hirdetés

Mit üzen a kutyád testbeszéde? A leggyakoribb testtartások és érzelmi jelentésük

Buzgó Csilla

2020. július 13

Bár a kutyák hangokkal is kommunikálnak egymással és velünk, emberekkel, a metakommunikáció igen jelentős részét képezi önkifejezésüknek.

hirdetés

Ugyanúgy, ahogy az emberek, az ebek is különböző arckifejezéseket produkálnak, amikor valamilyen érzelmet élnek meg. Testtartásukat, illetve a fülek és a farok helyzetét, mozgását is minden esetben figyelembe kell venned, ha szeretnéd meghatározni kutyád pontos hangulatát, érzelmeit. Lássuk, hogyan és mit árul el magáról a kutya pozitúrájával és önkifejezésre alkalmas testrészeivel!

Nyugodt, barátságos hangulat

A fülek lazán oldalirányba mutatnak, a fej magasra emelve, a szemek kissé álmosnak is tűnhetnek. A kutyus szája enyhén nyitva, nyelve kilóg, testsúlya egyenletesen eloszlik mind a négy lábán. Ez a testtartás azt üzeni, hogy az ebet nem zavarja semmi, környezetében nem érzékel olyan tényezőt, mely különösebben érdekelné vagy zavarná.

Játékos hangulat

Kutyusod farát feltolva a mellső lábaira ereszkedik, farkát csóválja, szemei élénkek, pupillája kitágul. Füleit érdeklődően hegyezi, szája nyitva, megmutatja a nyelvét és valószínűleg rövidesen akcióba is lendül, ugrándozni és játszani kezd. Ez a viselkedés a következő attitűdöt hivatott kifejezni: “Bármit is teszek ezután, az csak játék lesz, nem akarok bántani senkit, jól érzem magam.”

Kíváncsiság

Az az imádnivaló félredöntött fejtartás, az érdeklődő tekintet mintha azt sugározná: “Hát ez meg mi a csoda? Ilyet se láttam még!”, a mancsokkal történő előrenyúlkálás a kíváncsiságot és a nyitottságot jelzi. Kutyusod szája ilyenkor többnyire csukva van, hiszen koncentrál arra, hogy vajon mit hozhat a következő pillanat, mérlegeli magában, hogyan cselekedjen.

Alárendeltség

A szubmisszivitást gyakorlatilag bármely testhelyzetben kifejezheti a négylábú. Ilyenkor füleit lesunyja, farkát a lábai közé húzza, száját nyalogatja, a szemkontaktust csak pillanatokra veszi fel, gyorsan félrenéz. Álló helyzetben fenekét kicsit maga alá húzza, testsúlya a hátsó lábain nyugszik. A fekvő pozitúrában kimutatott alárendeltség a teljes megadást, az abszolút félelmet jelzi, ilyenkor a kutya a farkát a hasára csapja, és gyakran be is vizel.

Félelemből eredő agresszivitás

A kutya a támadó felé fordul, és bár testtartása kissé hasonlít az elnyomott állapotnál tapasztalható pozícióhoz, teste megfeszül, a szőr feláll a hátán, morog, vicsorog, és azt üzeni, hogy bármikor kész a támadásra, ha továbbra is inzultálják.

Domináns agresszió

A testsúly a mellső lábakra nehezedik, a farok vagy felemelve, mereven borzolódik, vagy idegesen leng jobbra-balra. A szőr feláll a kutya testén, aki vicsorog, morog, ugat, esetenként villámgyors és erőteljes levegőciccentéssel és fogsorcsattintással jelzi, hogy harapni fog, ha tovább provokálják.

Stressz

Az ideges kutya egyik fő jellemzője az, hogy nem igazán tud nyugton maradni, ha teheti, fel-alá járkál vagy mocorog, nézelődik, gyakran látszik a szeme fehérje. Rátörhet a remegés, az ásítás, nyalogatja a száját, nehezen tud fókuszálni a körülötte zajló eseményekre. Ha gazdája vele van, igyekszik hozzábújni.

Az alábbi videóban még több részletet megtekinthetsz a kutyák testbeszédét illetően, továbbá az eddig olvasottakat is átismételheted, ezúttal mozgóképek formájában.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia – Dog communication)

kutya kisokos kutya kommunikáció testbeszéd tudomány viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!