hirdetés

Állandóan felugrál rád a kutya? Segítünk, hogyan szoktathatod le róla

Buzgó Csilla

2020. július 4

Kevés bosszantóbb kutyaszokás létezik, mint a kéretlen és esetenként veszélyes felugrándozás. Most eláruljuk, mi az oka ennek a gyakori érzelemkifejezési módnak, és azt is, hogyan tanítsd meg kedvencedet arra, hogy ezentúl kissé illendőbb módon üdvözölje az embereket.

hirdetés

Az ugrándozó viselkedés gyökerét a farkasok között lelhetjük meg. Kutyusod ősei ugyanis kölyökkorukban úgy vették rá anyukájukat arra, hogy felöklendezze az előrágott táplálékot, hogy nyalogatni kezdték annak orrát és száját. Ez a művelet tehát egy kellemes érzéshez, a jutalmazáshoz kötődik, később pedig kialakul az üdvözlés ezen formája az egymással jó viszonyt ápoló egyedek között. Csodálkozol hát, ha hazaérkezéskor kedvenced első dolga lenne jól orron puszilni téged?

Ha épp nem az üdvözlés, akkor a figyelemhiány ösztönzi négylábúdat a sokszor idegesítő, sőt, egyes szituációk esetén veszélyes fel-le pattogásra. Gondolj csak bele, ha esetleg egy gyerek, vagy egy mozgását, tartását tekintve már nem túl stabil idős rokon, ismerős jön látogatóba, egy nagytestű kutyus kedveskedése komoly sérülést okozhat. Az első és legfontosabb szabály tehát…

Ne jutalmazd őt figyelemmel!

A negatív figyelem is figyelemnek számít a szemében, ezért a legjobb megoldás ilyenkor vagy átmenni fagyasztott emberbe, azaz pókerarccal előre vagy másfelé tekintve, mozdulatlanul fogadni a neveletlen viselkedést, vagy sarkon fordulni és elsétálni. Így a kutya előbb vagy utóbb rájön, hogy nem kapja meg tőled azt, amit annyira áhít, és leáll az ugrándozással.

Ragadd meg a mancsait!

Amint a kutyád megkísérel ugrálással köszönteni, fogd meg a mellső mancsait, és addig ne engedd el őket, amíg azt nem látod, hogy a négylábú el nem kezdi kényelmetlenül érezni magát. Ez nagyjából 10-20 másodpercet vesz igénybe, és ha rendszeresen megtapasztalja, felismeri, hogy nem olyan jó buli állandóan felugrálni. Ennek a módszernek az az előnye, hogy akár az ismerősöd rakoncátlan házi kedvencével is működik, az állat részéről nem szükséges hozzá előképzettség.

Kérj segítséget!

Létezik egy egyszerű gyakorlat, mely a pozitív-negatív megerősítés által fejti ki hatását. Kérj meg valakit, akit kutyusod nagyon kedvel, hogy álljon tőletek pár méterrel távolabb, veletek szemben! Te tartsd a kutyust magad mellett és ültesd le!
Az ismerősöd induljon el lassan előre felétek – gyakorlatilag 100%, hogy a kutya oda akar majd menni hozzá, de amint megteszi az első lépést, barátod forduljon el és lépjen vissza eredeti pozíciójába. Kérd meg a kutyát, hogy üljön vissza! Segítőd induljon el felé újra, s amint a kutyus oda akar menni hozzá, ismét hagyja őt faképnél!

A feladatba beépíthetitek a klikkert is, amit akkor alkalmazz, amikor a kutya a jó döntést hozta, azaz ülve maradt. Néhány próbálkozás után hagyd, hogy ő jöjjön rá a megoldásra, azaz ne utasítsd külön arra, hogy üljön le, mert hátha ő maga ráébred, mit kell tennie ahhoz, hogy barátja elinduljon felé. Így beépül az elméjébe, hogy hiába izgatott és boldog, amikor észrevesz egy számára kedves személyt, a kívánatos választás a nyugodt testhelyzetből kivitelezett üdvözlés.

(Képek: Getty Images Hungary)

felugrálás nevelés oktatás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!