, 5/30-as napijegy és hetijegy is használható az ebek utazásához.) Amennyiben a kistestű kutyákat kézben szállítjuk, tehát nem zárt boxban, nekik is kötelező a póráz és szájkosár/pofaszorító használata és jegyet kell váltanunk számukra.

Mikor utazhatnak díjmentesen a kutyák?

Díjmentesen a kistestű kutyák szállíthatók az erre alkalmas eszközökben (szállítóbox, ketrec, táska), azonban fontos, hogy ne tudjanak kiszabadulni ezekből. Továbbá ingyenesen utazhatnak a vakvezető kutyák, a rendőrségi szolgálati kutyák és a megkülönböztető jelzéssel ellátott segítőkutyák (terápiás, személyi segítő, rohamjelző).

A vakvezető kutyák számára nem kötelező a szájkosár viselése.

Mire figyeljünk szállítás közben?

A kutya oltási könyve minden esetben legyen nálunk, mert a BKK személyzet kérésére be kell mutatnunk. Kedvencünk számára az ajtók és a mozgólépcsők is komoly balesetforrások lehetnek, emiatt fel– és leszálláskor ügyeljünk rá, nehogy odazáródjon a kutya lába vagy farka. A mozgólépcső súlyos sérüléseket okozhat a kutyának, ezért használatakor vegyük ölbe az ebet. Nagytestű kutyával vegyük igénybe a lifteket, illetve az állomásokon dolgozó személyzettel egyeztessünk az álló mozgólépcsők használatáról.

Egy járművön annyi kutya utazhat, ahány ajtaja van a járműnek, azonban egy utas csak egy kutyát szállíthat. A vakvezető, segítő és szolgálati kutyákra ez a szabály nem vonatkozik.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tanulója, Morze várakozik a buszmegállóban. /Fotó: Jóvári Krisztina

Kutyával a vonaton: a MÁV rendelkezései élőállat szállításról

A vonaton történő utazásnál – hasonlóan a BKK-hoz – a kistestű kutyák kézipoggyász méretét (30x50x80 cm) meg nem haladó zárt szállítóeszközben, a nagytestűek pedig pórázon és szájkosárral szállíthatók. Kivételt képeznek ez alól a pót- és helyjegyköteles vonatok, ahol kizárólag zárt szállítóeszközben utazhatnak állatok. Mindkét esetben köteles a gazda jegyet, úgynevezett élőállat-viteldíjat váltani a kedvence számára.

Hol utazhat a kutya a vonaton?

Csak a 2. osztályú személykocsikban engedélyezett a kutyák szállítása, az 1. osztályú kocsikba és az étkezőkocsiba nem lehet bevinni őket. A szabály alól természetesen mentesülnek a jelzéssel ellátott kísérő kutyák vagy rendőrségi szolgálati kutyák. Egy utas legfeljebb kettő kutyával utazhat. A fülkés kocsikban csak a többi utas belegyezésével utazhatunk a kedvencünkkel, ha a testsúlya nem haladja meg a 20 kg-t. Amennyiben az utasok nem járulnak hozzá, hogy a kedvencünkkel a fülkében utazzunk vagy a kutya tömege meghaladja a 20 kg-t, a jármű peronján (ajtóknál lévő terület a vasúti kocsikban) kell elhelyezkednünk. Ebből következik, hogy a nagytestű ebekkel sajnos csak a peronon utazhatnak a gazdik.

A nagytestű kutyák csak szájkosárral vagy pofaszorítóval utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön.

Speciális szabályok a pót- és helyjegyköteles vonatokon

Az InterCity, EuroCity, EuroNight, railjet jelzéssel ellátott vonatokon kizárólag kézipoggyász méretét (30x50x80 cm) meg nem haladó zárt szállítóeszközben utazhat kutya. Ha nagytestű kedvencünk ilyen szállítóeszközbe nem fér bele a méretéből adódóan, sajnos nem utazhat pót- és helyjegyköteles vonaton. Ezek helyett kénytelenek vagyunk más típusú vonatokat igénybe venni (személy, sebes, zónázó).
Egy utas csak egy ebet vihet magával. A felszállást megkönnyíti, hogy az ilyen vonatok peronjára pórázzal és szájkosárban felvihetők a kedvencek. Ezt követően köteles a gazda zárt szállítóboxban elhelyezni őket és így vihetők be az utastérbe.

A szállítóbox biztonságos a kutya számára, mert megvédi az esetleges sérülésektől hirtelen fékezéskor vagy kanyarodáskor. /Fotó: Jóvári Krisztina

A gazdi kötelességei

A kutya által okozott károkért a gazda felelős, emiatt legyünk résen, kedvencünk nehogy kárt tegyen a járművek berendezésében. Ha véletlenül mégis a járműre vagy a peronra piszkít, takarítsuk össze. A többi utast ne zavarjuk vagy veszélyeztessük a közlekedés során, mert egyrészt kellemetlenséget okozunk, másrészt a szolgáltató kizárhat bennünket az utazásból.

Utazásra felkészülés

Mielőtt a kutyával felszállunk egy járműre, érdemes lefárasztani egy nagy sétával vagy játékkal, hiszen a járművön nyugodtan kell viselkednie. Hagyjunk neki időt utazás előtt, hogy a dolgát elvégezze, így elkerüljük a nemkívánatos „baleseteket” is. Mindenképpen legyen nálunk olyan „felszerelés” (kutyakakás zacskó, papír és nedves törlőkendő), amivel fel tudunk takarítani a kedvencünk után, ha mégis a járművön végzi el a dolgát. Hosszabb utak során legyen nálunk víz és itatóedény, ha a kutya megszomjazna, itassuk meg.

Ha még nem utazott korábban tömegközlekedési eszközön a kutya, először csak a megállóból nézzük meg a járműveket, így szoktassuk hozzá a különböző ingerekhez.

A megállókban tartsuk rövid pórázon a kutyát, nehogy a jármű elé lépjen.

Célszerű végállomáson vagy pályaudvaron olyan álló járművet keresni, ami később fog indulni és így gyakorlásként felszállhatunk rá a kedvencünkkel. Ezáltal lehetőség van nyugodt körülmények között gyakorolni a fel- és leszállást, ahol érdemes rövidre fogni a pórázt, nehogy a jármű alá essen a kutya. Előny, ha előtte gyakoroljuk, hogyan lépjen fel 2-3 lépcsőfokot stabilan.

Kistestű ebeket, akiknek nehézséget okoz a lépcsőkön fellépni (és nem szállítóboxban utaznak) inkább kézben vigyük fel a tömegközlekedési eszközökre. A járművekhez történő szocializációt időben kezdjük el és addig gyakoroljuk, amíg nem viselkedik nyugodtan és közömbösen kedvencünk.

Csak ezt követően próbáljuk ki „éles” helyzetben is a tömegközlekedést, először 1-2 megállót utazva, majd később fokozatosan tovább növelve ezt a távot. Az utazás során vegyük rövid pórázra kedvencünket és lehetőleg ültessük vagy fektessük le, nehogy egy hirtelen fékezésnél vagy kanyarodásnál megüsse magát. Igyekezzünk számára pozitív élménnyé tenni a közlekedést, helyes viselkedés esetén dicsérjük meg és jutalmazzuk.

(Képek: Getty Images Hungary, Jóvári Krisztina)

buszon kutya kutya bkk kutya máv kutya tömegközlekedés kutyaszállítás szájkosár szállítóbox utazás kutyával utazási szabályok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink