hirdetés

7 hiba, amit a gazdik sétáltatás során elkövetnek: rossz a kutyának, ha ezekre nem figyelsz

Buzgó Csilla

2020. október 3

Azt gondolnád, arra mindenki képes, hogy felcsatolja kutyusára a hámot és a pórázt, majd levigye őt megmozgatni egy kicsit. Téves elképzelés! Ez a tevékenység is számos hibalehetőséget rejt magában.

hirdetés

Bár lehet, hogy te vagy a gazdik gyöngye, és mindig úgy töltitek a szabadidőtöket kedvenceddel, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, azért néha nem árt átismételni a tudnivalókat. Milyen hibákat követhetsz el séta közben?

Nem engeded szaglászni

Gondolj bele: a kutyus egész nap otthon van, gyakran egyedül, és semmilyen izgalmas impulzus nem éri az elméjét. Amikor viszont nekiáll szimatolni a szabadban, az olyan számára, mintha te végre belevethetnéd magad egy frissítő edzésbe, egy érdekfeszítő könyvbe, vagy szörfölnél egy kicsit az interneten.

Ha ezt megvonod tőle, és állandóan elrángatod érdeklődése tárgyától, az frusztrálttá teszi és az agyát sem dolgoztatja meg annyira, amennyire szüksége volna rá.

Minél jobban húzza a pórázt, annál jobban tartasz ellen és rángatod

Láttál már szánhúzó kutyát? Imádják, amit csinálnak, sokszor alig kell őket hajtani, mert maguktól is szívesen vontatják a szánt és hajtójukat. A pórázhúzással kapcsolatban ugyanez a helyzet. Egyrészt élvezik a plusz edzést, másrészt próbálgatják, hogy vajon sikerül-e legyőzniük a gazdit ebben az erőpróbában.

Gondos neveléssel le lehet szoktatni erről a viselkedésről a kutyust, ám lehet, hogy az sem árt, ha más felszerelést szerzel be, vagy egyszerűen csak többet mozgatod az ebet.

Elveszted a fejed, ha konfliktusba keveredik

Természetes reakció kezdő gazdik részéről, hogy amikor pánikhelyzetbe kerülnek a kutyáik verekedése miatt, egy kicsit elszabadulnak az indulataik. Gyakran látni magukból kikelve sipítozó vagy hőbörgő embereket a parkban, amint megpróbálják szétválasztani a harcoló ebeket, gyakorta eredmény nélkül.

Ez veszélyes is lehet, tehát érdemes inkább a megelőzésre koncentrálni. Próbálj ilyen szituációkat elképzelni nyugodt környezetben, mérlegeld, hogy te hogyan cselekednél. Tanulmányozd kutyusod testbeszédét, s idejében távozzatok a másik kutya közeléből, ha azt látod, hogy kedvencedet felingerli újonnan megismert fajtársa.

Nem szeded fel a kutyapiszkot magatok után

Nagyon elcsépelt hiba, de sajnos még mindig sokan hagynak maguk után bűzös nyomot, még a városban, a járda kellős közepén is. Ez nem csupán kellemetlen a járókelők számára, komoly pénzbüntetést is kilátásba helyezhetnek a hatóságok, ha a gazdi nem tesz eleget ennek az egyszerű kötelességnek.

Manapság már számtalan kedves mintájú, olcsón beszerezhető kutyapiszokzacskó és dizájnos tartó kapható országszerte, tehát igazán gyerekjáték a szabályok betartása.

Mindig ugyanazon az útvonalon sétáltok

Tény, hogy ugyanazon a szakaszon is végbemehetnek változások napról napra, de egy idő után kutyád elméje elfásul, és nem jelent számára kihívást, ha állandóan a megszokott vonalon sétál végig.

Ez alól természetesen kivételt képeznek azok a parkok, ahol minden nap más kutyákkal, emberekkel találkozhat a kutyus, de időről időre nem árt új helyeket felfedezni vele.

Csak pórázon sétáltatod őt

Ha nem engeded szabadon futkározni, kutyusodból kivész az önállóság és a magabiztosság. Egyrészt fölös energiáit sem tudja levezetni, ha állandóan pórázon vezeted, másrészt a szocializációt is akadályozhatja, ha sosem tágíthat mellőled.

Keressetek egy megfelelő méretű kutyafuttatót, és próbálj meg minden nap időt szakítani arra, hogy elvidd őt oda!

Nem figyelsz rá oda eléggé

Sokat megtudhatsz kutyusodról, ha figyeled a testbeszédét ismerkedés közben, illetve megnézed, mit csinál társai között a futtatóban. Alfakutya, esetleg hajlamos mindenkinek behódolni? Ő kezdeményezi a legtöbb verekedést? Ha gondod van az otthoni vagy a társaságban tanúsított viselkedésével, lehet, hogy ezek a megfigyelések választ adnak a nevelés során felmerülő kérdéseidre.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya sétáltatása séta sétáltatás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink